Felénk

Galéria: Vasárnapi üvegek

2018. február 05.

A vasárnap délutáni napsütés sétára ingerel. Arról nem tehetek, hogy mellékutcákban is járok. A fényképezőm meg nem pihenhet, amikor már a sokadig üres üveggel találkozom. Nemcsak a hétvégi bulik nyomát őrzi ilyenkor a Sütő utca (is), hanem a kukák hiányát és az átgondolatlan takarításét.

Amikor a szépen felújított banképület oldalánál lévő Főelzáró dobozon - hogy minek a főelzárója, nem tudom - megpillantottam ezt a mini üveget, azt gondoltam, jó poén, megörökítem és elküldöm az ilyen helyzeteket gyűjtő barátom mikroblogjára. Évek óta dokumentálja ugyanis az ehhez hasonló, viszont az ország bármely pontján, a legmeglepőbb helyzetekben is felbukkanó kis üvegeket. Szerintem ez igazi, magyar különlegesség.

A néhai Vörös Csillag mozi hátsó kijáratánál, a beton villanyoszlop "kiegészítésébe" ütközve, meggondoltam magam. Hosszú évek tapasztalata alapján - ami már jó pár cikket szült már a blogSzolnokra - úgy tippeltem, hogy vasárnap délután, néhány méteren belül, további elhagyott és kreatívan módon elhelyezett üvegre bukkanhatok majd. Keresni se kell, csak egy kicsit figyelni.

Visszanéztem a városközpont felé, megörökítettem a villanyoszlopot a másik irányból is. A péntek és szombat esti bulik, a buli helyszínek közötti vonulások nyomai. Amin lehetne háborogni, ha mondjuk a Sütő utcán lenne egyetlen közterületi kuka. Amit nem biztos, hogy használnának, de mégiscsak életszerűbb bízni az ilyesmiben, mint elvárni a göngyöleg cipelését egy kellemes vagy kellemetlen este során.

Ami nem is biztos, hogy csak piával telhet. Miként a kihelyezett kukáktól is el lehetne tekinteni, ha mondjuk Szolnok belvárosi buli útvonalain szombat és vasárnap is lenne takarítás. Tudom, hogy hétvége, meg ki kell adni a szabadnapokat, de hát a kórházak, a boltok és a rendőrség is működik, tehát nem lenne ez ördögtől való gondolat. Szándék és szervezés kérdése.

Az persze ördögtől való lenne, ha ennek az extra takarításnak a költségeibe beszállnának azok a szórakozóhelyek, vendéglők, éjjel-nappali üzletek is, amelyek haszonélvezői a hétvégi buliknak, merthogy az elhagyott üvegeket, még teli állapotukban náluk szerzik be. Tudom, hogy adóznak eleget, meg szinte veszteségesek, de ez még nem indok, hogy az ő szemetük eltakarítását a közösből fedezzük.

Persze, lehet, hogy tévedek. És ez így van rendjén. Nem kell nyitott szemmel, fényképezővel járkálni, és mindenen morogni. Hasonló írás miatt jelentett már fel helyi hatalmasság a munkaadómnál, bízva abban, hogy megtörök, mint ez a Sütő utcai műanyagpohár. De nem, immár hatodik éve veszem elő újra és újra ezt a témát. Most ebben a galériában. Hogy a közösségi oldalon majd megkapjam: annyi idő alatt, amíg fotóztam és megírtam ezt a blogbejegyzést, akár össze is szedhettem volna a szemetet. Hát persze, utcai csőtöréskor is mindig szaladok az ásóért.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szép híd, szépírás
Az első vasszerkezetes, szolnoki, közúti Tisza-híd átadása után nem sokkal készülhetett ez a fotó, amiből Gerő Ignácz jelentetett meg képeslapot. Ez a lap azonban nemcsak a fotó miatt érdekes, hanem egy bizonyos Miklós gyönyörűséges kézírása okán is. Most már értem, miért volt külön tantárgy az iskolákban a szépírás.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Ismételheti magát a történelem
Ezelőtt 74 évvel Szolnok már javában "készülődhetett" XX. századi történelmének legapokaliptikusabb időszakára, két birodalom hatalmas hadseregeinek összecsapására. Mindkét oldalon és a köztük rekedt városban is rengetegen elpusztultak, amire a Hősök terén álló Golgota című kompozíció emlékeztet. Már azt, akinek sikerül erről valamit elsajátítania. Akinek nem, az festékszórót ragad, és rajta hagyja a szellemi ürülékét az emlékművön. Ezúton szeretnék gratulálni a primitív lénynek, remek szüleinek, eredményes munkát végző pedagógusainak. Ezért ismételheti magát a történelem!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Az egyik legismertebb "szolnoki"
A Monarchiában született, az első világháború végén szerzett orvosi diplomát, a koalíciós évek utolsó pillanatában lett akadémikus, a Rákosi-korban tanszékvezető egyetemi tanár, hogy 1959-ben munka közben érje a halál. Rendszerek jöttek, rendszerek mentek Hetényi Géza orvosi munkássága megkérdőjelezhetetlen maradt. 45 éve köztünk "él".

A Szoborpark további képei