Kérdezem

Moziszünet tervekkel

2020. április 28.

Eddig közel ötszáz vetítés és számtalan program maradt el a koronavírus miatt a Tisza moziban. Az elmúlt hetekben azonban számtalan alternatív lehetőséget is kínált a mozi, ahol a karbantartás mellett folyik a nyitásra való felkészülés. Demeter Istvánnal, a mozi vezetőjével beszélgettünk.

- Volt valaha a Tisza moziban ehhez hasonló hosszúságú vetítési szünet?

- A Tisza moziban eddig lényegében folyamatos üzem volt, december 24-e estéjét kivéve, mindig nyitva tartottunk és vetítettünk. Valamikor tizenhét évvel ezelőtt és most januárban, a felújítás miatt volt egy-egy néhány napos bezárás. És hát most, hiszen az utolsó vetítés március 11-én volt, a kávézót pedig március 16-ával zártuk be.

- A világhálón megjelenő hírek, bejegyzések alapján azonban úgy tűnik, ez nem azt jelenti, hogy megszakadt volna a kapcsolat a közönséggel.

- Próbálunk minden lehetőséget megragadni, hogy kapcsolatban maradjunk a közönségünkkel. A kreatív filmes és a youtuberes műhely lényegében működik, folyamatosak a feladatok és az értékelések is. Az Europa Cinemas ajánlásával a honlapunkon keresztül ingyenesen filmeket is lehet nézni, illetve igyekszünk naprakészen tartani a Youtube csatornánkat, sőt online mozi kvízünk is volt, aminek hamarosan jön a folytatása.

- Ez leköti a csapat, a dolgozók energiáit?

- Annak ellenére, hogy nincs vetítés és a kávézó sem üzemel, az irodai részen rengeteg a munka. Egyrészt pályázatok elszámolás és újak beadása zajlik, illetve a programok átszervezése is sok feladatot ad. És végre van időnk régóta halogatott selejtezéseket, pakolásokat megcsinálni, illetve a felújítás se fejeződött még be teljesen, tehát a mozi csinosítása, takarítása is folyamatosan zajlik. A csapat együtt maradt, senkitől se váltunk meg, hiszen ez nem egy olyan szakma, amit bármikor, bárkire rá lehet bízni.

- Akkor bármelyik pillanatban ki is nyithat a Tisza mozi?

- Ez nem ilyen egyszerű. Bár a mozigépeket két-háromnaponta beindítjuk, hogy a frissítések rajtuk legyenek, de vetíthető filmünk nem nagyon van. A nagy forgalmazók ugyanis a vészhelyzet kihirdetés után minden bemutatót leállítottak. Ahhoz, hogy újra vetíteni tudjunk, előbb be kell indulnia a forgalmazásnak. El kell készülniük a reklámoknak, sok esetben a feliratoknak vagy a szinkronnak, hogy aztán mi össze tudjuk válogatni, mit játszanánk. Aztán tudunk programot csinálni és meghirdetni. Szóval a vészhelyzet lefújásától vagy lazításától kezdődően nekünk még legalább két hét kell a vetítések újraindításához.

- Látszik már némi fény az alagút végén?

- Halvány remény, hogy az egyik nagy forgalmazó nemrég jelezte, augusztustól talán újra ad filmeket.

- A Tisza moziba nemcsak filmek, de koncertek, kiállítások és a kávézó miatt is járunk. Ezekkel mi lett, mi lesz?

- Próbálunk a március 11-e után lemondott koncertjeinknek új időpontokat találni, illetve természetesen, a többi program is visszatér majd. Zajlik az őszi, képzőművészeti filmszemle szervezése is, bár nem egyszerű. A nevezések ugyan folyamatosa érkeznek, de a tervezett meghívottakkal nehéz egyeztetni, hiszen az egész világon leálltak a forgatások, és jelenleg mindenki bizonytalan, hogy ezek mikor indulhatnak újra, mi egyebet merjen bevállalni. Abban bízunk, hogy legalább a terasz megnyílhat májusban, aztán fokozatosan a többi rész is. Az új helyzetre való felkészülésként egyébként fejlesztünk egy telefonos applikációt, aminek a segítségével akár a teraszról is lehet majd rendelni és fizetni, de mozijegyet is lehet majd ezen keresztül venni. Sőt arra is készülünk, hogy bizonyos napokon a közönség állíthassa össze a mozi programját, azaz azt vetítsük, amit a legtöbben szeretnének. Úgy tervezzük, hogy mire újra kinyithatunk, ez az applikáció működni fog, sőt egy kedvezményekre jogosító klubkártyát is bevezetünk.

- Meddig bírja még a Tisza mozi bezárva? Illetve kapott-e valakitől segítséget?

- A meghirdetett adókedvezményekből annyi vonatkozik ránk, mint más vállalkozásokra. Nyilvánvaló, hogy sokáig mi sem bírjuk ki zárva, és reménykedünk, hogy a Nemzeti Kulturális Alap vagy a Magyar Filmintézet valami módon a segítségünkre lesz. Eddig a legnagyobb segítséget a várostól kaptuk azzal, hogy az erre az évre megszavazott támogatásunkat el kezdték folyósítani.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kitalált történetek
A belvárosi nagytemplom az elmúlt száz évben alig változott. Ahogy a Mészáros Lőrinc út végén található ?ülő Krisztus? sem. Viszont mindketten sok mindent láthattak ebben a száz évben, és ha beszélni tudnának, érdekes dogokat mesélhetnének.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Megállni nehéz
Vagy egyszerűbb, ha csak magunkkal törődünk? Tudom, Szolnok belvárosában az új társasházak építésénél nem szempont a hosszabb-rövidebb időre megálló autók elhelyezése. Ebben az esetben is olyan rövid a kocsibeálló, hogy ha a fal és az autó között a gyalogosoknak is helyet hagytak volna, akkor a furgon vége lelóg az autóútra. Mit lehet tenni? Babakocsival és kerekesszékkel irány az úttest! Gyalogosan pedig libasorban, hasat behúzva, a falnak simulva folytatódhat a séta. Persze máshogy is lehetne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

68-as obeliszk
Közel száz évig állt a Kossuth téren, majd legalább négy évtizeden keresztül az Eötvös tér sarkában, bokrok között bújt meg. Ma is csak az veszi észre ott, aki nagyon figyel, pedig a 68-as gyalogezred obeliszkje világtörténelmi eseményekre is emlékeztet. Idén 140 éves.

A Szoborpark további képei