Kérdezem

Látszólag zárva

2020. május 05.

Bár másfél hónapja nem lehet kölcsönözni a Verseghy Ferenc Könyvtárból, azért nem állt meg az élet a Kossuth téri épületben és a fiókkönyvtárakban. A nyári karbantartást például előrehozták, illetve új szolgáltatásokat is kitaláltak. Czakóné Gacov Katalin igazgatóval beszélgettünk.

- Nem jönnek-mennek olvasók a Kossuth téri épület ajtaján, de azért gondolom, nem üres a ház?

- Március 16-án már nem nyitottunk ki, de azért az elmúlt másfél hónapban szerintem nem volt olyan nap, hogy ne lett volna bent valaki a kollégák közül. Akiknél megoldható, otthoni munkavégzést rendelünk el, ám az elmúlt hat hétben sem halt ki a könyvtár épülete. Már csak azért sem, mert ez az olvasók nélküli időszak kiválóan alkalmas például arra, hogy a zajjal járó felújításokat és karbantartások elvégezzük. Éppen ezért az egyébként nyárra tervezett nagytakarítást és egyéb átalakításokat is előrehoztuk erre az időszakra. A Kossuth téren közel 4000 négyzetmétert kell ilyenkor rendbe raknunk, úgyhogy volt dolgunk bőven.

- Ez esetleg azt is jelenti, hogy ha végre kinyithat, akkor nyáron is nyitva marad a könyvtár?

- Igen. Azt tervezzük, hogy ha feloldják a korlátozásokat, akkor a szokásos nyári bezárást, ami a Hild Viktor Könyvtárunkban júliusban, a Kossuth téri épületben pedig augusztusban szokott lenni, idén kihagyjuk.

- A mostani időszakban kölcsönözni nem lehet. Mi a helyzet az olvasóknál maradt könyvekkel? Vagy, ha valakinek nagyon kell valami?

- Könyveket se kiadni, se visszavenni nem tudunk. Akinél maradt könyv, annak automatikusan meghosszabbodik a kölcsönzési ideje, és az újbóli nyitásunk után majd visszahozza. Akinek könyv kellene, annak igyekszünk online vagy telefonon segíteni, hogy az adott művet miként tudná máshogy, például egy adatbázisból beszerezni.

- Mit tudnak még kínálni a tagoknak?

- A könyvtárosi munkának a leglátványosabb része természetesen a kölcsönzés, de ennek hiányában is rengeteg feladata van a szakmai személyzetnek. Egyrészt folyamatosan érkeznek az új kiadványok, amiket fel kell dolgozni, hogy mire újra kinyitunk, az új kiadványok is a polcainkon legyenek. Emellett ez az időszak nagyon jó arra is, hogy elvégezzünk olyan dolgokat, amikre alig jut idő. Például a katalógusaink javítását. De végre volt alkalmunk a saját Youtube csatornánk tartalmának a bővítésére is, amit nagyon szeretnek az olvasóink. Ez az időszak egyébként számunkra azért is nagyon izgalmas, mert hirtelen nagyon sok korábban fizetős adatbázist tettek ingyenesen elérhetővé. Részben ezért is, a kollégáim nagyon sok olyan speciális online listát állítanak össze, amelyek egy-egy témához jól jöhetnek. Ugye azt mondják a világhálón minden megtalálható, de azért mi tapasztalatból azt is hozzátesszük ehhez, hogy nem árt a hozzáértő segítség. Egyébként naponta jönnek az olyan megkeresések telefonon vagy a különböző online csatornáinkon, amikor a világhálón való kutatásban kérik a kollégáim segítségét.

- A Verseghy Könyvtár nemcsak egy klasszikus könyvtár fiókkönyvtárakkal, de közművelődési intézmény is. A vírushelyzet miatt hány programot kellett lemondani?

- Korábban, heti szinten minimum 30 könyvtári és közművelődési programot szerveztünk a Kossuth téri, a Széchenyi lakótelepi, szandaszőlősi és a kertvárosi épületünkben. Ezeken kívül közel 50 különböző sportfoglalkozásnak, szakkörnek, klubnak adunk helyet a tereinkben, átlagosan hetente. Sajnos ezeket egyik napról a másikra le kellett mondanunk, és most azon is dolgozunk, hogy amit lehet, ősszel pótolni tudjunk, illetve a nyitás után mielőbb elindulhassanak a szokásos rendezvényeink, és ezzel is visszatérjen az élet a régi kerékvágásba.

- Ha egyik nap bejelentik, hogy kinyithatnak a könyvtárak, a Verseghynek mennyi idő kell ahhoz, hogy valóban újra nyitva legyen?

- Rend van, tisztaság, folyamatosan jönnek az új dokumentumok, tehát, ha azt mondják, hogy nyithatunk, mi másnap várjuk az olvasókat. Persze ahhoz majd idő kell, hogy a korábban megszokott rendezvényeink is visszaálljanak, de azért én nagyon reménykedem, hogy ősszel már újra úgy működhetünk, mint március 16-a előtt.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnoki képek a háborúból
Böske mit kereshetett 1943 kora tavaszán, Szolnokon? Az általa Pinnyédre küldött négyképes szolnoki képeslapról ez nem derül ki. A háború hatása viszont érződik a rossz minőségű papíron és képeken. A lap egy olyan, ma már nem létező utcarészletet is őriz, ami máshol még nem bukkant fel.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A városrész jelképe
Szandaszőlős jelképe vagy címere is lehetne a városrész kvázi főterén 2014 óta álló Szőlővivők című alkotás. Pogány Gábor Benő szolnoki születésű és Szolnokon is élő és alkotó, Munkácsy-díjas szobrászművész "háromalakos" műve tulajdonképpen egy kút a Lengyel Antal téren.

A Szoborpark további képei