Felénk

Omlik a múlt

2017. december 19.

Nem tudom, észrevették-e, hogy egyre több régi, szolnoki középület oldalán jelenik meg a házilag készített felirat: omlásveszély. Csak négy példát hoznék arról, hogy a város múltja éppen hol van veszélyben. Három 120 éve körüli egy 90 éves épületről van szó. Mindet ismerik.

(Évzáró ismétlés: ez az írás 2017. október 11-én jelent meg először.)

A Kossuth utca páros oldalán lévő palotasor legrégebbi darabja a bíróság, ami a XIX. század utolsó évtizedében, nem kis küzdelmek árán került Szolnokra. Nagyjából harminc évvel később a második emelet is rákerült, tehát nagyjából az 1920-as évek óta határozza meg tömbje a főutcánk arculatát. Azóta más funkciókat is betöltött, működött benne egyetemi kar, raktároztak itt levéltári iratokat, és a legutóbbi időkig az ügyészséggel is osztoztak a különböző szintű bíróságok az épületen.

Hogy mikor nyúltak hozzá érdemben utoljára, nem tudom, felállványozott időszakot nem tudok felidézni. Így nem meglepő, hogy kívülről egyre rosszabb állapotban van, sok helyen indokolt az omlásveszélyre figyelmeztető felirat. Belülről sincs topon, szerintem simán találnánk az ötvenes évekből feliratokat, a hatvanas évekből burkolatokat, a hetvenes évekből festés nyomokat. Mindez fájó, hiszen a város egyik legszebb és második legnagyobb alapterületű régi, hivatali épületéről beszélünk, ami ráadásul Szolnok kiemelt helyén fekszik. Felújításáról régóta röppennek fel hírek, így a város múltjáért aggódók csak szurkolhatnak, hogy a tervek azelőtt váljanak valóra, mintsem a bíróság visszavonhatatlanul károsodna.

Nem sokkal fiatalabb a Kossuth út páratlan oldalán, a Megyeháza mellett álló egykori Vármegyei Kaszinó épülete. Ebben a második világháborút követően, évtizedeken át működött a Tisza Antal Úttörőház, majd a nyolcvanas évek közepén Tudomány és Technika Háza, illetve a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) székháza lett. Hogy az 1894-ben, eklektikus stílusban épült, műemléki védelem alatt álló épület jelenleg kié, és milyen funkciót tölt be, szintén nem tudom. Az azonban biztos, hogy a talán a nyolcvanas években felújított saroképületre az utóbbi évtizedekben nem sokat költöttek, így bár vicces, de itt is teljesen jogos a felirat, miszerint: "a ház falának közvetlen közelébe ne álljon".

Szolnok nem bővelkedik a régi épületekben. Az 1848/49 szabadságharc előttről talán fél tucat épületünk van, és az első világháború előttről is nagyjából száz. Ez utóbbiak között is viszonylag kevés a város arculatát meghatározó középület. Ezért is fájó, hogy ennek a bizonyos palotasornak egy harmadik darabja is régóta pusztul.

Az egykori Mezőgazdasági Takarék szecessziós székházát az Arany János és a Kossuth utcák sarkán 1899-ben adták át, miután az ezen a helyen működő iskolát a Sipos térre helyezték. Feltételezem, hogy az elmúlt 118 évben jobbára irodák és bérlakások lehettek az épületben, amit jelenleg a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. használ. A tulajdonviszonyokkal nem vagyok tisztában, így nem tudom, hogy mondjuk az ereszcsatornából kinövő fát kin lehetne számon kérni. Abban viszont biztos vagyok, hogy legyen bárkié ez az egykor szép, az utóbbi évtizedekben csak pusztuló palota, itt sem kellene megvárni, amíg visszavonhatatlan lesz ez a folyamat. A szolnoki szecesszió kevés, de egyik legszebb darabjáról, a helyi "cifra palotáról" beszélünk.

A fenti felsorolásból kora és helye miatt kilóg a Tisza szálló éppen nyolcvanéves épülete, aminek megújulását az évtized eleje óta várjuk az új tulajdonostól. Az egykori a város által felvett kölcsönből épített hotel évtizedeken át volt Szolnok elsőszámú szállodája, fagyizója, étterme és rendezvény helyszíne. Amihez így szerintem minden szolnokit fűz valamilyen emlék. És, ha még ez se lenne elég, akkor a város legnagyobb közparkja mellett - vagy abban -, a Szolnok védjegyének is tekinthető Tisza-parton áll. Hát ezért került bele ebben a felsorolásba. Bár ma már csak egyetlen helyen olvasható az omlásveszélyre figyelmeztető tábla, azért ez minden oldalára, falára kitehető lenne. Különösen tragikus a fürdő Zounuk-szobor felé eső oldala, de a sétányra néző belső udvarokkal se lehet büszkélkedni.

Mezei városlakóként és gondolkodóként úgy látom, hogy ezeknek az épületeknek a méltó felújítását a tulajdonosok vagy a használók egyedül nem fogják, nem tudják megoldani. Kis esélyt látok arra is, hogy az országos műemléki jegyzékben nem túl fontos helyet elfoglaló, azaz lényegében csak nekünk fontos épületekre - ráadásul ennyire - állami forrást lehetne szerezni. Mivel nem vagyok politikus, és ilyen ambícióim sincsenek, nyugodtan előállhatok a megoldást talán segítő, ám nem túl népszerű javaslattal.

Az új szolnoki középületek és társasházak építtetőire vetnék ki helyi műemléki hozzájárulást, amit aztán a város régi épületeinek megmentésére lehetne fordítani. Természetesen csak úgy, ha azok gazdái és használói is arányosan beszállnak a dologba, amit pedig egy olyan adónemmel "kényszerítenék ki", mint amilyen sok helyen ma is ösztönzi a csatornára rákötést. Mindezek hozzájárulnának ahhoz, hogy a régi épületek modernizálva, a városképet nem rombolva szolgálják a ma és a holnap Szolnokát.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Tündérvásár Faragónál
A két világháború között Szolnokon, a mai Árkád helyén lévő épületben papíráruházat működtető Faragó Sándor remek üzletember lehetett. Nemcsak azért, mert sok mindennel foglalkozott a város főutcáján lévő boltjában. Reklámképeslapja igazi különlegesség számomra.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Mire lenne még jó?
Mármint a Tisza-part mellvédje. Azon kívül, hogy alacsony értelmi szinten lévők primitív önkifejezési felületként használják egyre több helyen, nulla kockázat mellett. Meg, mint a Tisza szálló előtt látható, már hirdetési oszlopként is funkcionál. Kit zavar? Mikor lesz belőle piszoár - csak a megfelelő oldalra kell állni -, szeméttároló, kutya- és/vagy madáretető, ruhaszárító, esetleg bontott anyag? Mert úgy tűnik, Szolnok legszebb sétányával azt lehet csinálni, amit az úri közönség akar.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Küry Albert közterületi emléktáblája
Születésének 150. évfordulóján leplezték le dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok megye utolsó Monarchiabeli alispánjának emléktábláját annak a háznak az utcafrontján, ahol hivatalától megválva, élete utolsó éveit töltötte. A Madách utca 49. szám alatti emléktábla felavatásában nem kis szerep jutott a háza mai lakójának.

A Szoborpark további képei