Kérdezem

Látványos filmfesztivál

2020. október 13.

ATAFF, avagy Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, azaz a Tisza moziban kétévente sorra kerülő képzőművészeti filmes seregszemle, ami 2018 óta viseli a magyar származású Trauner Sándor, Oscar-díjas díszlettervező nevét. Demeter Évával, az ATAFF fesztiváligazgatójával beszélgettünk.

- Voltak pillanatok, amikor minimum kétségesnek tűnt ennek a történetében 1969-ig visszanyúló fesztiválnak az idei programja, október 13-án azonban mégis indul az ATAFF a Tisza moziban. Azonban a koronavírusról beszélnünk kell. Mennyiben befolyásolta a szervezést és a rendezést?

- A fesztivál szervezése március óta lényegében a koronavírusról is szól. Az előadók, a zsűritagok többsége ugyanis olyan nemzetközileg jegyzett filmes szakember, akiknek a Szolnokra utazását vagy a különböző korlátozások befolyásolják, vagy az, hogy a tavaszi filmes leállás után most mindenki forgat, gyárt, ezért nem ér rá eljönni hozzánk. Emiatt az utolsó pillanatig folyamatos volt az újratervezés. Miközben a járványügyi intézkedésekhez is igazodunk. Mivel minden nap 23 órakor be kell fejezni a programot, sokkal kevesebb idő áll rendelkezésünkre, hogy minden tervünket megvalósítsuk. Szóval nem volt könnyű megszervezni, de örülünk, hogy nem kellett kihagynunk egy évet a fesztivál történetében.

- Mit fognak érzékelni a fesztiválozók a vírus miatti korlátozásokból?

- Elsősorban a szolnoki közönség érzi majd, hogy sokkal kevesebb programra fog tudni bejutni. A létszámra vonatkozó korlátozások és a távolságtartás miatt minden eseményre első körben a szakmai résztvevőket kell beengednünk, és ha marad hely, akkor jöhet az érdeklődő közönség. Az előző években komoly buli hangulatot teremtő koncerteket is ültetett programként, kisebb közönség előtt kell megvalósítanunk. De a legfontosabb a biztonság. A programjainkon kötelező lesz a maszkviselet, lesz testhőmérőzés és természetesen kézfertőtlenítő pontokat is kialakítunk.

- Keddtől szombatig nagyon komoly filmes és kísérőprogramok várják a szakmai közönséget. Lesznek-e olyam filmek, amiket Szolnokon láthat először a közönség?

- Immár hagyomány, hogy páros években képzőművészeti filmes seregszemlét rendezünk, aminek 2018 óta Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál a neve. Ilyenkor azok az alkotások kerülnek a középpontba, amelyeknek a látványvilága, a látványtervezése kiemelkedő. A nagyjátékfilmek versenyébe is így került be tíz alkotás, amelyek többségét Szolnokon láthatja először a szélesebb közönség. Nagyon örülünk, hogy a tíz beválogatott filmben magyar mozik is vannak, így Kocsi Ágnes Éden, Miklauzic Bence Nino bárkája és Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét is láthatja a szolnoki fesztivál közönsége.

- Vannak-e újdonságok, különlegességek a kísérőprogramok között?

- Újdonság, hogy a fesztiválnak lesz egy látványtervezői szakmai napja. Már maga az kuriózum, hogy egy filmes esemény kifejezetten a látványra koncentrál, az ezzel foglalkozó szakembereket díjazza, amit szeretnénk tovább erősíteni. Szervezünk egy Áttűnés-Flash konferenciát, ahol Asztalos Adrienn Az Úr hangja, Klimó Péter a Nino bárkája látványtervezői és Szűcs Edit a Saul fia jelmeztervezője tartanak előadást. Törekszünk arra, hogy minél inkább megszólítsuk a filmek látványvilágával foglalkozókat. Emellett persze számtalan érdekes kísérőprogram is lesz, mint például Homolya Gábor kiállítása a kávézóban, vagy éppen Futó Tamás Boldog békeidők című könyvének a bemutatója, hogy Csupó Gábor, EMI díjas rendező, Szabolcs János látványtervező, vagy éppen Kovács Claudia operatőr mesterkurzusairól se feledkezzünk meg.

- Ha fesztivál, akkor fesztiváldíjak. Kiket jutalmaz idén a szolnoki ATAFF?

- Külön díjazzuk a nagyjátékfilmeket és a képzőművészeti versenyfilmeket, illetve a hazai filmes képzésben résztvevő hallgatók munkáit. Ezekben a kategóriákban a fesztivál utolsó napján, szombaton este, a Galériában hirdetünk eredményt. Az immár hagyományos, minden fesztiválunkhoz kapcsolódó szignálfilm pályázat díjait azokban már az első napon átadjuk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnokról Amszterdamba
Fantasztikus lenne ismerni azoknak a történetét, akiknek ehhez a XIX. század utolsó évében Szolnokon készült, Budapesten postára adott és Amszterdamba címzett képeslaphoz közük volt. Ennél talán csak az lenne érdekesebb, ha tudhatnánk, hogy a Földesi Vilmának címzett anziksz miként élte túl az elmúlt 117 évet, és került vissza Magyarországra.

Az Album további képei
 

AKB

Kit okoljunk?
Valakinek szüksége volt a 6-os és a 6Y-os buszok menetrendjére? Nem működik a net? Lehet, hogy nem pont akkor jött a busz, amikor valaki kiért a megállóba, és ezért le kellett vezetni a feszültséget? És éppen egy uniós tájékoztató tábla volt a közelben. Biztos, mindenre van magyarázat. Miként az is valószínű, hogy sok mindent nem tudok elképzelni, felfogni és elfogadni. Szerintem valaki, valakik hülyeséget csináltak. Kit okoljunk? Jobb lesz tőle? Többé nem fordul elő? Ez van, így élünk.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Két háború hős orvosa
Minimum hat rendszerben, közel fél évszázadon át szolgálta Szolnokot Dr. Elek István, akinek egykori otthonára július elején került fel a Révi Norbert, szolnoki szobrászművész által készített domborműve. A város egykori tiszti főorvosának arcából két világégés tekint ránk.

A Szoborpark további képei