Felénk

Parkolási alternatívák

2022. február 02.

Jó helyre kell születni, vagy jó helyen kell dolgozni, hogy valakinek a munkahelyéhez, az otthonához közeli parkolóhelye legyen Szolnokon. Avagy szemfülesnek lenni, esetleg korán kelőnek. Intézményi és alternatív, ingyenes parkolóhelyek Szolnokon, amelyek a többség esélyeit rontják.

A szolnoki vasútállomás környékének parkolási nehézségeiről már sokszor írtam, és folytathatnám is azzal ezt a mondatot, hogy "azóta sem történt semmi". A Jubileum téren és környéken lassan egy évtizede nem lett több parkolóhely, még mindig nincs az ingázóknak P+R kialakítva, és az utasokat hozó-vivő autósoknak se jelöltek ki "gyorsparkolót". Ez azonban ebben a formában nem igaz. A Csomóponti Művelődési Ház mögötti hatalmas placcot - amit egyszer már városi P+R parkolónak is kinéztem -, ahol sokáig stikában, ingyen lehetett parkolni, a tulajdonos, a MÁV nemrég sorompóval zárta le. Így ott ezentúl már csak a vasúttársaság alkalmazottai parkolhatnak. Azok, akik autóval járnak dolgozni, ami a P+R-nek egy speciális, nem is tudom, milyen betűvel jelölendő esete.

Mindenesetre tény, hogy a sorompóval védett területet nagyon klasszul öt zónára osztották. Ráadásul a színes zónákat - amelyből az ötödik az immár a társasághoz tartozó Volánbuszok parkolója - nemcsak táblákkal, de földre fektetett festett szegélyekkel is kijelölték. Azt persze nem tudom, hogy milyen rang kell ahhoz, hogy valaki a sínek közelében parkolhasson, azonban elismerendő: szuper parkolót alakítottak ki. Állami területen, állami alkalmazottaknak.

Nem vigasztal, hogy így talán a MÁV-osok nem foglalnak el helyeket az állomás közelében, városi területeken. Pláne, mert nem hiszem, hogy így ezentúl több hely jut a nem vasutas vasúttal utazóknak. És tegyük hozzá gyorsan: nem egyedi esetről van szó. Nem a vasúttársaság az egyetlen, amelyik - némileg jogosan (azért csak némileg, mert lennének ellenvetéseim) - eddig közterületnek tűnő "magánterületekről" tiltotta ki parkolni vágyó hétköznapi, szolnoki autósokat. Kezdődött ez az Államkincstár Liget úti irodája mögötti placcal, folytatódott az Interspar előtti nagyparkoló sorompós lezárásával, de sokak talán idesorolják a Károly Róbert utcai, kollégium mögötti helyeket is, ami a Közgé területe, ahol a saját dolgozóiknak szeretnének nem fizetős parkolókat biztosítani. Amit egyébként a Keró és a Gépipari, a kívülálló számára kevésbé fájóan, a saját udvarán old meg.

Ehhez képest a megyei rendőrkapitányság egyértelműen közterületet foglalt le a dolgozói autóinak. Bár kicsit faramuci, hogy a Szent István király út rendőrség felőli oldalán egy olyan kiegészítő tábla van elhelyezve, amelyik szerint ott a JNSZ Megyei Rendőr-főkapitányság járművei várakozhatnak. Csakhogy ott olyan nem áll, mert ilyen színes életkorú és márkájú járműparkot az állam soha sem szerzett be. Nem kell szemérmeskedni: ott a rendőrség dolgozóinak magánautói parkolnak munkaidőben, valamiféle kapitánysági papírral a szélvédőik mögött. Hogy ingyen vagy sem, azt nem tudom. De nincsenek is ezzel egyedül. Bevett gyakorlat a bíróság épülete előtt lévő néhány parkoló bójás lezárása is, hogy a harmadik hatalmi ág magas rangú képviselőinek ne okozzon gondot a megállás. Miért is? Milyen alapon? Ez valami járandóság? Gondolom, a lefoglalt parkolóhelyekért ugyanúgy fizetnek a város kasszájába, mint a földi halandó autósok a belvárosban nagy nehezen megtalált parkolókért.

Akik persze igyekeznek alternatív, egész napos, ingyenes parkolóhelyeket találni a városban. Ezek között a klasszikus a Tabán melletti, sokáig táblával, egy ideig lánccal is elzárt, egyébként gyalázatos állapotban lévő KÖTIVIZIG terület, ahol egész nap, ingyen lehet parkolni. Már, ha időben érkezik az ember. Mert ezek a szolnoki "free placcok" nagyon gyorsan betelnek. Szubjektív véleményem szerint nem a Szolnokon lakó, hanem a csak itt dolgozók autóival. Aki, ha nem találnak parkolót a Tabán mellett, akkor néhány autót a Belvárosi híd és a torkolat közötti lehajtónál is el tudnak helyezni. Az új "sztár" azonban nem ez, hanem a Tiszaliget.

A Tiszaligeti Strand még épül, jelenleg éppen nem sok munkás dolgozik ott. Amit csak azért említek, mert nagy tétekkel fogadhatunk arra, hogy a stranddal szembeni, a szabadtéri színpadnál lévő parkolóhelyeket nem az építőmunkások töltik meg reggel nyolc órára. Miként abban is biztosak lehetünk, hogy az Aranylakat mögötti parkolóban sem annak a háznak a lakói várakoznak munkanapokon nyolc és öt óra között. Ami teljesen logikus, hisz ezekről a helyekről már csak egy kellemes séta akár a Tisza-parton sorakozó iskolákat, akár a Kossuth utcai hivatalokat elérni. Az más kérdés, hogy az egyébként sport és rekreációs célra kijelölt, a város tüdejének is számító Tiszaligetet akarjuk-e a bejárók ingyenes, egész napos parkolójává tenni.

Egyébként jól látszik, hogy az alternatív, egész napos, ingyenes parkolók a fizetős zónák közvetlen közelében alakulnak ki, nem kevés bosszúságot okozva az ott élőknek. Az ilyen parkolóhelyek felderítésére a hétvége a legjobb alkalom. Például a volt ÁÉV 10 emeletes munkásszálló környéke szombat-vasárnap szinte üres. Munkanapokon viszont mögötte, és főleg előtte is sokan parkolnak, nem is beszélve a reggelekről, amikor a gyerekeket iskolába szállító szülők csak egy-két percre próbálnak itt megállni. Van egyébként olyan közeli településen élő, de Szolnokon dolgozó ismerősöm, aki mindennap itt parkol, pedig majdnem egy kilométert kell a munkahelyéhez gyalogolni. De hát az autó, a parkolási kényszer, a pénztárca külön-külön, együtt meg főleg nagyúr.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Gyér forgalom, sok hirdetés (400. kép)
Szolnok főtere valamikor az ötvenes évek közepén. Új világban, de még a nagy átalakítások előtt. Nyári hétköznap, kora délután, kevés autó, sok ember és még több hirdetés. Ezt a képet választottam az idén tízéves blogSzolnok Album rovat 400. fotójának. Mert sok mindenről mesél.

Az Album további képei
 

AKB

Apró pusztulás
A két egymásmellé rakott kép nagyjából egy év különbséggel készült a Magyar Rádió egykori szolnoki stúdiójának a Kolozsvári úti udvaráról. A bal oldali képen még viszonylag jó állapotban van az oroszlános kút, a jobb oldalin már csak a csonkja látható. Úgyhogy elmondhatjuk, ismét szegényebbek lettünk valamivel. Pontosabban egy olyan díszkúttal, ami 1952-ben még a Kossuth téri 1-es számú irodaház udvarán állt. A hetvenedik születésnapját nem élhette meg.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Híres szobrász eldugott Trombitása
Kérdezhetném, mi köti össze a Dunánál üldögélő József Attilát, a Vigadóval szemben, a korláton egyensúlyozó Kiskirálylányt, az Operaház tetején álló Mozartot és a szolnoki, a megyei rendőrkapitányság előtt ücsörgő trombitás lányt. Nem nehéz kitalálni. Elképesztően termékeny alkotója.

A Szoborpark további képei