Kérdezem

Látszólag zárva

2020. május 05.

Bár másfél hónapja nem lehet kölcsönözni a Verseghy Ferenc Könyvtárból, azért nem állt meg az élet a Kossuth téri épületben és a fiókkönyvtárakban. A nyári karbantartást például előrehozták, illetve új szolgáltatásokat is kitaláltak. Czakóné Gacov Katalin igazgatóval beszélgettünk.

- Nem jönnek-mennek olvasók a Kossuth téri épület ajtaján, de azért gondolom, nem üres a ház?

- Március 16-án már nem nyitottunk ki, de azért az elmúlt másfél hónapban szerintem nem volt olyan nap, hogy ne lett volna bent valaki a kollégák közül. Akiknél megoldható, otthoni munkavégzést rendelünk el, ám az elmúlt hat hétben sem halt ki a könyvtár épülete. Már csak azért sem, mert ez az olvasók nélküli időszak kiválóan alkalmas például arra, hogy a zajjal járó felújításokat és karbantartások elvégezzük. Éppen ezért az egyébként nyárra tervezett nagytakarítást és egyéb átalakításokat is előrehoztuk erre az időszakra. A Kossuth téren közel 4000 négyzetmétert kell ilyenkor rendbe raknunk, úgyhogy volt dolgunk bőven.

- Ez esetleg azt is jelenti, hogy ha végre kinyithat, akkor nyáron is nyitva marad a könyvtár?

- Igen. Azt tervezzük, hogy ha feloldják a korlátozásokat, akkor a szokásos nyári bezárást, ami a Hild Viktor Könyvtárunkban júliusban, a Kossuth téri épületben pedig augusztusban szokott lenni, idén kihagyjuk.

- A mostani időszakban kölcsönözni nem lehet. Mi a helyzet az olvasóknál maradt könyvekkel? Vagy, ha valakinek nagyon kell valami?

- Könyveket se kiadni, se visszavenni nem tudunk. Akinél maradt könyv, annak automatikusan meghosszabbodik a kölcsönzési ideje, és az újbóli nyitásunk után majd visszahozza. Akinek könyv kellene, annak igyekszünk online vagy telefonon segíteni, hogy az adott művet miként tudná máshogy, például egy adatbázisból beszerezni.

- Mit tudnak még kínálni a tagoknak?

- A könyvtárosi munkának a leglátványosabb része természetesen a kölcsönzés, de ennek hiányában is rengeteg feladata van a szakmai személyzetnek. Egyrészt folyamatosan érkeznek az új kiadványok, amiket fel kell dolgozni, hogy mire újra kinyitunk, az új kiadványok is a polcainkon legyenek. Emellett ez az időszak nagyon jó arra is, hogy elvégezzünk olyan dolgokat, amikre alig jut idő. Például a katalógusaink javítását. De végre volt alkalmunk a saját Youtube csatornánk tartalmának a bővítésére is, amit nagyon szeretnek az olvasóink. Ez az időszak egyébként számunkra azért is nagyon izgalmas, mert hirtelen nagyon sok korábban fizetős adatbázist tettek ingyenesen elérhetővé. Részben ezért is, a kollégáim nagyon sok olyan speciális online listát állítanak össze, amelyek egy-egy témához jól jöhetnek. Ugye azt mondják a világhálón minden megtalálható, de azért mi tapasztalatból azt is hozzátesszük ehhez, hogy nem árt a hozzáértő segítség. Egyébként naponta jönnek az olyan megkeresések telefonon vagy a különböző online csatornáinkon, amikor a világhálón való kutatásban kérik a kollégáim segítségét.

- A Verseghy Könyvtár nemcsak egy klasszikus könyvtár fiókkönyvtárakkal, de közművelődési intézmény is. A vírushelyzet miatt hány programot kellett lemondani?

- Korábban, heti szinten minimum 30 könyvtári és közművelődési programot szerveztünk a Kossuth téri, a Széchenyi lakótelepi, szandaszőlősi és a kertvárosi épületünkben. Ezeken kívül közel 50 különböző sportfoglalkozásnak, szakkörnek, klubnak adunk helyet a tereinkben, átlagosan hetente. Sajnos ezeket egyik napról a másikra le kellett mondanunk, és most azon is dolgozunk, hogy amit lehet, ősszel pótolni tudjunk, illetve a nyitás után mielőbb elindulhassanak a szokásos rendezvényeink, és ezzel is visszatérjen az élet a régi kerékvágásba.

- Ha egyik nap bejelentik, hogy kinyithatnak a könyvtárak, a Verseghynek mennyi idő kell ahhoz, hogy valóban újra nyitva legyen?

- Rend van, tisztaság, folyamatosan jönnek az új dokumentumok, tehát, ha azt mondják, hogy nyithatunk, mi másnap várjuk az olvasókat. Persze ahhoz majd idő kell, hogy a korábban megszokott rendezvényeink is visszaálljanak, de azért én nagyon reménykedem, hogy ősszel már újra úgy működhetünk, mint március 16-a előtt.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szigeti költözni készült
A Damjanich Múzeum gyűjteményében lévő képeslap másolatát elsősorban azért vettem meg, mert egy fotón mutatja Szigeti Henrik, Szolnok képes krónikásának első és második műtermét, valamikor a költözés időszakában. Száz éve a Szapáry út elején járunk.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Plakátmagány
Beruházni, kivitelezni nagyon tudunk. Működtetni már nem annyira. Néhány évvel ezelőtt viszonylag esztétikus hirdetőtáblák kerültek a Szapáry út megújult burkolatára. Hogy milyen pénzből, mára nem érdekes. Az azonban érdekelne, kié lehet ez a néhány hirdetőtábla. Kit nem zavar, hogy hónapos plakátok rohadnak rajtuk? Ki nem veszi észre, hogy van, amelyikre vállalhatatlan kiegészítések kerültek? Szolnok közepén. Vagy ezek magányos plakáthelyek, gazdátlan plakátokkal? Kellemetlen ez a tulajdonosra, a hirdetőkre, a plakátokon szereplőkre, de ránk, szolnokiakra nézve is.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kátay Endre emléktábla
Véletlenül bukkantam az Alcsi városrészben lévő Tulipán kocsma falán Kátay Endre színművész emléktáblájára, amiről kiderül, hogy a nagyszerű színész Szolnokon született. Február 23-án talán friss koszorú is kerül a tábla alá.

A Szoborpark további képei