Felénk

Szolnok tornyai

2020. június 24.

Milyen sok tornyunk, pontosabban a szolnoki háztetők fölé emelkedő épületünk van! Persze tudunk róluk, ismerjük őket, amikor elmegyünk mellettünk. De mennyivel más ezeket egyszerre látni. Szolnok egyik "kilátópontjáról", a Belvárosi Nagytemplom tornyának erkélyéről. (Galéria 2.)

Alig egy hete már írtam a Belvárosi Nagytemplom tornyában tett túrámról. Most következzen egy olyan képes beszámoló - köszönhetően a toronyba felengedő Gyuri atyának -, amely Szolnokot mutatja. A templomtornyon körbefutó erkélyre a keleti oldalon kilépve, majd az óramutató járásával ellentétes irányba sétálva és fotózva.

Ezen a képen nem a Móra Ferenc úti lakótelep tízemeletes tömbje az érdekes, hanem a kép közepén látható tetődísz. Akár találós kérdés is lehetne, hogy mihez tartozhat a fotó közepét uraló meredek tető, amin az a legalább öt-hat méter magas, buzogányszerű dísz látható. Ha leírom, hogy 1896 óta, akkor egyszerűbb? Igen, a Szapáry utcai Nemzeti nagyszálló teteje emelkedik ki a belváros házai közül, ami építésekor a környék legmagasabb pontja lehetett azzal a buzogány formájú dísszel.

Már ezen a képen is látszik, ami a többin is szembetűnő lesz: Szolnokot egy zöld gyűrű öleli körbe.

Szolnok négy magasházából három egyetlen felvételen. Ez pedig azt jelenti, hogy összesen 53 emelet magasodik egyvonalban. Ha a két 18 emeleteshez és a Vízügyi székházhoz hozzáadjuk a fotó bal oldalán látható kőolajos irodaház tíz szintjét is, akkor már majdnem kijön egy valódi toronyház. De hát ott, ahol a "pártház/fehérház" hat emelete is kimagasodik az város épülettengeréből, ott a tizenemeletek is felhőkarcolónak tűnnek.

Csak a rend kedvéért írjuk ide, hogy az öt említett épület közül a "pártház" a legidősebb (1964), majd a Várkonyi téri 18 emeletes (1970), aztán a Tallinn városrész 18 emeletese következik (1971), amit a Vízügyi székház (1975), végül pedig az olajos irodaház (1981) követ. Két évtized építészete a szolnoki tetők felett? Vagy inkább új város a régi tetején?

A pagoda, avagy a szolnoki vasúti csomópont vezérlő épülete, más leírások szerint az itteni személy- és a rendező pályaudvar irányítótornya. A Perskó Gyula tervei alapján 1975-ben elkészült épület hatodik emeletén hangolják össze a Szolnokon találkozó hat vasúti fővonal, illetve teherszerelvények előkészítését végző rendező, valamint a javítóműhely és a tároló vágányok forgalmát. Ez a torony soha sem alszik. Mivel azonban lassan fél évszázada szolgálja a vasutat, előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a felújítása. Reméljük, jellegzetes alakját akkor sem veszti el.

A kép előterében két másik, természetesen jóval kisebb tornyot is érdemes észrevenni. Az egyik - nagyjából a kép alsó részének a közepén - az Eötvös téri idősek otthona mellett álló, úgynevezett "szegényházi", hivatalosan Jézus Szíve templomhoz tartozik. Picivel előtte pedig a Baross és a Dr. Elek István utca kereszteződésében lévő banképület érdekes tornya látható.

Szemtől szemben az "öreg hölggyel", avagy Szolnok közművesítésének és egyben modernizálásának emlékművével. Az Eötvös téri víztorony kellett ugyanis ahhoz, hogy használható vízvezetékrendszert lehessen építeni Szolnokon. Ennek a munkának a XX. század első éveiben álltak neki, maga a torony pedig 1910-re készült el. Közel hetven évig szolgálta a szolnokiakat. A hetvenes évek vége óta azonban üresen áll. Bár, ha jobban megfigyelik a 36 méter magas torony legfelső szintjét, talán feltűnik a benne lakó szellem. (Ha a képen nem vennék észre, keressék máshol!)

Magyarország legmagasabb lakóépülete. Ami egy kicsit okolható az Eötvös téri víztorony feleslegessé válásával is, hiszen az ilyen magas épületek kiszolgálására az "öreg hölgy" már nem volt alkalmas. Nem véletlen, hogy a Jubileum téri 24 emeletes tetejére saját víztartály került, így akár azt is mondhatjuk, hogy ez az épület Szolnok legmagasabb víztornya. Ami mellett azért a város csillagvizsgálója is helyet kapott, hiszen a városi lámpák fölött ott az egyik legkisebb a fényszennyezettség Szolnokon.

Ezen a képen is van két kisebb torony. Az egyik a Vitéz Szathmári József utcában lévő "vasutasház" lépcsőháza és lifttornya. Előtte pedig ott az a sárga, ami a szolnoki tűzoltósághoz tartozik. (Valaki elárulhatná, hogy pontosan mi ennek a funkciója! Valóban a fecskendőtömlőket lógatják fel benne?)

A vasúti víztorony, ami a Kolozsvári felüljáró mellett áll. Gyakran megfeledkezünk arról, hogy szinte ugyanezen a helyen már a második világháború előtt is állt egy víztorony. Igaz, ennél az 1952-ben átadottnál valamivel alacsonyabb volt, hiszen csúcsával nagyjából a mai víztartályának az alsó pereméig ért. Azt a tömzsibb tornyot valószínűleg az állomáskorszerűsítés első lépéseként bontották el az ötvenes években.

A legszebb víztornyunk. Ami járműjavító területén található, és bár csak 27 méter magas, azért így is a környék épületei fölé emelkedik. A szolnoki vasúti javítóműhely kiszolgálására 1910-ben épített torony a gőzmozdonyok eltűnésével vesztette el funkcióját, így közel három évtizeden keresztül csak pusztult. Aztán a 2010-es évek elején gyönyörűen felújították ezt az eklektikus, alapjánál tízszögletű, alsó részén klinkertéglából készült ipari emléket. A hivatalosan a Kőrösi úton lévő víztorony olykor látogatható. Közelről legalább akkora élmény, mint a Belvárosi Nagytemplom tornyából megtalálni.

Mintha egy olasz nagyváros szélét látnánk. Ott vannak ilyen színű, és már-már lapos tetejű templomtornyok. Amik mögött - legalábbis Észak-Olaszországban - mindig belóg a képbe egy gyártelep daruval, kéménnyel vagy iparcsarnokkal. Csak az előtérben lévő társasház buktatja le ezt a képet. Magyarországon született, Szolnokon, hiszen a házak fölé emelkedő vörös torony az az 1937-re elkészült, a temető bejáratánál található Szentlélek templomhoz tartozik. Mögötte pedig a járműjavító daruja, csarnoka és kéménye.

Víztorony és tárház. Balra a Tószegi úti 2000 köbméteres víztorony, amelyet 1967-ben, elsősorban a déli ipartelepek vízellátására építettek. Érdekessége, hogy nemzetközi viszonylatban is itt alkalmazták elsőként az úgynevezett kehelyemeléses technikát. Azaz azt a megoldást, amikor a víztartályul szolgáló hatalmas kelyhet a földön zsaluzzák és öntik ki, majd emelik lassan a helyére. Szolnokon ez utóbbi művelet három napig tartott.

A kép előterében a tárház keleti blokkja, illetve a Tisza fölé egykor benyúló szállítószalagok pillértornya látható. A kettő között pedig az utolsó "vashíd", amilyenekből egy évtizede még több is volt a harmincas években épült tárház három tömbje között. Nézve ezt az építészeti csodát, a magam részéről rettegek, hogy a most bevezetett "rozsdaövezeti" kedvezményes lakás ÁFA miatt valami átgondolatlan beruházásnak esik áldozatául ez a remek épület. És nem, mondjuk, a következő, magyar Európa Kulturális Főváros helyszín lesz.

A kör bezárult. Mármint a Belvárosi Nagytemplom tornyán körbefutó vaserkélyen tett körsétám. Mi mással is lehetne innen elköszönni, mint Szolnok többi templomának a látképével. Az előtérben a zsinagóga, mögötte a református templom az új toronysisakkal és a szélkakassal, a távolban pedig a Vártemplom. Ha pedig nem rondítana bele Szolnok látképébe a tízemeletes, honvédségi lakóház - a fotó bal szélén -, akkor az evangélikus templomunk tornya is integethetne a város legmagasabb és legöregebb templomtornyának.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Gyárkép
Talán csak a naponta arra járók vagy a valami miatt a gyárhoz kötődők tudják elsőre megmondani, mi látható ezen a grafikán. Nevessenek ki, de gyerekként büszke voltam arra, hogy ott lakom, ahol a TOMI-t gyártják.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Régi tábla, eltűnt cégek
A Kolozsvári úti óvoda bejárati ajtaja mellett, véletlenül bukkantam erre az emléktáblára. Tökéletes fotót nem tudtam készíteni róla, de a tartalma miatt nem bírom megállni, hogy ne örökítsem meg. Elemezni és magyarázni való tábla.

A Szoborpark további képei