[Helyszínelő]

Védendő madár

2021. június 16.

A Nagykörűből származó pékáruik egészen különlegesek. Mintha leveles tésztából lenne göngyölve a csiga. A teák is kiválóak, a speciális kovászos kenyérből készülő hagyományos- és melegszendvicseik pedig parádésak. Nagyon jó kis hely a Bagoly kávézó a Szapáry úton.

Számomra már attól különleges a Bagoly kávézó, hogy a Szapáry út legrégebbi épületében, sőt valószínűleg, Szolnok legöregebb, ma is álló lakóházában nyitotta meg még tavaly a kapuit. Úgy, hogy a régi épület adottságait vállalhatóan próbálták a mai kor igényeihez igazítani. Persze kicsit eklektikus a berendezés, hisz jó száz évvel későbbi múltat idéz, mint a ház kora, de igazán nincs ezzel semmi baj. Az egyetlen megmaradt 19. századi szolnoki parasztpolgár házban a 20. század hatvanas-hetvenes éveinek ma már retró hangulatú berendezései köszönnek vissza. Ősszel bent fogyasztani remek. Sajnos a tél és a tavasz a vírus miatt kimaradt, de a terasz okán már tudom, hogy nyáron is kifejezetten kellemes ez a hely.

És nemcsak a berendezés miatt. Hanem mert úgy kínál különleges dolgokat, hogy azok közben nem konyhaművészeti attrakciók akarnak lenni, hanem vállalhatóan egyszerűek és hétköznapiak. A speciális kovászból készült hagyományos szendvicsük - amit eddig kipróbáltam, a meleg verziót a velem tartók díjazták - parádés, hiszen a kenyér keretben van ízes belbecs és gazdag tartalom. Hétvégén reggel, már csiklandozó napsütésben ilyennel indítani a napot felér egy hirtelen nyaralással. Narancslével, isteni finom teával és a nagykörűi pék fahéjas csigájával pedig nemcsak a "nyaralás itthon", hanem utazás is a néhai szolnoki korzóra. Ami után csak azon gondolkodik az ember, hogy eddig az ilyen könnyelmű csacskaságokat miért vonta meg magától, és miért nem csinált eddig rendszert a Bagolyban reggelizésből.

Ahová persze napközben is érdemes beülni. Főleg, ha megengedheti magának az ember, hogy a süteményes hűtő körül is garázdálkodjon kicsit. Nehéz a tortáikkal melléfogni, és bár én nem vagyok kávéfogyasztó, az eddig a Bagolyban velem kávézók nem panaszkodtak, sőt! Szóval a Bagoly kínálata, a berendezés teljesen rendben van, amikhez egy olyan szerény és kedves kiszolgálás párosul, hogy az már-már zavarba ejtő. Mintha bármit is szégyellni kellene. Holott nem, sőt világgá kellene kürtölni, hogy a Bagoly nem egy újabb kávézó Szolnokon, nem valami trendibár, hanem - legalábbis az én fogalmaim szerint - egy legjobb értelemben vett hagyományos kávéház.

Amivel egyetlen baj van. Hogy még kevesen tudnak róla, keveseknek a törzshelye. Pedig, aki nem talál asztalt a közeli "Fekete macskában", vagy nem Norbi dolgaira vágyik, de beülne Szolnok belvárosában egy jó helyre, az egykori korzónkat idéző kávéházba, akkor az ne hagyja ki a Bagolyt! Mondom ezt azért is, mert a jó helyekért mi, vendégek is felelősséggel tartozunk. Látogatásainkkal úgy ápolhatjuk őket, mint amikor a szép virágoskertet a holnapok reményében öntözzük.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Mikor repültek?
Mikor készülhetett ez a légi felvétel Szolnokról? Teszi fel a kérdést a blogSzolnok e képet beküldő olvasója. Kérdésére akkor tudunk körülbelüli választ adni, ha szépen végigjátsszuk, hogy már mi látható, és még mi nem látható az átalakuló belvárosban.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A mi József Attilánk
Lehet azon vitatkozni, hogy a szolnoki József Attila szobor hasonlít-e a költőről ismert portrékra, bennünk élő képre vagy sem. Azt azonban ne vonjuk kétségbe, hogy az egyik legtöbbször megmintázott költőnknek Szolnokon is helye van. Azt meg fogadjuk el véleményként, hogy a mainál talán jobb helyen is állhatna a mi József Attilánk - de hozzá ne nyúljon valaki!

A Szoborpark további képei