Kérdezem

Moziszünet tervekkel

2020. április 28.

Eddig közel ötszáz vetítés és számtalan program maradt el a koronavírus miatt a Tisza moziban. Az elmúlt hetekben azonban számtalan alternatív lehetőséget is kínált a mozi, ahol a karbantartás mellett folyik a nyitásra való felkészülés. Demeter Istvánnal, a mozi vezetőjével beszélgettünk.

- Volt valaha a Tisza moziban ehhez hasonló hosszúságú vetítési szünet?

- A Tisza moziban eddig lényegében folyamatos üzem volt, december 24-e estéjét kivéve, mindig nyitva tartottunk és vetítettünk. Valamikor tizenhét évvel ezelőtt és most januárban, a felújítás miatt volt egy-egy néhány napos bezárás. És hát most, hiszen az utolsó vetítés március 11-én volt, a kávézót pedig március 16-ával zártuk be.

- A világhálón megjelenő hírek, bejegyzések alapján azonban úgy tűnik, ez nem azt jelenti, hogy megszakadt volna a kapcsolat a közönséggel.

- Próbálunk minden lehetőséget megragadni, hogy kapcsolatban maradjunk a közönségünkkel. A kreatív filmes és a youtuberes műhely lényegében működik, folyamatosak a feladatok és az értékelések is. Az Europa Cinemas ajánlásával a honlapunkon keresztül ingyenesen filmeket is lehet nézni, illetve igyekszünk naprakészen tartani a Youtube csatornánkat, sőt online mozi kvízünk is volt, aminek hamarosan jön a folytatása.

- Ez leköti a csapat, a dolgozók energiáit?

- Annak ellenére, hogy nincs vetítés és a kávézó sem üzemel, az irodai részen rengeteg a munka. Egyrészt pályázatok elszámolás és újak beadása zajlik, illetve a programok átszervezése is sok feladatot ad. És végre van időnk régóta halogatott selejtezéseket, pakolásokat megcsinálni, illetve a felújítás se fejeződött még be teljesen, tehát a mozi csinosítása, takarítása is folyamatosan zajlik. A csapat együtt maradt, senkitől se váltunk meg, hiszen ez nem egy olyan szakma, amit bármikor, bárkire rá lehet bízni.

- Akkor bármelyik pillanatban ki is nyithat a Tisza mozi?

- Ez nem ilyen egyszerű. Bár a mozigépeket két-háromnaponta beindítjuk, hogy a frissítések rajtuk legyenek, de vetíthető filmünk nem nagyon van. A nagy forgalmazók ugyanis a vészhelyzet kihirdetés után minden bemutatót leállítottak. Ahhoz, hogy újra vetíteni tudjunk, előbb be kell indulnia a forgalmazásnak. El kell készülniük a reklámoknak, sok esetben a feliratoknak vagy a szinkronnak, hogy aztán mi össze tudjuk válogatni, mit játszanánk. Aztán tudunk programot csinálni és meghirdetni. Szóval a vészhelyzet lefújásától vagy lazításától kezdődően nekünk még legalább két hét kell a vetítések újraindításához.

- Látszik már némi fény az alagút végén?

- Halvány remény, hogy az egyik nagy forgalmazó nemrég jelezte, augusztustól talán újra ad filmeket.

- A Tisza moziba nemcsak filmek, de koncertek, kiállítások és a kávézó miatt is járunk. Ezekkel mi lett, mi lesz?

- Próbálunk a március 11-e után lemondott koncertjeinknek új időpontokat találni, illetve természetesen, a többi program is visszatér majd. Zajlik az őszi, képzőművészeti filmszemle szervezése is, bár nem egyszerű. A nevezések ugyan folyamatosa érkeznek, de a tervezett meghívottakkal nehéz egyeztetni, hiszen az egész világon leálltak a forgatások, és jelenleg mindenki bizonytalan, hogy ezek mikor indulhatnak újra, mi egyebet merjen bevállalni. Abban bízunk, hogy legalább a terasz megnyílhat májusban, aztán fokozatosan a többi rész is. Az új helyzetre való felkészülésként egyébként fejlesztünk egy telefonos applikációt, aminek a segítségével akár a teraszról is lehet majd rendelni és fizetni, de mozijegyet is lehet majd ezen keresztül venni. Sőt arra is készülünk, hogy bizonyos napokon a közönség állíthassa össze a mozi programját, azaz azt vetítsük, amit a legtöbben szeretnének. Úgy tervezzük, hogy mire újra kinyithatunk, ez az applikáció működni fog, sőt egy kedvezményekre jogosító klubkártyát is bevezetünk.

- Meddig bírja még a Tisza mozi bezárva? Illetve kapott-e valakitől segítséget?

- A meghirdetett adókedvezményekből annyi vonatkozik ránk, mint más vállalkozásokra. Nyilvánvaló, hogy sokáig mi sem bírjuk ki zárva, és reménykedünk, hogy a Nemzeti Kulturális Alap vagy a Magyar Filmintézet valami módon a segítségünkre lesz. Eddig a legnagyobb segítséget a várostól kaptuk azzal, hogy az erre az évre megszavazott támogatásunkat el kezdték folyósítani.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Dami helye
A mellékelt képeslap készülhetett volna akár a jövőben is, amikor a Dami helyén kialakított park növényei majd beállnak. Időutazásról azonban nincs szó. A fotót a Dami terjeszkedése előtt készíthették.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Mini Kárpát-medence királyfejjel
A Kárpát-medence Szolnokon is bejárható. Igaz, a Szolnok székhelyű megye helyén aprócska, Árpád-kori templom alaprajza emelkedik ki (az Alföldből). A templom végében pedig kétméteres oszlopon - talán - királyfej látható. Szolnoki Millenniumi emlékpark Somogyi Árpád szobrával.

A Szoborpark további képei