Felénk

Újra dübörögnek

2023. szeptember 07.

Tavaly a Cloud Factory, néhány évvel ezelőtt pedig a Carson Coma nyerte az AztaQ, amatőr könnyűzenei tehetségkutatót. Az Öröm a Zene sorozat megyei döntőjének számító versenyt idén szeptember 30-án rendezik. Az induló zenekarokat helyben és az országos döntőben is komoly díjak várják.

Az Öröm a Zene könnyűzenei tehetségkutató verseny több évtizedes múltra tekint vissza. Az elmúlt néhány évben több, jelentős helyi verseny - például a tatabányai Peron, vagy a közel harminc éves paksi tehetségkutató - csatlakozott a kezdeményezéshez, így mára a fővárosban és valamennyi megyében, illetve öt határon túli területen is rendeznek az Öröm a Zene égisze alatt ilyen megmérettetéseket. Jász-Nagykun-Szolnok megye sokáig fehér foltnak számított ezen a téren, mígnem 2017-ben Törökszentmiklóson útjára indult az AztaQ, azaz a megyei amatőr könnyűzenei tehetségkutató, amit 2018-ban a ma már országosan ismert Carson Coma formáció nyert meg. A koronavírus járvány után Törökszentmiklóson már nem volt lehetőség a sorozat folytatására, így 2022-ben Szolnokra költözött az AztaQ.

A tavalyi versenyt a Szolnoki Dal Napjához kapcsolódóan, június első hétvégéjén a Tisza moziban rendezték. A 2022-es nevezők közül végül hat - közte három szolnoki - zenekar állhatott a mozi A termének színpadára, hogy bizonyítsa rátermettségét a hattagú zsűri előtt. A hatodik AztaQ-t végül a gyöngyösi Cloud Factory együttes nyerte, akik ezzel nemcsak a helyi támogatók által felajánlott díjakat kapták meg, de jogot szereztek az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának meghallgatásán való részvételre, illetve bejutottak az Öröm a Zene döntőjébe is, amit tavaly ősszel az A38 hajón rendeztek.

Az hetedik AztaQ, amatőr könnyűzenei tehetségkutatóra szeptember 20-ig lehet jelentkezni az aztaq.blog.hu oldalon keresztül. A szervezők olyan - nemcsak szolnoki vagy a megyében alkotó - zenekarok és előadók jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek lemezkiadói szerződéssel, legfeljebb egy lemezük jelent meg eddig, és kizárólag saját szerzeményeket játszanak. A jelentkezők közül idén is hat zenekar állhat majd az AztaQ színpadára, ahol három saját dallal kell bizonyítaniuk. A zenekarokról ezúttal is az NKA Hangfoglaló Program és a helyi szervezők által fele-fele arányban delegált zsűri dönt majd.

A zsűribe a Hangfoglaló Program Maróthy Zoltán (bal oldali kép) gitárost, zeneszerzőt és zenetanárt, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgató-helyettesét, az Ossian, a Fahrenheit és a legutóbbi Tiszavirág Fesztiválon is fellépő Kiss Forever Band tagját delegálta. Ugyancsak a Hangfoglalót képviseli Horváth Gergely (jobb oldali kép), a legendás Petőfi Rádió egykori főszerkesztője és Andrásik Remo, az Öröm a Zene vezetője, nem mellesleg az immár két évtizede Szolnokon rendezett Gitármánia tábor kitalálója és lelke. A VII. AztaQ szervezői Szolnokról Cserfalvi Zoltán "Töfi"-t, a Denevér Hangstúdió országosan ismert tulajdonosát, hangmérnökét kérték fel a zsűribe, illetve Pap Béla szolnoki "zenei mindenest", és Farkas Róbertet, a zeneiskola trombita tanárát, több zenekar trombitását.

Az egyébként nyilvános versenynek a tervek szerint az egykori Sörárium kiállítóhelyiségei adnak helyet 2023. szeptember 30-án. A verseny résztvevői a szolnoki Roland Hangszerboltnak köszönhetően hangszervásárlási utalványt, a Denevér Hangstúdió révén stúdiózási lehetőség, a szervező Picasso Média révén médiacsomag, illetve koncertezési és fellépési lehetőségek várják.

További információk: https://aztaq.blog.hu

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ilus és a Czinóber-ház
Ilus Budapestről érkezhetett Szolnokra 1942 végén. Nem minden alakulhatott úgy, ahogy tervezte, a fizetése is kevesebb lett, és a várostól 7 kilométerre lévő munkahely se tetszett. Hogy mit gondolt Szolnokról, aminek a legvárosiasabb utcájáról készült képpel üzent barátnőjének, nem tudom.

Az Album további képei
 
hirdetés Így helyes - Dalok és novellák Szolnokról

AKB

Sárga üvegek
Azok a sárga drótüvegek talán már ötvenévesek is elmúltak. Akkor kerülhettek az egykori tiszaligeti TITÁSZ-üdülő erkélyére, amikor azt nem kevés társadalmi munkával megépítették. Jó ideje nincs már TITÁSZ, és társadalmi munka sem, ám azok az üvege még bírták. A Tiszavirág-híd mellett is 13 évig. Aztán történ valami. Fokozatosan és szisztematikusan múltidőbe kerültek. Nincs tanulság, nincs következtetés, nincs már sárga drótüveg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Szomorú (?) Krisztus
Szomorú, búsuló, merengő, bánkódó, ülő? Valószínűleg ez az a szobrunk, aminek több neve van, mint amennyi tényszerű adatot ismerünk a születéséről. Az biztos, hogy nem a legöregebb köztéri alkotásunk, ugyanakkor a legrégebb óta ugyanazon a helyen álló.

A Szoborpark további képei