Felénk

Újabb táblasirató

2021. augusztus 02.

Reménykedem, hogy nincs igazam. Mert az nem lehet, hogy egy 258,42 millió forintos beruházásba nem fért bele egy 47 éves tábla megmentése. Egy tábláé, amely azoknak a névtelen szolnokiaknak állított emléket, akik 1974-ben társadalmi munkában építették a Kolozsvári úti óvodát.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez a cikk 2021. június 10-én jelent meg először.)

Dombi Gábor városvédő építésznek köszönhetően idén már tévedtem egy emléktábla ügyében. A Mátyás király úti négyemeletes szalagházak építésének és az abban résztvevő brigádoknak emléket állító, és az éppen aktuális szigetelés kapcsán eltűnt tábláról derült ki a cikkem megjelenése után, hogy nem verték szét - mint a Táncolókat a volt Borostyán művelődési ház bejárata fölött -, hanem megőrizhetően szedték le a felújítás előtt. A kivitelezők végső elvonulása előtt pedig nemcsak visszaszerelték az eredeti helyére, de meg is tisztították azt. Esküszöm, jól esett helyreigazítani magam.

Sági Csaba, a bélyeges téglák szolnoki gyűjtője hívta fel a figyelmemet egy másik eltűnésre, aminek én még nem tudtam a végére járni. Az Eötvös téren, a kistemplom mellett az elmúlt hónapokban felújították az idősek otthonát, ami 1926-ban épült. Legalábbis erre utalt az épület főhomlokzatán, a friss felújításig olvasható évszám. Ami most éppen nem látható. Hogy ez már mindig így lesz, vagy valakinek eszébe jut az évszámot visszahelyezni, a jövő mutathatja meg.

Miként azt is, hogy vajon örökre vagy csak időlegesen tűnt el a Kolozsvári úti óvoda bejárata mellől az az üvegtábla, amelyet 1974. március 1-jén helyeztek el. Felirata szerint az óvoda a város fennállása 900. évfordulójának tiszteletére épült társadalmi összefogással. Mégpedig a Mezőgép (ma már nem létezik, egykori telephelyén a McHale készít mezőgazdasági gépeket), az ÁÉV (azaz a Szolnok megyei Állami Építőipari Vállalat, egykori székházában ma az ÁNTSZ működik), a Május 1. Ruhagyár szolnoki egysége (a Rékasi úti laktanya mellett ontotta például az öltönyöket), a TITÁSZ (Tiszántúli Áramszolgáltató), a TIGÁZ (Tiszántúli Gázszolgáltató) és a SZÖVTERV (azaz a szövetkezetek tervezővállalata) dolgozóinak és a város lakóinak társadalmi munkájával. Azaz sok száz szolnoki dolgozott ingyen azon, hogy a nem sokkal korábban elkészült vagy még épülő Szántó körút környéki új házakba költözők gyerekeinek legyen hová óvodába járniuk.

Tudom én, hogy nem volt különleges, sőt értékes sem az a tábla. Még azt is elfogadom, hogy valakit a szocializmus "pozitívumaira" emlékeztette. Ám mindezekkel együtt sem értem, hogy a Kolozsvári úti óvoda 258,42 millió forintos beruházásának a lezárásakor miért nem kerülhetett vissza ez a tábla a helyére. Nem sokba került volna se szépen leszedni, se kicsit megtisztítani, se visszaszerelni. Csak a szándékon múlt volna. Vagy múlik? Örömmel igazítanám magam helyre.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Épül a Közgé?
Elfogult vagyok ezzel az épülettel, ám mégsem csak emiatt hozakodok most elő a Közgét ábrázoló képeslappal. Sokkal inkább amiatt, hogy joggal feltételezhetjük: a fotóból jóval a készítése után lett postai küldemény, ráadásul hosszú éveken át forgalmazták.

Az Album további képei
 

AKB

Táblát kellene cserélni
Minden tiszteletem és elismerésem a szolnoki rotarysoké. De! Ha már a város egyik legszebb parkjában ültetett emlékfa mellé kis táblát is helyeznek, nem lehetett volna előbb átolvasni? Vagy, ha már nagyon sietni kellett, és az eseményig nem lehetett javítani, másnap nem kerülhetett volna egy hibátlan a helyére? Vagy nem tűntek fel a hibás ékezetek, a rossz helyen lévő vessző és felesleges b betű? A Facebook posztok erre utalnak. Tiszteletem jeléül szívesen kifizetem a javított táblát, ha hajlandóak a cserére.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A legszolnokibb költő emlékezete
A Szabadság tér 2. szám alatti ház falán egy olyan nagyszerű szolnokira emlékeztet a lassan tízéves tábla, aki nemcsak költőként, közéleti személyiségként, de a legnehezebb időkben emberként is példát mutatott. És a kommunizmus egyfajta áldozataként fejezte be életét.

A Szoborpark további képei