Kérdezem

Hátborzongatóan aktuális

2022. január 25.

Mi dolgunk a világon? címmel Vörösmarty költészetét kelti életre Szolnokon Tallián Mariann, Lázár Balázs és Csörsz Rumen István. Mint nyilatkozták, ehhez a versszínházi estjükhöz a Tisza mozi nézőtere passzol a legjobban. A január 27-ei programról a színészházaspárral beszélgettünk.

- Nem először vendégszerepeltek Szolnokon versszínházi előadással, én is minimum öt-hat műsorotokat láttam már. Mióta csináljátok, hányadik előadásnál tartotok?

Tallián Mariann (T. M.): Nemrég beszélgettünk róla, hogy 16 éve, amikor a nagyobbik fiúnkkal voltam állapotos, Balázs akkor kért fel, hogy a Bertók László verseiből készülő estjében hegedüljek. Illetve egy verset nekem is szánt abban az előadásban, amit közösen adtunk elő, és az olyan sikeres lett, hogy ezzel tulajdonképpen megpecsételődött a közös versszínházi munkáink sorsa.

Lázár Balás (L. B.): Ha jól emlékszem, tizenhárom versszínházi bemutatónk volt az elmúlt években, és mindegyikből nagyjából tizenöt-tizenöt előadást tartottunk szerte az országban, ami azért egy versszínházi rétegprodukciónál elég jó. Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy élőben körülbelül tizenötezer emberhez juttattunk el ilyen módon verseket, irodalmi szövegrészleteket és zenéket.

- A Vörösmarty Mihályról szóló estetekkel még nem jártatok Szolnokon. Ez egy új produkció, vagy csak most jut el hozzánk? Egyébként hányféle versszínházi estet tartotok repertoáron?

T. M.: Körülbelül háromévente cseréljük le az aktuális repertoárt, ami négy-öt különböző előadást jelent. Ez azért fontos, mert, ha érkezik egy felkérés, akkor többféle programot is tudunk javasolni. A jelenleg futó előadásaink az Istengyermekség - Jókai Anna emlékezete, a Feleségek felesége - Szendrey Júlia emlékműsor, az Egyenes labirintus, ami Pilinszky János verseiből összeállított műsor, a Vörösmarty összeállítás és februárban mutatjuk majd be Nagy Gáspár, Kossuth-díjas költő műveiből összeállított, a rendszerváltást élesen megvilágító estünket, ami már vetítéssel, bejátszásokkal kiegészített komplett színházi előadás lesz.

L. B.: A mostani, Vörösmarty-est a "Köszönjük, Magyarország!" program támogatásával valósul meg, ami nagy segítség volt a szabadúszó művészeknek a Covid miatti lezárások idején.

- Nemcsak több versszínházi esttel jártatok már Szolnokon, de a helyszín sem mindig ugyanaz. Most miért éppen a Tisza mozit választottátok?

T. M.: Hál' Istennek Szolnokon nagyszerű közönségünk van, mindig nagy szeretettel fogadnak bennünket. A Verseghy könyvtárban már elkezdődött a Pilinszky-estünk szervezése, ahogy az én könyvem, a II. Rákóczi Ferenc élete alapján írt Szegények fejedelme könyvbemutatójának is, amik a Covid miatt maradtak függőben. A Pilinszky-est egyébként egy intim, visszafogott, különleges előadás lett abból a szempontból, hogy a versek szövegfolyamát, dinamikáját megerősítendő Szokolay Dongó Balázs kiváló zenész barátunkkal együtt muzsikálhatok. Így az az előadás szinte már egy verskoncert. Ennek megfelelően a könyvtár atmoszférája nagyon jól passzol hozzá. A Vörösmarty-estünk viszont inkább egy elemeltebb hangulatú összeállítás, ami nagyobb előadóteret igényel meg azt, hogy egy kis távolság legyen köztünk és a nézők között. A Tisza mozi erre kiválóan alkalmas, ahol korábban már felléptünk az Istengyermekség című produkcióval, ami nagyon jó élmény volt számunkra.

- Az egy dolog, hogy "mi dolgunk a világon?", de 222 évvel a születése után is aktuális még Vörösmarty Mihály? Miért éppen őt? Miket válogattatok ki a hatalmas életművéből? Van-e valami központi szál?

L. B.: Vörösmarty költészete ma, a járványok, az új "dögvész", a globális klímaváltozás, a háborús készülődések, az identitásválságok, az emberiség előtt álló paradigmaváltás korában hátborzongatóan aktuális. A költő zsenije már-már előre látta az elkövetkezendő évszázadokat. Ezt az előadást még Vörösmarty születésének 220. évfordulója alkalmából szerettük volna bemutatni, de a Covid második hulláma elsöpörte, majd a harmadik hullám is csak egy online bemutatót tett lehetővé, és végül csak tavaly szeptemberben mutathattuk be élőben. A verseket Rózsássy Barbara, József Attila-díjas költőnővel válogattam, a vezérfonala pedig a ma is aktuális üzenet megtalálása és átadása volt.

- Csörsz Rumen István először a partneretek? Hogyan kerestek zenészt, zenéket a produkciókhoz?

T. M.: Ez minden esetben az én feladatom, mondhatom, hogy én vagyok a Ketten a versben művészeti formációnk zenei szerkesztője. Mivel ezek az estek színházi produkciók, komoly kihívás, hogy ha zenész is jelen van, akkor neki nem csupán zenészként, de színészként is funkcionálnia kell. Fontos, hogy megértse az összeállítás miértjét, azonosulni tudjon a koncepcióval, és valamennyire az alkatuknak, a személyiségüknek is illeszkednie kell az általunk megálmodott produkcióhoz.

L. M.: Csörsz Rumen Istvánt kamaszkoromból, a Lengyel Boldizsárné Éva néni által szervezett reneszánsz táborokból ismertem. Huszonöt év után, az Arany emlékév hozott össze újra bennünket, együtt állítottuk színpadra a Fülemile című, "fanyar Arany" estünket. Ez tehát a második közös munkánk, de remélem, lesz még hasonlókra lehetőségünk.

- Kiknek szánjátok, ajánljátok a január 27-ei, szolnoki esteteket?

T. M.: A középiskolásoknak kifejezetten ajánljuk, hiszen Vörösmarty leghíresebb versei elhangzanak az est folyamán.

L. B.: De a középiskolásoktól a szépkorúakig mindenkit szeretettel várunk. Szeretnénk, ha az est végén azt éreznék a nézők, hogy Vörösmarty már-már a kortársunk.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Rakpart a belváros alatt
Ott, ahol ma a Verseghy park illetve a Béres József sétány alatti rendezett, mondhatni rekreációs célokat szolgáló Tisza part húzódik, száztíz-százhúsz éve még klasszikus rakpart, azaz rakodóterület volt. Két első világháború előtti képeslappal illusztrálom a környék múlt század elejei állapotát.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A Gyermekévre emlékeztet
Az ENSZ által Nemzetközi Gyermekévvé nyilvánított 1979-re tényleg úgy emlékszem, mintha lépten-nyomon a gyerekeket ünnepelték volna, mert valahogy mindig kiderült, az az év az övék. És ennek máig vannak nyomai Szolnokon is.

A Szoborpark további képei