Felénk

Szandáról közlekedni

2019. november 19.

Azt hiszem, az elkövetkező évek egyik szolnoki kulcskérdése lesz a Szandaszőlős felőli közlekedési anomáliák megoldása, hiszen olykor már napközben is nagyvárosokat megszégyenítő a dugó a 442-es út városi szakaszán. Az "eszement ötletek" sorozatomban lenne pár felvetésem.

Rögzítsük először a szubjektív tapasztalatokon nyugvó alaphelyzetet. Szolnok legnagyobb kertvárosias övezetéből, Szandaszőlősről - illetve a város vonzáskörzetének számító Rákóczifalváról, Rákócziújfaluról, Martfűről meg távolabbról - reggelente iszonyatosan nehéz bejutni a városba. Az egysávos 442-es főút városi szakaszán olykor a normális menetidő - 50km/h-val számolva 6-10 perc - többszörösére van szüksége annak, aki reggel 7-8 óra körül tart a belvárosi Tisza-híd felé. Nem jobb a helyzet délutánonként, munkaidő után sem, csak akkor a dugó iránya változik. Jelentősen lelassítva és összekuszálva a belváros forgalmát. De nekem volt már "szerencsém" hétköznap 13 óra körül ugyanannyi idő alatt megtenni a 4-es fölötti felüljáró és a szolnoki vasútállomás közötti utat, mint amennyi idő az IC-nek kell Ceglédtől.

Talán nem vagyok egyedül, ha mindezek alapján azt gondolom: baj van, amit orvosolni kellene. Nemcsak azért, mert előbb-utóbb a szandai ingatlanárakon lehet majd érezni a nehézkes közlekedést, de a belváros megmentése miatt is. Ugyanis mindaz, ami a 442-es út szolnoki szakaszán történik, az nemcsak a szandaiak problémája.

Szeretném leszögezni, hogy a 4-es főút északi elkerülőjének a megépülése - az Abony és Fegyvernek közötti szakasz - nem fogja megoldani ezt a problémát. Azért, mert az egyszer már leállított, és talán most újra kezdődő beruházás nem a 442-es utat fogja tehermentesíteni. Még akkor sem, ha az észak felől, a 32-es főúton érkező kamionok esetleg használni fogják egy darabig, hogy aztán Holt-Tiszai csomópontnál visszatérjenek a Szandán átvágó főútra. Hiszen a Szandát és Rákóczifalvát elkerülő út építéséről ebben a projektben sincs szó.

Ugyancsak rögzíteném, hogy a még mindig csak választási kampányígéret szintjén létező második belvárosi Tisza-híd is csak akkor jelenthet gyógyírt a bajra, ha az átadása egybeesik a 442-es út városi szakaszához kapcsolódó közlekedés, ugyancsak komoly beruházásokat (például nem szintbeli felüljárókat) igénylő átszervezésével. Bár a szandai dugót ez is csak mérsékelni fogja, de nem megoldani.

Szolnok szempontjából tehát az lenne a legfontosabb, ha a Csáklya utcai híd a 442-es főút várost elkerülő szakaszának a kiépítésével párosulna. Aminek belátható időn belül nagyon kicsi az esélye. Pedig Szolnok szempontjából ez a két projekt ezerszer fontosabb, mint 4-es északi elkerülője. (Amit a 4-es jelenlegi nyomvonalának kétszer kétsávosítása, és az országon belüli forgalomszervezés olcsóbban megoldhatott volna.)

Mit tehetünk?

Ugyancsak szubjektív tapasztalataim alapján szívesen mondanám, hogy a dugókban egy-két főt szállító autókból át kellene szokni a bringára és a közösségi közlekedésre. Amit persze némi ösztönzés is segíthetne. Például, ha az egy-két embert szállító autók reggel kilencig nem, vagy csak jelentős büntetés ellenében közlekedhetnek a térségben (van rá külföldi példa). Viszont minden tiszántúli, szolnoki autótulajdonos és családtagja ingyen használhatná a rendkívül sűrűn közlekedő, Szanda kisebb utcáit is érintő - vagy onnan ráhordó - buszokat. A Szolnokon kívülről érkezőket pedig a város határában, például a reptér környékén kialakított hatalmas P+R parkolók várhatnák. Amilyen egyébként régóta lehetne a Szandai réten, az áruházak környékén is.

Mindez azonban nem fog egyhamar megvalósulni, mert kvázi szokássá kellene tenni a közösségi közlekedést. Ami idő.

Az pedig nekünk egyre kevesebb van.

Így marad egy kis közlekedés-átszervezés. Például azzal, hogy reggel és délután speciális szabályok lépnek életbe a helikopteres körforgalomnál.

Mondjuk a belváros felől érkezve, a helikopter alatt nem lehet balra tartani a régi 4-es nyomvonalára, azaz a körforgalomba akadályozni a Szanda felől érkezőket. Hanem csak az új 4-esen lehet Szajol felé haladni, illetve a Kertvárost kerülőn elérni. (Talán az is segítene - csak ez is pénz és idő -, ha egy új lehajtó létesülne a Holt-Tiszán átívelő híd Szajol felöli oldalán.)

De továbbmegyek! Én a Szajol felől a helikopterhez érkezőknek tiltanám, hogy ott akár az áruházak, akár Szanda felé menjenek - azaz a belváros és Szanda felől érkezők útját keresztezzék -, mert mindkét úti cél elérhető a 4-es felől is. Aki pedig Szajol felől a belváros irányába akar menni, azt leterelném az ártéri útra, hogy eszébe se jusson egyenesen vagy balra tartani, és kicsit távolabb helyezzem a szandaiakkal való találkozást. A Kertváros esetében is csak a Holt-Tisza mellett engedném meg a be- és kihajtást, így a Szandai réttel szembeni felhajtó nem akadályozná a Szanda felőli folyamatos forgalmat.

Mindez azt eredményezné, hogy a Szandáról a belvárosba és az ellenkező irányba tartók lényegében a sportreptér és a belvárosi híd között nem találkoznának keresztirányú forgalommal. Mondjuk reggel 6 és 9 illetve délután 15-18 óra között. (Mindennek a kialakítása néhány lámpa, és sorompó kérdése.)

Mivel belátható időn belül sem a Csáklya utcai híd, sem a 442-es elkerülő nem fog megépülni, viszont a 4-es főút forgalmának egy része az új, északi elkerülőre terelődhet, a mostani 4-est használhatnánk a fentiek szerint Szolnok tehermentesítése érdekében. Legalábbis szerintem ez egy vitát vagy egy próbát megérne. Hogy valamit tegyünk már a mindenki életét megkeserítő dugók ellen.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Egy repülés harmadik képe
A mellékelt légifotó beküldője annyit írt, hogy tudomása szerint ez a kép 1974-ben készült. Az én gyanúm pedig az, hogy abból a sorozatból, amelyikből ez a kép származik, még legalább további két képet ismerünk.

Az Album további képei
 

AKB

Az ott egy lyuk
A Szentháromság térrel szemben, az egykori kőolajos klub előtt, egy elég forgalmas járda mellett. Több hete tető és figyelmeztetés nélkül. Áldozatra várva. A szerencsében bízva. Hogy mire valók a közterület-felügyelők Szolnokon, régóta nem tudom. Hogy miért nincs gazdája az utcáknak, jó ideje nem értem. Hogy mire való egy önkormányzati képviselő, azt biztos félreértem. Miként a gondatlan veszélyeztetést is. Tehát az ott egy veszélyes lyuk. Én szóltam.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A sétány vasmacskája
A Tiszaparti gimnázium sarkánál immár 12 éve áll egy vasmacska vagy, ha úgy jobban hangzik, egy horgony. Előtte kis tábla hirdeti, hogy kinek az adománya. Ennél többet azonban eddig nem találtam a műtárgyról, így csak találgatni tudok a Szigony utcai horgonyról.

A Szoborpark további képei