Kérdezem

Összefogás Szolnok örökségéért

2020. december 15.

Új honlap indult helyioroksegunkszolnok.hu címen, amelynek működtetői a város épített környezetéért felelősséget érző emberek csoportjaként határozzák meg magukat. Azt szeretnék, hogy a régi, szép és értékes szolnoki épületek védelmet kapjanak. Vidra Tamás koordinátorral beszélgettünk.

- A napokban elindult új szolnoki weblap Szolnok épített és védendő örökségét igyekszik virtuálisan összegyűjteni, és a figyelem középpontjába állítani. Miért éppen most született meg ez az oldal?

- Szolnok nem tartozik a műemlékekben gazdag városok közé, de természetesen itt is régóta működik a műemlékvédelem. Emellett létezik a helyi védelmet élvező épületek hivatalos listája is, amit legutóbb Dombi Gábor építész és műemlékvédelmi szakember igyekezett önszorgalomból bővíteni. Elkészítette négy, polgári lakóház helyi védettséghez szükséges dokumentációját, amiket be is nyújtott a hatósághoz. Sajnos, a négyből egyet azóta lebontottak, ami részben inspirált bennünket. Látszik, hogy Szolnokon jóval több megőrzésre érdemes épület van, mint ahányról egyetlen szakember, a saját munkája mellett össze tudja állítani a szükséges dokumentációkat. Így jött ennek az oldalnak az ötlete, ahol közösen akarjuk összeállítani a védettségre méltó szolnoki épületek teljes listáját, hogy aztán a kiválasztottakról, közös munkával elkészülhessenek a szükséges dokumentációk. Engem Makai István, a Szolnoki Építész Egylet vezetője invitált, hogy a megkezdett munkát segítsem, és szervezzem meg a további épületek dokumentációjának az elkészítését.

- Az elkészült oldal nem csak egy sima weblap, de egy folyamatosan épülő adatbázis is. Ki és milyen módon adhatja hozzá a saját információit és tudását az oldalhoz?

- Mivel a honlap egy Google adattároló oldalra mutat, az tud bármit feltölteni, akinek hozzáférést biztosítunk. Ezt a honlapon lévő címre írt e-mailben lehet kérni. Aki viszont nem szeretne, vagy nem tud ilyesmivel foglalkozni, az nyugodtan küldhet képeket és cikkeket, ígérem, feltöltöm az oldalra.

- Nagyon profi oldalnak tűnik www.helyioroksegunkszolnok.hu. Ki készítette és mindezt miből finanszírozzák?

- Ebben a projektben mindenki önkéntesen és ingyen dolgozik. A honlapot Törös Zoltán készítette, a tárhely költségeit pedig a Makai István vezette Építész Egylet vállalta magára.

- Mi lehet ennek az oldalnak és a kezdeményezésnek a hozadéka, eredménye?

- Elsősorban a védelemre javasolt szolnoki épületek listájának a létrehozása, és a kiválasztott épületek helyi védettségének az elérése, ami a város együttműködése nélkül nem sikerülhet, hiszen ehhez önkormányzati rendeletet kell alkotni. Továbbá az ebben a munkában résztvevők, tulajdonképpen a Szolnok épített örökségének védelme iránt elkötelezettek közötti könnyebb információcsere. Menetközben kiderült ugyanis, hogy ez az oldal sokkal többre alkalmas, hiszen például a városról készült régi fényképek online gyűjteményeként, vagy akár a helytörténettel foglalkozó cikkek könyvtáraként is szolgálhat.

- Sok építész van a kezdeményezők között. Nekik milyen szerepük lehet?

- Dombi Gáboré a kulcsszerep, akit nemcsak kezdeményezőnek tekintünk, de olyan szakembernek is, akinek megfelelő végzettsége és jogosultsága van ahhoz, hogy a védettséghez szükséges dokumentációkat elkészítése. Az egész kezdeményezés kiemelt célja, hogy a minél több épület védettségéhez nélkülözhetetlen, megfelelő szakmai színvonalú hatósági dokumentációk elkészülhessenek. Ezek összeállításához azonban helytörténeti kutatásokra, tudásra van szükség, amiket aztán az építészek szakmailag ki tudnak egészíteni.

- Egy ilyen kezdeményezés hatására változhat valami? Jobban fogunk vigyázni Szolnok épített örökségére?

- Mindenféleképpen ez a cél. Az épített örökségünk megőrzésének igénye egyre erősebb Szolnokon is. Nagyon szeretnénk, ha a városvezetés is mögénk állna, és a rendelkezésére álló eszközökkel segítené a munkánkat. Pogány Gábor Benő szobrászművész ígéretet tett, hogy megtervezi azt a plakettet, amely majd felkerülhet a védetté nyilvánított házakra. Szóval sok minden elkezdődött, amit ez a honlap szeretne kicsit mederbe terelni, bízva abban, hogy ezzel újabb lökést is adhatunk a lelkesedésnek.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Könyvnyomda
A Kossuth téren állt egykor a kép előterében látható épület, amit valamikor a hatvanas években bontottak el. Ahogy a képen kivehető, a századfordulón könyvnyomda is működött a városban.

Az Album további képei
 

AKB

Elfeledett óra
Nem sokkal fél három után jártam a Kossuth és a Jókai út találkozásánál. Az órára pillantottam. És megállapíthattam, hogy ősz óta senkit sem érdekel, hogy a Szolnok főutcáján lévő nyilvános óra pontos vagy sem. Bár emlékeim szerint évek óta így van ez. Tavasszal már majdnem pontos lesz. De mi értelme egy ilyen órának? Haszontalan. Elfeledett. Csak csúfítja, és nem szolgálja a várost.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kisherceg és a róka
Nem hittem volna, hogy a város egyik legkedvesebb szoborkompozíciójának a múltjában is vannak idióta pillanatok, és bár alig négy évtizede állították fel, a leleplezés dátuma sem egyértelmű. Még szerencse, hogy mindez a Kisherceget és a rókát legtöbbször látó gyerekeket egyáltalán nem érdekli.

A Szoborpark további képei