Felénk

Helytörténelemmé válik

2017. június 15.

"Azért kezdtem szervezni, mert úgy éreztem, nincs olyan szabadtéri rendezvény a városban, ami az igényeimet kielégítené." - Nyilatkozta 2011-ben, az ötödik Tiszavirág Fesztivál után Kovács Ákos ötletgazda és szervező. Amire az elmúlt 11 év emlékei között keresgélve bukkantam.

Szerintem itt lenne az ideje elkezdeni gyűjteni a Tiszavirág Fesztivál relikviáit, ugyanis a legkönnyebben a közelmúlt emlékei vesznek el. Ha például valaki el tudná küldeni az első, 2006-ban rendezett esemény plakátját vagy programfüzetét, azt nagyon szívesen közzétenném. Mert meglepő módon még a legnagyobb netes használtcikk piacon se kínálnak semmit erről a remek eseményről. Azt meg tévedés gondolni, hogy az internet bugyrai mindnet megőriztek ebből a bő évtizedből. Csak abban gondoljunk bele, hogy amikor elindult a fesztivál, a szerencsésebbek ugyan tudtak maguknak meghívót szerezni az iwiw-re - de lehet, hogy még wiw volt -, de szó sem eshetett arról, hogy tömegek használják a közösségi médiát. Talán még ez a fogalom sem létezett.

A múltidézést kezdjük az elején! Ami mindjárt érinti a Tiszavirág Fesztivál időpontját. Az első fesztivált ugyanis 2006. június 30. július 2. között rendezték, azaz még nem öt, hanem csak három napig tartott. Azaz nem a tanév végéhez, a szóbeli érettségikhez volt közel, mint az utóbbi években, hanem a hónap végére esett. És így volt ez még a következő évben is, igaz akkor már négynapnyi programot sikerült összehozni a szervezőknek. Ha jól sejtem, a következő évben már június közepére esett a rendezvény - persze kijavítható vagyok -, ám két évvel később már egészen különleges időpontot kellett "választani".

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Tiszavirág Fesztiválokat épp annyira befolyásolja a Tisza vízállása, mint amennyire az elmúlt években hatással volt a helyszíneire a folyópart felújítása és átépítése. Szóval 2010-ben is úgy tervezték, hogy június közepén, azaz 14. és 18. között rendezik a fesztivált, ám a tavaszi árvíz abban az évben kicsit megkésett - május 5-től június 10-ig tartott -, és olyan vízállást eredményezett Szolnoknál, hogy a Tiszaparti sétányon és környékén is védekezni kellett. (Ne felejtsük el, akkor még alacsonyabb mellvéd védte a várost.) Emiatt pedig nem lehetett átadni a területet a Tiszavirág Fesztiválnak, amit így augusztus 20-a utánra kellett halasztani. Azóta szerencsére a természet maximum annyiban befolyásolta a fesztivált, hogy a névadó Tiszavirágok előbb vagy később - netán, mint idén - ugyanakkor virágoztak-e.

A fesztivál helyszíne, 2010 kivételével - amikor már zajlott a Tiszavirág-híd építése -, nagyjából ugyanaz volt, mint jelenleg. Azaz a legfontosabb helyszínek a Táncsics utcától a Tiszai hajósok teréig, a Sóház utca és a sétány közötti területet foglalták el. Ebből a tizenkettedik fesztiválig a Park mozi lógott ki, ami tavalyig a Verseghy parkban, a Békás szökőkútnál volt. Illetve, a helyszíneket tekintve 2011-ben, majd 2013-ban volt komoly változás. Miután 2011 januárjában átadták a Tiszavirág-hidat, abban az évben igazi hídi vásárral bővült a fesztivál, ami azonban még rövidebb ideig tartott, mint maga a fesztivál. A következő évben is még a hídra tervezték a kétnapos vásárt, azonban ekkor már az időjárás, a szél is közbe szólt. Ez pedig tulajdonképpen a hídi vásárok végét jelentette, amiért a szervezők a fesztivál elejétől a végéig tartó kirakodó vásárral kárpótoltak és kárpótolnak a szervezők.

Akiknek pár évvel ezelőtt az időjárás szeszélye mellett az építőipar sebessége adta fel a leckét. Három éve ugyanis az volt a terv, hogy a kirakodó vásár a fesztivál idejére elkészülő, új Tiszaparti sétányon lesz majd. Ám az építkezést 2014 júniusára nem sikerült befejezni, azaz csupán a Tiszavirág-híd és a református templom előtti utca közötti szakaszt adták át. Így viszont megtalálta véglegesnek tűnő helyét a vásár, a Sóház utcában.

Hogy az elmúlt tizenegy évben legalább kétszázezer ember megfordult a Tiszavirág Fesztiválokon, az adott helyszeneken belül olykor máshová kerülő színpadok előtt, abban egészen biztos vagyok.

Miként abban is, hogy az elmúlt években minimum félezer hazai és itthon ritkán látható nemzetközi előadó, zenekar, társulat vagy magányos művész előadásait élvezhette a közönség. Hogy közülük kikre emlékszünk, azt mindenkinek a saját ízlése dönti el. A magam részéről nagyon szívesen idézem fel Ferenczi Györgyék, a Budapest Bár, a Hot Jazz Band, Harcsa Veronika vagy mondjuk az idén a Nagy-Szín-Padot megnyerő Lóci játszik első szolnoki fellépéseit. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az eddigi legnagyobb dobás Gilby Clarke 2014-es fellépése volt, aki bár nem sokkal korábban lemondta az európai turnéját, de az egyetlen fesztivál-felkérésének eleget tett. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a legnagyobb közönséget vonzó koncertet Rúzsa Magdi adta, akit annyian akartak látni 2015-ben, hogy a Tiszai hajósok tere kicsinek bizonyult, és még a Szapáryn is álltak.

Bocsánat ezért a szubjektív múltidézésért! De kezembe akadtak olyan fotók, amik a gyerekeimről készültek a korábbi fesztiválokon. Rajtuk látom, hogy múlik az idő. És, ha már múlik, tartozunk annyival a jövőnek, hogy a múlt fontos részeit megőrizzük. Szóval, elő a relikviákkal, régi képekkel és a különleges Tiszavirág fesztiválos emlékekkel!

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Az iskolasor nyolc évtizede
Rövidebb ideig tartott, és talán nem is fénylett olyan szépen, mint az első, de a Baross utcai iskolasor épületeit elnézve mégsem tűnik túlzásnak Szolnok második aranykorának nevezni a húszas-harmincas éveket. Természetesen, ezen a képeslapon nem a polgári leányiskola látható.

Az Album további képei
 

AKB

Ahol lehet
Verte már ki a biztosítékot nálam, hogy a vízirendőrség és a katolikus iskola környékén rendszeresen összefirkálják a Tisza-parti sétány mellvédjét. A környéket pásztázó kamerák közelében. Úgy tűnik, a firkálás arrafelé már-már nemcsak lehetőség, de valamiféle kötelezettség is. Vagy egyszerűen csak fricska a két intézménynek meg a kamerák képeit figyelőknek. Nehéz eldönteni, hogy a tájékoztató monitor összefestése kinek a szégyene.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az egyik legismertebb "szolnoki"
A Monarchiában született, az első világháború végén szerzett orvosi diplomát, a koalíciós évek utolsó pillanatában lett akadémikus, a Rákosi-korban tanszékvezető egyetemi tanár, hogy 1959-ben munka közben érje a halál. Rendszerek jöttek, rendszerek mentek Hetényi Géza orvosi munkássága megkérdőjelezhetetlen maradt. 45 éve köztünk "él".

A Szoborpark további képei