Kérdezem

Beoltott kalaposlány

2021. március 02.

A Köztérkép.hu közösségi szoborgyűjteményen egyre többször tűnik fel szolnoki alkotások bemutatójaként a "kalaposlány" nevű szerző. Kíváncsi lettem rá, és kiderült, Mészárosné Magdit rejti a név, aki egykori szolnokiként, építész-technikusként lett a szobrok lelkes bemutatója.

- Mi a szolnoki kötődése, ami arra indította, hogy a város köztéri szobrait, domborműveit, emléktábláit bemutassa?

- Dolgoztam a városban, és bár ma már Budapesten élünk, időnként, családi okokból is visszajárok. Szolnoki kötődésem a Köztérképen is érzékelhető, hiszen az utóbbi években megszaporodtak az ottani fényképeim és bejegyzéseim. Egyébként építész-technikusi végzettségem is sok segít a szobrokról szóló műlapok megírásában, ami ebben a járványos időszakban kikapcsolódást is jelent.

- Mikor került fel a Köztérképre az első szolnoki bejegyzése?

- Szolnok köztéri alkotásaiból 2013-tól a mai napig 253-at fedeztek fel és tettek közzé a lelkes szoborkeresők a Köztérkép oldalán. Ehhez az utóbbi években magam is több mint hatvan szolnoki alkotás lefényképezésével, kutatásával és bemutatásával járultam hozzá. Ezen a téren azonban az elsőség Tóth György-Gyigyié, aki 172, nemcsak szolnoki alkotás bemutatásánál tart. A számokból kiderül, hogy rajtunk kívül azért mások is készítenek szolnoki szobor leírásokat. Én 2017-ben kezdtem "kalaposlány" név alatt, Tóth György-Gyigyi segítségét kérve.

- Miért éppen "kalaposlány"?

- Egy kalapos-lány fotó feltöltése miatt regisztráltam először a Köztérképen, és hirtelen ezen a néven regisztráltam. Akkor még nem ismertem a Köztérkép működését, eszembe se jutott, hogy majd köztéri alkotások bemutatólapjait fogom elkészíteni, de aztán "beoltódtam". A budafoki kálváriához vezető lépcső szélén elhelyezett, diákok által készített történelmi tűzzománc táblácskák voltak az elsők, amikről írtam. Nagyon sokat dolgoztam vele, de sok segítséget kaptam a Köztérkép szerkesztőitől is.

https://www.kozterkep.hu/30137/tortenelmi-esemenyek-jezus-szuletesetol-2000-ig

- Hogy jön egy-egy téma, szobor, amiről írni fog?

- Csak úgy. Ez nem egy mindennapos program. Olykor hetek maradnak ki. Olykor a véletlen is segít, akár egy helyszíni felfedezésben, akár internetes keresések közben talált ötletekben. Van úgy, hogy egy társam javasolja egy alkotás megkeresését, amit ő felfedezett az internetes kutatása során, de fizikailag távol van tőle. Ha egy művész valamelyik művét megtalálom, mindig megnézem, miket alkotott még, és azok elérhetőek-e, hogy teljesebbé tegyem munkássága bemutatását. A szolnoki művésztelep szobrászai különös fontosak nekem, ezért is törekszem arra, hogy a szolnoki szobrászok életrajzaiban felsorolt alkotásokat felkutassam. Nagy István vagy Szabó László szobrászművészek több alkotását is megkerestem már, ami nem mindig volt egyszerű, hiszen az életrajzi felsorolások általában csak támpontot nyújtanak a keresésekhez, többnyire sokat kell még hozzá kutatni, a helyszínt pontosítani. Szabó László: Vigyázó madonnájáért például Tiszaújvárosba mentem. Ez a szobor, régi újságcikkek alapján, nagyon közeli képet fest a művész érzéseiről, munkához való viszonyáról. Szabó László szobrászművész életművének a megismerése vezetett oda, hogy róla külön albumot is készítettem.

https://www.kozterkep.hu/35677/vigyazo-madonna

- Mindent sikerül megtalálni?

- Baranyó Sándor hatalmas, algyői mozaikképét, ami egykor az ottani olajosok éttermében volt, elég kalandos módon sikerült "megtalálnom". Amikor felkerestem a helyszínt, a helyiek nem is hallottak róla. Végül a művész feleségétől kaptam meg az elbontott mozaikkép fotóját, így felkerülhetett a Köztérképre az alkotás és a története.

https://www.kozterkep.hu/36642/kortarsaink

- Meddig megy el egy-egy szobor keresésében, felkutatásában?

- A végtelenségig. Ezt talán jól mutatja az egykori Technika Háza homlokzatán lévő Petőfi dombormű esete, amin először a "Fancsali L." szignó tűnt fel. Elhatároztam, hogy kiderítem és megkeresem, kit rejt az aláírás. Végül személyesen is sikerült találkoznom Fancsali Lajos bácsival, aki 1948-ban készítette azt a domborművet, és akiről kiderült, hogy élete nagy részében tanított.

https://www.kozterkep.hu/34521/petofi-sandor-dombormu-es-marvanytabla

- Van, ami nem, vagy még nem sikerült?

- Régóta keresem a lehetőséget, de teljesen reménytelennek tűnik, hogy bejussak az egykori Domus áruházba, ahol reményeim szerint még látható a Bokros házaspár egy-egy faliképe. Minden szolnoki látogatásomkor figyelem, hogy van-e mozgolódás az épület körül. Talán egyszer sikerül bejutni, és talán lefényképezhetem a képeket.

https://www.kozterkep.hu/37037/szolnok-900-eves

https://www.kozterkep.hu/37085/eskuvo-es-a-lakas-berendezese

- Miért csinálja?

- Az alkotások megtalálásának öröme mellett jó érzés, amikor észreveszik az emberek azokat az alkotásokat, amiket bemutatunk. Végső soron ezért is dolgozik a jó néhány lelkes szoborkereső.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Tanár úr jókívánsága
Dr. Ferencsik főgimnáziumi tanár urat nagyon szerethették egykori tanítványai. Legalábbis erre utal, hogy a Zomborról Szolnokra került pedagógusnak újévi jókívánságot küldtek volt diákjai, amire ő válaszul egy szép, szolnoki lapot küldött. A boldog békeidők utolsó előtti évében járunk.

Az Album további képei
 

AKB

Bunkómegálló
A képen nem parkoló, hanem a Szapáry utcai buszmegálló látható. És persze nem buszok, hanem személyautók lettek megörökítve, amelyek között csak annyi a különbség, hogy az első csupán pár percre, a második néhány másodpercre, a harmadik pedig jóval hosszabb ideig várakozott ott. Szolnokon nincs már ebben semmi különös. Mondhatni, itt ez a természetes. Pár másodperccel a fotózás előtt a szabálytalankodók miatt egy csuklós busz nem fért be ebbe a megállóba. A sofőr mit tehetett? Elállta a Szapáry forgalmát. És a mögötte jövő autók? Hát így élünk mi Szolnokon.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kőbe zárt történelem
A lassan nyolcvan éves, vörös emléktábla 1937 óta látható, a Szolnoki Hitelbank Rt. székházának árkádos bejárata alatt. Igaz, ennek az időnek legalább a felét az OTP egyik irodájában elfalazva töltötte. Története legalább olyan kalandos, mint a megörökített személyeké.

A Szoborpark további képei