2025.10.13. (hétfő)

Védendő madár

Védendő madár

Dátum:

A Nagykörűből származó pékáruik egészen különlegesek. Mintha leveles tésztából lenne göngyölve a csiga. A teák is kiválóak, a speciális kovászos kenyérből készülő hagyományos- és melegszendvicseik pedig parádésak. Nagyon jó kis hely a Bagoly kávézó a Szapáry úton.

Számomra már attól különleges a Bagoly kávézó, hogy a Szapáry út legrégebbi épületében, sőt valószínűleg, Szolnok legöregebb, ma is álló lakóházában nyitotta meg még tavaly a kapuit. Úgy, hogy a régi épület adottságait vállalhatóan próbálták a mai kor igényeihez igazítani. Persze kicsit eklektikus a berendezés, hisz jó száz évvel későbbi múltat idéz, mint a ház kora, de igazán nincs ezzel semmi baj. Az egyetlen megmaradt 19. századi szolnoki parasztpolgár házban a 20. század hatvanas-hetvenes éveinek ma már retró hangulatú berendezései köszönnek vissza. Ősszel bent fogyasztani remek. Sajnos a tél és a tavasz a vírus miatt kimaradt, de a terasz okán már tudom, hogy nyáron is kifejezetten kellemes ez a hely.

És nemcsak a berendezés miatt. Hanem mert úgy kínál különleges dolgokat, hogy azok közben nem konyhaművészeti attrakciók akarnak lenni, hanem vállalhatóan egyszerűek és hétköznapiak. A speciális kovászból készült hagyományos szendvicsük – amit eddig kipróbáltam, a meleg verziót a velem tartók díjazták – parádés, hiszen a kenyér keretben van ízes belbecs és gazdag tartalom. Hétvégén reggel, már csiklandozó napsütésben ilyennel indítani a napot felér egy hirtelen nyaralással. Narancslével, isteni finom teával és a nagykörűi pék fahéjas csigájával pedig nemcsak a „nyaralás itthon”, hanem utazás is a néhai szolnoki korzóra. Ami után csak azon gondolkodik az ember, hogy eddig az ilyen könnyelmű csacskaságokat miért vonta meg magától, és miért nem csinált eddig rendszert a Bagolyban reggelizésből.

Ahová persze napközben is érdemes beülni. Főleg, ha megengedheti magának az ember, hogy a süteményes hűtő körül is garázdálkodjon kicsit. Nehéz a tortáikkal melléfogni, és bár én nem vagyok kávéfogyasztó, az eddig a Bagolyban velem kávézók nem panaszkodtak, sőt! Szóval a Bagoly kínálata, a berendezés teljesen rendben van, amikhez egy olyan szerény és kedves kiszolgálás párosul, hogy az már-már zavarba ejtő. Mintha bármit is szégyellni kellene. Holott nem, sőt világgá kellene kürtölni, hogy a Bagoly nem egy újabb kávézó Szolnokon, nem valami trendibár, hanem – legalábbis az én fogalmaim szerint – egy legjobb értelemben vett hagyományos kávéház.

Amivel egyetlen baj van. Hogy még kevesen tudnak róla, keveseknek a törzshelye. Pedig, aki nem talál asztalt a közeli „Fekete macskában”, vagy nem Norbi dolgaira vágyik, de beülne Szolnok belvárosában egy jó helyre, az egykori korzónkat idéző kávéházba, akkor az ne hagyja ki a Bagolyt! Mondom ezt azért is, mert a jó helyekért mi, vendégek is felelősséggel tartozunk. Látogatásainkkal úgy ápolhatjuk őket, mint amikor a szép virágoskertet a holnapok reményében öntözzük.

Előző cikk
Következő cikk

Megosztás:

Legfrissebbek

Hírlevél feliratkozás

spot_imgspot_img

További írások
Kapcsolódó

Kicsiny, de nyitni való

Az Aranylakat parkolójában lakókocsis street food burgerezőt nyitni a legnagyobb hőség idején, az olyan pimasz ötlet, amire csak azt lehet mondani, hogy ha a kitalálói hisznek benne, akkor csatlakozzunk és szurkoljunk! Amit nagyban megkönnyít, hogy tényleg jók a burgereik.

Még egy Várkaput!

A legjobb, ami eddig a Várkapuban történt, a kávézó, ahol van értelme ajánlatot kérni, ahol többször is el tudják készíteni az ország egyik legjobb lattéját, ahol érdemes süteményekről álmodozni. És ezúttal is vonatkoztassunk el az épülettől, a kiállítástól és az elhúzódó beruházástól!

Kétarcú: hétköznapi és hétvégi

"Gyakrabban kellene ide járnunk." Hangzott el nagyjából a második falat után, szerda délben a Beer and Burgers Mártírok úti éttermében, alig néhány perccel a rendelés után. "A hétvége nem megy." Állapítottuk meg ugyanott szombat délben, amikor nem pont azt kaptuk, amire sokat vártunk.

Orosz vendégségben

Pici, családias, különleges, nem olcsó. Viszont Szolnok egyetlen olyan étterme, amit a város határain túl is jegyeznek. Antialkoholistaként nehéz alámerülni az orosz konyhában, viszont a desszertek kedvelőjeként ki merem jelenteni: ritka finom Pavlovát ettem a szolnoki Balalajkában.