Kérdezem

Összefogás Szolnok örökségéért

2020. december 15.

Új honlap indult helyioroksegunkszolnok.hu címen, amelynek működtetői a város épített környezetéért felelősséget érző emberek csoportjaként határozzák meg magukat. Azt szeretnék, hogy a régi, szép és értékes szolnoki épületek védelmet kapjanak. Vidra Tamás koordinátorral beszélgettünk.

- A napokban elindult új szolnoki weblap Szolnok épített és védendő örökségét igyekszik virtuálisan összegyűjteni, és a figyelem középpontjába állítani. Miért éppen most született meg ez az oldal?

- Szolnok nem tartozik a műemlékekben gazdag városok közé, de természetesen itt is régóta működik a műemlékvédelem. Emellett létezik a helyi védelmet élvező épületek hivatalos listája is, amit legutóbb Dombi Gábor építész és műemlékvédelmi szakember igyekezett önszorgalomból bővíteni. Elkészítette négy, polgári lakóház helyi védettséghez szükséges dokumentációját, amiket be is nyújtott a hatósághoz. Sajnos, a négyből egyet azóta lebontottak, ami részben inspirált bennünket. Látszik, hogy Szolnokon jóval több megőrzésre érdemes épület van, mint ahányról egyetlen szakember, a saját munkája mellett össze tudja állítani a szükséges dokumentációkat. Így jött ennek az oldalnak az ötlete, ahol közösen akarjuk összeállítani a védettségre méltó szolnoki épületek teljes listáját, hogy aztán a kiválasztottakról, közös munkával elkészülhessenek a szükséges dokumentációk. Engem Makai István, a Szolnoki Építész Egylet vezetője invitált, hogy a megkezdett munkát segítsem, és szervezzem meg a további épületek dokumentációjának az elkészítését.

- Az elkészült oldal nem csak egy sima weblap, de egy folyamatosan épülő adatbázis is. Ki és milyen módon adhatja hozzá a saját információit és tudását az oldalhoz?

- Mivel a honlap egy Google adattároló oldalra mutat, az tud bármit feltölteni, akinek hozzáférést biztosítunk. Ezt a honlapon lévő címre írt e-mailben lehet kérni. Aki viszont nem szeretne, vagy nem tud ilyesmivel foglalkozni, az nyugodtan küldhet képeket és cikkeket, ígérem, feltöltöm az oldalra.

- Nagyon profi oldalnak tűnik www.helyioroksegunkszolnok.hu. Ki készítette és mindezt miből finanszírozzák?

- Ebben a projektben mindenki önkéntesen és ingyen dolgozik. A honlapot Törös Zoltán készítette, a tárhely költségeit pedig a Makai István vezette Építész Egylet vállalta magára.

- Mi lehet ennek az oldalnak és a kezdeményezésnek a hozadéka, eredménye?

- Elsősorban a védelemre javasolt szolnoki épületek listájának a létrehozása, és a kiválasztott épületek helyi védettségének az elérése, ami a város együttműködése nélkül nem sikerülhet, hiszen ehhez önkormányzati rendeletet kell alkotni. Továbbá az ebben a munkában résztvevők, tulajdonképpen a Szolnok épített örökségének védelme iránt elkötelezettek közötti könnyebb információcsere. Menetközben kiderült ugyanis, hogy ez az oldal sokkal többre alkalmas, hiszen például a városról készült régi fényképek online gyűjteményeként, vagy akár a helytörténettel foglalkozó cikkek könyvtáraként is szolgálhat.

- Sok építész van a kezdeményezők között. Nekik milyen szerepük lehet?

- Dombi Gáboré a kulcsszerep, akit nemcsak kezdeményezőnek tekintünk, de olyan szakembernek is, akinek megfelelő végzettsége és jogosultsága van ahhoz, hogy a védettséghez szükséges dokumentációkat elkészítése. Az egész kezdeményezés kiemelt célja, hogy a minél több épület védettségéhez nélkülözhetetlen, megfelelő szakmai színvonalú hatósági dokumentációk elkészülhessenek. Ezek összeállításához azonban helytörténeti kutatásokra, tudásra van szükség, amiket aztán az építészek szakmailag ki tudnak egészíteni.

- Egy ilyen kezdeményezés hatására változhat valami? Jobban fogunk vigyázni Szolnok épített örökségére?

- Mindenféleképpen ez a cél. Az épített örökségünk megőrzésének igénye egyre erősebb Szolnokon is. Nagyon szeretnénk, ha a városvezetés is mögénk állna, és a rendelkezésére álló eszközökkel segítené a munkánkat. Pogány Gábor Benő szobrászművész ígéretet tett, hogy megtervezi azt a plakettet, amely majd felkerülhet a védetté nyilvánított házakra. Szóval sok minden elkezdődött, amit ez a honlap szeretne kicsit mederbe terelni, bízva abban, hogy ezzel újabb lökést is adhatunk a lelkesedésnek.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Automataemlékek
Ha már mindenhol megosztottuk Bauer Sándor Fortepan.hu-ra felkerült 1975-ös szolnoki fotóját úgy, mintha kincskeresőként bukkantunk volna rá, talán vehetjük a fáradságot, hogy megemlékezzünk a kép készítőjéről és a fotó születésének körülményeiről is. Mindkettő van olyan érdekes, mint a kép. Bár kicsit bonyolultabb, mint csak osztogatni ezt a 42 éves felvételt.

Az Album további képei
 

AKB

Szeméttároló oszlop
Tény, hogy így legalább nem fújja szét a szél a szemetet. Az is elvitathatatlan, hogy aki a villanyoszlop nyílásába betömte az üres PET palackokat meg a kukorica konzerv dobozát, annak legalább eszébe jutott: valamit kezdeni kellene a hobbija során keletkezett szeméttel. De, ha már a vízparttól az útig elvitte, nem lehetett volna egy kukáig vagy hazáig? A villanyoszlopokat ritkán ürítik a kukások. Mi lesz ezzel a szeméttel? Már más gondja.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mint logó a ház falán
Éppen fél évszázada díszíti a MÁV Kórház rendelőintézeti szárnyának utca felé néző homlokzatát Laluja András Gyógyítás (?) című krómacél szobra. Hogy miért három évvel a kórház megnyitása után, és miért pont oda került ez a műalkotás, rejtély. De olyan, mintha a kórház logója lenne.

A Szoborpark további képei