Kérdezem

Kicsi, de aktív: Szolnoki ZöldErő

2021. április 29.

Eddigi legnagyobb kihívására készül az év elején alakult és már több szolnoki területet megtisztító Szolnoki ZöldErő csoport. A helikopteres körforgalomtól a sportreptérig szeretnék megtisztítani a kerékpárút és a gát környékét. A csoport egyik tagjával, Siklós Viktorral beszélgettünk.

- Újabb akcióra készültök. Miért éppen Szanda felé eső út környékére esett a választás?

- Május elsején szeretnénk kitakarítani a helikopteres körforgalomtól a sportreptérig, a 442-es főút melletti kerékpárút környékét. Kora tavasszal több ismerősöm is felvetette, hogy erre a részre is jöhetnénk. Aki busszal, kerékpárral vagy gyalogosan arra jár, láthatja, mennyi természetbe nem való dolog tarkítja a töltés környékét. Eddig kevesen voltunk ehhez a területhez, mert ez sok segítőt igényel. Mostanra lettünk annyian, hogy bele merünk vágni.

- Mit lehet tudni rólatok?

- Szolnoki ZöldErő néven van egy zárt Facebook csoportunk, amely bár csak két hónapja jött létre, a tagok többség korábban is csinált ilyesmit, sokan évek óta rendszeresen szerveznek szemétgyűjtési akciókat. A közös munka ez év elején indult. Nem kizárólag a szemétszedés cél, hanem a természet segítése azzal, hogy összefogja az eddig egyedül vagy kisebb csapatokban dolgozókat. Jelenleg nyolcvanan vagyunk. A természet szépségét, a zöld gondolkodást, a környezetünk és természeti értékeink védelmének fontosságát valljuk, aminek alapja a tiszta környezet. Sokan idegenkednek a szemétszedéstől, ami természetes. Szinte mindenkinél hosszabb folyamat volt, mire az első elhatározást tettek követték. Minden akciónk jó hangulatban telik, kellemesen elfáradunk, miközben azzal nyugtathatjuk magunkat, hogy tettünk valamit az élhetőbb jövőért. A megtisztított környezet látványa minden fáradtságot megér, ráadásul közben remek embereket ismerünk meg. A szemétszedésen kívül próbáljuk az énekesmadarakat, beporzókat, fecskéket és denevéreket is segíteni, valamint a faültetés és a komposztálás népszerűsítésére is szerepel az elképzeléseink között. A csoport azért zárt, mert nem szeretnénk egy nagy létszámú csoportot tele passzív tagokkal. Kicsi, de aktív közösséget szeretnénk építeni. Az eseményeinket több fórumon is hirdetjük, aki szeretne csatlakozni, előbb-utóbb ránk talál. A belépés "feltétele" egy akciónkon való részvétel. Január óta szinte minden hétvégén csináltunk valamilyen megmozdulást.

- Mi alapján választotok takarítandó területet?

- A csoportban az alapján döntünk, hogy ki, mivel találkozik. Olyan területeket próbálunk kitakarítani, ahol még általunk is összeszedhető mennyiségű a hulladék. Nagyobb mennyiség esetén a Hulladékradar telefonos alkalmazás segít.

- A szorgos kezeken kívül mi kell még egy ilyen takarítási akcióhoz? Honnan vannak zsákok, kesztyűk, szerszámok? Ki viszi el az összegyűjtött szemetet?

- A legtöbb esetben a tagok saját pénzükből veszik meg a zsákokat, de volt már arra is példa, hogy az NHSZ-től vagy a KÖTIVIZIG-től kaptuk. Az összegyűjtött szemét elszállításáról a Polgármesteri Hivatal városüzemeltetési osztálya, az NHSZ, illetve a május 1-jei területen majd a Magyar Közút gondoskodik. Az akciók közben összegyűjtött szemét egy helyre szállításában pedig olykor a lakosság is segít: a szandaszőlősi szemétszedéseknél például a Récsányi család a lovaskocsijával, az északi városrészben Varga Dorottya az autójával szállított, de volt már, hogy megyében élő holland természetbarát működött közre.

- Mennyi ideig marad tiszta egy általatok kitakarított terület?

- Sajnos a kedvelt helyeken pár nap elteltével újra megjelenik az utánpótlás. Nagy előrelépés lenne, ha az emberek tisztelnék a természet, és ha már valaki kimozdul, a keletkezett hulladékát hazavinné, és otthon rakná a megfelelő helyre. Szolnok csodás adottságokkal rendelkezik, de úgy érzem, nincs megbecsülve. A legnagyobb probléma a lomtalanítóknak odaadott, vagy a város által szervezett lomtalanításkor az NHSZ elől elhordott hulladék, ami gyakorlatilag kint végzi a város környéki utak mentén. A megtisztított területeket próbáljuk tisztán tartani, ezért a legtöbbünk kis zsákokkal indul sétálni is.

- A május 1-jei akcióhoz hány ember kell? Aki pedig csatlakozni akar, hová és hány órára menjen, mit vigyen magával?

- Tíz-tizenöt fő szokott egy-egy alkalommal takarítani, de ez a hosszú és nehéz terület most több segítőt kíván: 40 emberrel már hatékonyak lehetnénk. Mivel itt nagyrészt ferde, cserjével borított területről kell összegyűjteni a szemetet, ezt az akciót inkább fiataloknak ajánljuk. Az elszánt segítőket 9 órára várjuk a Kertész utcai buszmegállónál, a bevásárló központi lejárónál. Fontos a strapabíró ruházat, cipő, és a védőszemüveg is ajánlott az ágak miatt, illetve innivalót is mindenki hozzon magával. Aki pedig máskor, más helyre szeretne velünk tartani, annak ajánljuk a Szolnok és környéke programok Facebook-csoportot, ahol rendszeresen megjelenünk. De nekünk az is segítség, ha tudjuk, egyre több embernek fontos a környezet.

- Mi lesz a következő helyszín?

- Egy héttel később, tehát május 8-án Pap Beáta csoporttársunk az alcsiszigeti városrészen a Labda utca és Patkó út közötti összekötő út árkának a takarítását szervezi, ahová szintén várjuk a segítő kezeket.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A megyei tervező helye
Néhány héttel ezelőtt, egy régi fotó okán háborogtam a Kossuth és a Kellner utcák sarkán álló tervezővállalati irodaháza miatt. Az itt látható, egyik olvasómtól kapott kép azonban azt is megmutatja, mi volt a mai emeletes épület helyén fél évszázada. Vitathatatlan, hogy valamit kellett kezdeni ezzel a résszel.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szoborrá lett zöld Bobónk
Szolnok immár azon egyetlen vidéki település Magyarországon, ahol két szoborrá lett mozdony is megtekinthető. Az idei Szolnok napján az 1856-ban alapított járműjavító mai főépülete előtt kapott helyet az M44 062 pályaszámú zöld mozdony. Emléket állítva a hazai ipar sikereinek.

A Szoborpark további képei