Kérdezem

Látványos filmfesztivál

2020. október 13.

ATAFF, avagy Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál, azaz a Tisza moziban kétévente sorra kerülő képzőművészeti filmes seregszemle, ami 2018 óta viseli a magyar származású Trauner Sándor, Oscar-díjas díszlettervező nevét. Demeter Évával, az ATAFF fesztiváligazgatójával beszélgettünk.

- Voltak pillanatok, amikor minimum kétségesnek tűnt ennek a történetében 1969-ig visszanyúló fesztiválnak az idei programja, október 13-án azonban mégis indul az ATAFF a Tisza moziban. Azonban a koronavírusról beszélnünk kell. Mennyiben befolyásolta a szervezést és a rendezést?

- A fesztivál szervezése március óta lényegében a koronavírusról is szól. Az előadók, a zsűritagok többsége ugyanis olyan nemzetközileg jegyzett filmes szakember, akiknek a Szolnokra utazását vagy a különböző korlátozások befolyásolják, vagy az, hogy a tavaszi filmes leállás után most mindenki forgat, gyárt, ezért nem ér rá eljönni hozzánk. Emiatt az utolsó pillanatig folyamatos volt az újratervezés. Miközben a járványügyi intézkedésekhez is igazodunk. Mivel minden nap 23 órakor be kell fejezni a programot, sokkal kevesebb idő áll rendelkezésünkre, hogy minden tervünket megvalósítsuk. Szóval nem volt könnyű megszervezni, de örülünk, hogy nem kellett kihagynunk egy évet a fesztivál történetében.

- Mit fognak érzékelni a fesztiválozók a vírus miatti korlátozásokból?

- Elsősorban a szolnoki közönség érzi majd, hogy sokkal kevesebb programra fog tudni bejutni. A létszámra vonatkozó korlátozások és a távolságtartás miatt minden eseményre első körben a szakmai résztvevőket kell beengednünk, és ha marad hely, akkor jöhet az érdeklődő közönség. Az előző években komoly buli hangulatot teremtő koncerteket is ültetett programként, kisebb közönség előtt kell megvalósítanunk. De a legfontosabb a biztonság. A programjainkon kötelező lesz a maszkviselet, lesz testhőmérőzés és természetesen kézfertőtlenítő pontokat is kialakítunk.

- Keddtől szombatig nagyon komoly filmes és kísérőprogramok várják a szakmai közönséget. Lesznek-e olyam filmek, amiket Szolnokon láthat először a közönség?

- Immár hagyomány, hogy páros években képzőművészeti filmes seregszemlét rendezünk, aminek 2018 óta Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál a neve. Ilyenkor azok az alkotások kerülnek a középpontba, amelyeknek a látványvilága, a látványtervezése kiemelkedő. A nagyjátékfilmek versenyébe is így került be tíz alkotás, amelyek többségét Szolnokon láthatja először a szélesebb közönség. Nagyon örülünk, hogy a tíz beválogatott filmben magyar mozik is vannak, így Kocsi Ágnes Éden, Miklauzic Bence Nino bárkája és Dombrovszky Linda Pilátus című filmjét is láthatja a szolnoki fesztivál közönsége.

- Vannak-e újdonságok, különlegességek a kísérőprogramok között?

- Újdonság, hogy a fesztiválnak lesz egy látványtervezői szakmai napja. Már maga az kuriózum, hogy egy filmes esemény kifejezetten a látványra koncentrál, az ezzel foglalkozó szakembereket díjazza, amit szeretnénk tovább erősíteni. Szervezünk egy Áttűnés-Flash konferenciát, ahol Asztalos Adrienn Az Úr hangja, Klimó Péter a Nino bárkája látványtervezői és Szűcs Edit a Saul fia jelmeztervezője tartanak előadást. Törekszünk arra, hogy minél inkább megszólítsuk a filmek látványvilágával foglalkozókat. Emellett persze számtalan érdekes kísérőprogram is lesz, mint például Homolya Gábor kiállítása a kávézóban, vagy éppen Futó Tamás Boldog békeidők című könyvének a bemutatója, hogy Csupó Gábor, EMI díjas rendező, Szabolcs János látványtervező, vagy éppen Kovács Claudia operatőr mesterkurzusairól se feledkezzünk meg.

- Ha fesztivál, akkor fesztiváldíjak. Kiket jutalmaz idén a szolnoki ATAFF?

- Külön díjazzuk a nagyjátékfilmeket és a képzőművészeti versenyfilmeket, illetve a hazai filmes képzésben résztvevő hallgatók munkáit. Ezekben a kategóriákban a fesztivál utolsó napján, szombaton este, a Galériában hirdetünk eredményt. Az immár hagyományos, minden fesztiválunkhoz kapcsolódó szignálfilm pályázat díjait azokban már az első napon átadjuk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Másfél évtizedig jó képeslap
Nem tudni, hogy a sok szolnoki képeslaphoz fotót készítő Csobaji Előd mikor örökítette meg így a Kossuth teret. De tulajdonképpen mindegy is, mert azt mondhatjuk, 1975 és 1990 között nem sok minden változott Szolnok főterén. Így ezzel a képpel megidézhető a késő Kádár-kor.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Megállni nehéz
Vagy egyszerűbb, ha csak magunkkal törődünk? Tudom, Szolnok belvárosában az új társasházak építésénél nem szempont a hosszabb-rövidebb időre megálló autók elhelyezése. Ebben az esetben is olyan rövid a kocsibeálló, hogy ha a fal és az autó között a gyalogosoknak is helyet hagytak volna, akkor a furgon vége lelóg az autóútra. Mit lehet tenni? Babakocsival és kerekesszékkel irány az úttest! Gyalogosan pedig libasorban, hasat behúzva, a falnak simulva folytatódhat a séta. Persze máshogy is lehetne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az első ipari formatervező emléke
A Kossuth tér és a Táncsics út sarkán bő fél évszázada díszíti a "lordok háza" nyugati homlokzatát Dózsa Farkas András valószínűleg "Tudomány és művészet" című alkotása. Elhelyezéséről, leleplezéséről szinte semmit se lehet tudni, pedig alkotója a hazai ipari formatervezés úttörője.

A Szoborpark további képei