Felénk

Újra dübörögnek

2023. szeptember 07.

Tavaly a Cloud Factory, néhány évvel ezelőtt pedig a Carson Coma nyerte az AztaQ, amatőr könnyűzenei tehetségkutatót. Az Öröm a Zene sorozat megyei döntőjének számító versenyt idén szeptember 30-án rendezik. Az induló zenekarokat helyben és az országos döntőben is komoly díjak várják.

Az Öröm a Zene könnyűzenei tehetségkutató verseny több évtizedes múltra tekint vissza. Az elmúlt néhány évben több, jelentős helyi verseny - például a tatabányai Peron, vagy a közel harminc éves paksi tehetségkutató - csatlakozott a kezdeményezéshez, így mára a fővárosban és valamennyi megyében, illetve öt határon túli területen is rendeznek az Öröm a Zene égisze alatt ilyen megmérettetéseket. Jász-Nagykun-Szolnok megye sokáig fehér foltnak számított ezen a téren, mígnem 2017-ben Törökszentmiklóson útjára indult az AztaQ, azaz a megyei amatőr könnyűzenei tehetségkutató, amit 2018-ban a ma már országosan ismert Carson Coma formáció nyert meg. A koronavírus járvány után Törökszentmiklóson már nem volt lehetőség a sorozat folytatására, így 2022-ben Szolnokra költözött az AztaQ.

A tavalyi versenyt a Szolnoki Dal Napjához kapcsolódóan, június első hétvégéjén a Tisza moziban rendezték. A 2022-es nevezők közül végül hat - közte három szolnoki - zenekar állhatott a mozi A termének színpadára, hogy bizonyítsa rátermettségét a hattagú zsűri előtt. A hatodik AztaQ-t végül a gyöngyösi Cloud Factory együttes nyerte, akik ezzel nemcsak a helyi támogatók által felajánlott díjakat kapták meg, de jogot szereztek az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának meghallgatásán való részvételre, illetve bejutottak az Öröm a Zene döntőjébe is, amit tavaly ősszel az A38 hajón rendeztek.

Az hetedik AztaQ, amatőr könnyűzenei tehetségkutatóra szeptember 20-ig lehet jelentkezni az aztaq.blog.hu oldalon keresztül. A szervezők olyan - nemcsak szolnoki vagy a megyében alkotó - zenekarok és előadók jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek lemezkiadói szerződéssel, legfeljebb egy lemezük jelent meg eddig, és kizárólag saját szerzeményeket játszanak. A jelentkezők közül idén is hat zenekar állhat majd az AztaQ színpadára, ahol három saját dallal kell bizonyítaniuk. A zenekarokról ezúttal is az NKA Hangfoglaló Program és a helyi szervezők által fele-fele arányban delegált zsűri dönt majd.

A zsűribe a Hangfoglaló Program Maróthy Zoltán (bal oldali kép) gitárost, zeneszerzőt és zenetanárt, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgató-helyettesét, az Ossian, a Fahrenheit és a legutóbbi Tiszavirág Fesztiválon is fellépő Kiss Forever Band tagját delegálta. Ugyancsak a Hangfoglalót képviseli Horváth Gergely (jobb oldali kép), a legendás Petőfi Rádió egykori főszerkesztője és Andrásik Remo, az Öröm a Zene vezetője, nem mellesleg az immár két évtizede Szolnokon rendezett Gitármánia tábor kitalálója és lelke. A VII. AztaQ szervezői Szolnokról Cserfalvi Zoltán "Töfi"-t, a Denevér Hangstúdió országosan ismert tulajdonosát, hangmérnökét kérték fel a zsűribe, illetve Pap Béla szolnoki "zenei mindenest", és Farkas Róbertet, a zeneiskola trombita tanárát, több zenekar trombitását.

Az egyébként nyilvános versenynek a tervek szerint az egykori Sörárium kiállítóhelyiségei adnak helyet 2023. szeptember 30-án. A verseny résztvevői a szolnoki Roland Hangszerboltnak köszönhetően hangszervásárlási utalványt, a Denevér Hangstúdió révén stúdiózási lehetőség, a szervező Picasso Média révén médiacsomag, illetve koncertezési és fellépési lehetőségek várják.

További információk: https://aztaq.blog.hu

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnoki tengerész?
Hajókatasztrófa a Zagyván? Fotó, festett fotó vagy inkább festmény? Romantikus képeslap egy évszázaddal ezelőttről, amikor talán kevésbé csodálkoztak azon a szolnokiak, ha egy itteni férfi esetleg a tengerészetnél egy hadihajón szolgált.

Az Album további képei
 

AKB

Megfejtések
Ősz van, és hull az elsárgult levél. Mindenki söpörjön a maga portája előtt. Modern sózás, még mielőtt leesne a hó, vagy lefagyna az utca. Gyermek foglalkoztató, mert a száraz leveleket rugdosni jó (felnőttként is). A kép hamisítvány. Jelentsük ki: fotózás helyett inkább söpörnél. De persze az is lehet, hogy megtaláltuk a szolnoki galambürülék eltüntetésének tökéletes módszerét. No söprés, no guano. További megfejtések küldhetők a kiadóba.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az építés emlékére is
A Szobor Park Szolnokban helyük van az itteni emléktábláknak is, amelyek épp oly sok üzenetet hordoznak a városról, mint a szobraink. Például a Várkonyi tér 20. számú ház építésének dátumára emlékeztető az épület bejáratánál.

A Szoborpark további képei