[Helyszínelő]

Falatnyi görög

2016. január 18.

Aki turistalehúzós, parasztvakítós, műgörög étteremre vágyik, az el se induljon Szolnok eddig egyetlen, alig kéthete megnyílt tavernájába, a Sütő utcába. Ahol tényleg görög a séf és az ízeknek semmi közük a magyar konyhák "görög" ételeihez. Nem véletlen, hogy tele van a Hellasz.

Hónapokig figyeltem, hogy a Sütő utcai szakadt kocsma helyén vajon mit fognak nyitni. Mert olyan aprólékosan, olyan odaadással dolgoztak az épületen, hogy egy idő után tippelni se mertem, mibe fektetnek ennyi pénzt és energiát. Aztán, amikor nemcsak a helyszínen, de a nagyon jól felépített, közösségi oldalakon futó kampányból is kiderült, hogy a Sütő utca 6/a alatt görög étterem fog nyitni, hát elállt a lélegzetem. Részben, mert a szomorú télhez nem igen tudtam passzintani a görög hangulatot, részben meg amiatt, hogy sok helyre el tudtam volna képzelni görög éttermet, kivéve ide, négy, emeletes ház közé beszorítva. Pedig már hányszor leírtam, hogy egy étterem milyensége nem a helyén múlik.

Miután az elmúlt két hétben, hétköznap esténként, az utcáról is látszott, hogy a Taverna Hellaszban állandóan teltház van, minden fenntartásom és előítéletem ellenére célba vettük a helyet. Ahol először az esett le, hogy a Sütő utcába nem egy műmájer, lenyúlós, álgörög éttermet csináltak, hanem egy olyan valódi hellászit, amilyet vélhetően a legtöbb görög kisvárosban találnánk. Ahová nem a kamura ráizguló turisták járnak, hanem a helyiek, ha valami hazait és ottani háziasat akarnak enni. Szóval ide csak az térjen be, aki a turistáknak kifejlesztett álgörög konyhára úgy tud tekinteni, mint az ungarische gulashsuppe-ra, amit épeszű magyar az életben nem rendel meg.

Ha ezt elfogadjuk, és belátjuk, hogy itt valódi görög a séf, aki úgy főz, ahogy odahaza látta, ráadásul igényes az alapanyagokkal szemben, akkor még úgy sem érhet bennünket csalódás, ha a rendelésre picivel többet kell várni, mint egy gyorsbüfében. Vegyük tudomásul, hogy ez egy vidéki görög görög étterem, ahol napsütés nélkül is lehet jó görög kajákat enni. Ám csak óvatosan, mert az adagokkal úgy bánnak, mintha az otthonukban lennénk vendégségben!

Természetesen még nem volt alkalmam mindent kipróbálni, de az alapművek levettek a lábamról. A görögsalátájuk például nem maradék zöldségek némi sajttal meg pár szem olajbogyóval. Nem! Rengeteg paradicsom, friss zöldség, tengernyi fetasajt, olíva, ráadásul tzatzikival maga a mennyország.

A gyrosuk meg köszönőviszonyban sincs azzal, amit eddig erről az ételről a hazai éttermek és külföldi turistaetetők alapján gondoltam. A szolnoki Taverna Hellasz gyrosa leheletvékony, ízletesen átsült, pöndörödő húschipsek sokasága, ami alatt a pita fenséges húslében tocsogó köret. Belekóstoltam a muszakájukba is, és bár egész délelőtt nem ettem, az ebéd kiütött. Mint, amikor a sok könnyűzene után klasszikus szólal meg a rádióban, és egy pillanatra más dimenzióba kerül az ember, nagyjából olyan volt az ebéd Szolnok görög éttermében.

Ami ma még csak húszszemélyes - mázlink volt, hogy le tudtunk ülni -, meg elvivős, nyárra viszont terasz is lesz. Ahol, ha Vangelis úr nem enged az első hetekben igen magasra tett színvonalból, tavasztól nem lesz könnyű helyet kapni.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Hölgy a parkban
De melyik parkban? Mivel ezt a nem túl jó minőségű képeslapot 1959-ben adták postára, és sok kétségünk nem lehet afelől, hogy maximum néhány évvel korábban készült, érthetetlen, miért maradt le róla a park akkori neve.

Az Album további képei
 

AKB

Régi hirdetések sorsa
Mi lesz a régi reklámokkal? Általában elfelejtsük és/vagy kidobjuk őket. De kinek a dolga kidobni egy elavult vagy leszakadt óriásplakátot? A hirdetésen szereplő cégé? A hirdetést kihelyező vállalkozásé? A táblahelyet bérbeadó tulajdonosé? Gát lévén a gátőré? Vagy a városi köztisztasági cégé? Netán az enyém, ha már észrevettem a Szandai rétre vezető lépcső mellett? Csak azért értetlenkedem, mert a szerintem egyértelmű válasz ellenére is ott éktelenkedik néhány óriási, plakátból gyűrt szemétgalacsin.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Czibulás-kút
A Szolnokon élőknek ma még egyértelmű, hogy kiről kapta a nevét a színház hátsó falán lévő kút. Nem vagyok azonban biztos abban, hogy a városba tévedő turisták, vagy azok, akik már nem láthatták őt színpadon, tudják, ki volt Czibulás Péter.

A Szoborpark további képei