Felénk

Szandáról közlekedni

2019. november 19.

Azt hiszem, az elkövetkező évek egyik szolnoki kulcskérdése lesz a Szandaszőlős felőli közlekedési anomáliák megoldása, hiszen olykor már napközben is nagyvárosokat megszégyenítő a dugó a 442-es út városi szakaszán. Az "eszement ötletek" sorozatomban lenne pár felvetésem.

Rögzítsük először a szubjektív tapasztalatokon nyugvó alaphelyzetet. Szolnok legnagyobb kertvárosias övezetéből, Szandaszőlősről - illetve a város vonzáskörzetének számító Rákóczifalváról, Rákócziújfaluról, Martfűről meg távolabbról - reggelente iszonyatosan nehéz bejutni a városba. Az egysávos 442-es főút városi szakaszán olykor a normális menetidő - 50km/h-val számolva 6-10 perc - többszörösére van szüksége annak, aki reggel 7-8 óra körül tart a belvárosi Tisza-híd felé. Nem jobb a helyzet délutánonként, munkaidő után sem, csak akkor a dugó iránya változik. Jelentősen lelassítva és összekuszálva a belváros forgalmát. De nekem volt már "szerencsém" hétköznap 13 óra körül ugyanannyi idő alatt megtenni a 4-es fölötti felüljáró és a szolnoki vasútállomás közötti utat, mint amennyi idő az IC-nek kell Ceglédtől.

Talán nem vagyok egyedül, ha mindezek alapján azt gondolom: baj van, amit orvosolni kellene. Nemcsak azért, mert előbb-utóbb a szandai ingatlanárakon lehet majd érezni a nehézkes közlekedést, de a belváros megmentése miatt is. Ugyanis mindaz, ami a 442-es út szolnoki szakaszán történik, az nemcsak a szandaiak problémája.

Szeretném leszögezni, hogy a 4-es főút északi elkerülőjének a megépülése - az Abony és Fegyvernek közötti szakasz - nem fogja megoldani ezt a problémát. Azért, mert az egyszer már leállított, és talán most újra kezdődő beruházás nem a 442-es utat fogja tehermentesíteni. Még akkor sem, ha az észak felől, a 32-es főúton érkező kamionok esetleg használni fogják egy darabig, hogy aztán Holt-Tiszai csomópontnál visszatérjenek a Szandán átvágó főútra. Hiszen a Szandát és Rákóczifalvát elkerülő út építéséről ebben a projektben sincs szó.

Ugyancsak rögzíteném, hogy a még mindig csak választási kampányígéret szintjén létező második belvárosi Tisza-híd is csak akkor jelenthet gyógyírt a bajra, ha az átadása egybeesik a 442-es út városi szakaszához kapcsolódó közlekedés, ugyancsak komoly beruházásokat (például nem szintbeli felüljárókat) igénylő átszervezésével. Bár a szandai dugót ez is csak mérsékelni fogja, de nem megoldani.

Szolnok szempontjából tehát az lenne a legfontosabb, ha a Csáklya utcai híd a 442-es főút várost elkerülő szakaszának a kiépítésével párosulna. Aminek belátható időn belül nagyon kicsi az esélye. Pedig Szolnok szempontjából ez a két projekt ezerszer fontosabb, mint 4-es északi elkerülője. (Amit a 4-es jelenlegi nyomvonalának kétszer kétsávosítása, és az országon belüli forgalomszervezés olcsóbban megoldhatott volna.)

Mit tehetünk?

Ugyancsak szubjektív tapasztalataim alapján szívesen mondanám, hogy a dugókban egy-két főt szállító autókból át kellene szokni a bringára és a közösségi közlekedésre. Amit persze némi ösztönzés is segíthetne. Például, ha az egy-két embert szállító autók reggel kilencig nem, vagy csak jelentős büntetés ellenében közlekedhetnek a térségben (van rá külföldi példa). Viszont minden tiszántúli, szolnoki autótulajdonos és családtagja ingyen használhatná a rendkívül sűrűn közlekedő, Szanda kisebb utcáit is érintő - vagy onnan ráhordó - buszokat. A Szolnokon kívülről érkezőket pedig a város határában, például a reptér környékén kialakított hatalmas P+R parkolók várhatnák. Amilyen egyébként régóta lehetne a Szandai réten, az áruházak környékén is.

Mindez azonban nem fog egyhamar megvalósulni, mert kvázi szokássá kellene tenni a közösségi közlekedést. Ami idő.

Az pedig nekünk egyre kevesebb van.

Így marad egy kis közlekedés-átszervezés. Például azzal, hogy reggel és délután speciális szabályok lépnek életbe a helikopteres körforgalomnál.

Mondjuk a belváros felől érkezve, a helikopter alatt nem lehet balra tartani a régi 4-es nyomvonalára, azaz a körforgalomba akadályozni a Szanda felől érkezőket. Hanem csak az új 4-esen lehet Szajol felé haladni, illetve a Kertvárost kerülőn elérni. (Talán az is segítene - csak ez is pénz és idő -, ha egy új lehajtó létesülne a Holt-Tiszán átívelő híd Szajol felöli oldalán.)

De továbbmegyek! Én a Szajol felől a helikopterhez érkezőknek tiltanám, hogy ott akár az áruházak, akár Szanda felé menjenek - azaz a belváros és Szanda felől érkezők útját keresztezzék -, mert mindkét úti cél elérhető a 4-es felől is. Aki pedig Szajol felől a belváros irányába akar menni, azt leterelném az ártéri útra, hogy eszébe se jusson egyenesen vagy balra tartani, és kicsit távolabb helyezzem a szandaiakkal való találkozást. A Kertváros esetében is csak a Holt-Tisza mellett engedném meg a be- és kihajtást, így a Szandai réttel szembeni felhajtó nem akadályozná a Szanda felőli folyamatos forgalmat.

Mindez azt eredményezné, hogy a Szandáról a belvárosba és az ellenkező irányba tartók lényegében a sportreptér és a belvárosi híd között nem találkoznának keresztirányú forgalommal. Mondjuk reggel 6 és 9 illetve délután 15-18 óra között. (Mindennek a kialakítása néhány lámpa, és sorompó kérdése.)

Mivel belátható időn belül sem a Csáklya utcai híd, sem a 442-es elkerülő nem fog megépülni, viszont a 4-es főút forgalmának egy része az új, északi elkerülőre terelődhet, a mostani 4-est használhatnánk a fentiek szerint Szolnok tehermentesítése érdekében. Legalábbis szerintem ez egy vitát vagy egy próbát megérne. Hogy valamit tegyünk már a mindenki életét megkeserítő dugók ellen.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Piac, fiákerek, hirdetőoszlop
Ennek a több mint százéves, meglehetősen rossz minőségű képeslapnak számomra az a legnagyobb értéke, hogy a mai Damjanich múzeum melletti, a Múzeum étteremnek helyet adó lakóház helyén egykor álló épületet is megmutatja. Így kicsit teljesebb a kép a Kossuth tér 1900-as évekbeli állapotáról.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

Hova lett a fatörzs?
Szolnok egyik különleges közterületi "szobra" volt (?) az a 120 éves fekete nyár törzsszelet, amely a Tisza árterében végzett helyreállítási munkáknak állított emléket. A fatörzset négy évvel ezelőtt egyszer már "renoválták", ám most ismét eltűnt. A mellette lévő ismertető tábla így most értelmetlenül áll a Vízügyi székház tövében. Reménykedjünk, hogy a 120 éves törzs ismét csak "felújításon" van, és nem valami végzetes baj érte, így hamarosan visszakerül a Boldog Sándor István útra. Persze, pár sort megérne, hogy ne aggódjunk, hisz az utóbbi hónapokban túl sok szolnoki "emlékműnek" kélt lába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Jubileumi park emléktábla
Művészeti értéket nem nagyon hordoz ez a négy évtizedes, egyik sarkán jó pár esztendeje törött emléktábla. A rajta látható információk sem adnak pontos eligazítást elhelyezésének okairól, ám sejthető, hogy miért is került a Kun Béla körúti házak mögé.

A Szoborpark további képei