Felénk

Egyessel kevesebb

2020. szeptember 29.

Hetven év után bezárt az 1-es ABC a Baross utca elején. Egy elfelejtett legenda történetének a végére került pont. Ki tudja, az 1-es nélkül meddig emlegetjük még az 1-es parkolót és az 1-es buszmegállót? Az 1-es bezárása, de leginkább a hely és környék hasznosítása Szolnok belvárosról szól.

Nem vagyok élelmiszerkereskedő, így nem tudhatom az igazi okát a Baross utca 6. szám alatti, bő száz esztendős épület földszintjén szeptember 20-ig működő 1-es ABC bezárásának. Miként belvárosi lakosként azt sem tudom megmondani, hogy mikor vásároltam utoljára ebben az egykor legendás élelmiszerboltban. Azt hiszem, azért, mert másokhoz hasonlóan megváltoztak a bevásárlási szokásaink. Hetente egyszer, autóval, valamelyik nagyobb áruházban töltjük fel a készleteinket. Ha pedig valamit elfelejtünk, és hirtelen el kell szaladni boltba, akkor meg ugyanakkora távolságon belül - Szolnok belvárosában - három tágasabb és nagyobb választékú üzlet közül is választhatunk. Talán ez is - és így mi is - hozzájárultunk ahhoz, hogy a szolnoki kiskereskedelem történelmi helye lehúzta a rolót.

A Baross úti ABC ugyanis Szolnok első, a háború után modernnek tekinthető, városi élelmiszerüzlete volt. Az akkor már Beloiannisznak nevezett utcán 1950-ban nyitotta meg kapuit Konzum néven, ami azt jelenti, hogy néhány hónappal megelőzte a másik szolnoki etalon, a "Hatvanas" megnyitását. A Konzumból nem sokkal később 1-es lett, és ezen a néven vésődött be sok szolnoki és Szolnokon járó emlékezetébe. Korábban már írtam róla, hogy a nyolcvanas évek elején azért szerettem ide járni, mert "benne lehettem a tévében", ugyanis az eladótérben egy ipari kamera volt elhelyezve, ami a pénztárosok felé fordított tévékészülékre közvetítette a képet. A barátaimmal kedvenc szórakozásunk volt tévén keresztül integetni egymásnak.

Persze az 1-es "legendájához" nem ez a "lopásgátló" rendszer kellett. Hanem az elhelyezkedése. A kilencvenes évekig ugyanis ez volt az egyetlen nagyobb élelmiszerbolt a környéken. Legközelebb a már emlegetett Hatvanas, a piacnál lévő Sarok, illetve a Hasznos-házban bezárt Csemege után a Gólya volt, amelyekben nagyjából ugyanaz volt a választék. Ráadásul az 1-es ABC annak idején egy jelentősnek tekinthető forgalmi csomópontban is feküdt, hiszen az 1-es, kis túlzással a 24-es, illetve a Tisza túloldalára induló vonalakra itt lehetett átszállni. És mivel a belvároson kívül alig voltak elfogadható méretű, választékú és elérhető távolságban lévő élelmiszerboltok, továbbá autóval is jóval kevesebben közlekedtek, mint ma, sokan az 1-esben vásároltak be munka után, hazafelé tartva.

A magántulajdon tiszteletben tartása mellett felvetődik a kérdés, hogy mi lehet a hetven év után bezárt üzlethelyiség, illetve a Sütő utcára nyíló raktárudvar sorsa. Ha a Tünde cukrászda történetét nézzük, nem lehetünk túl optimisták. Egyértelmű, hogy az átalakuló világunkban itt se bankfiók, se mobiltelefon üzlet nem fog nyílni. Sőt, ahogy a használtruha-boltok vándorlását és a kínai üzletek elhelyezkedését nézem, ilyesmi se nagyon fog a helyére költözködni. Könyvesbolt? Utazási iroda? Biztosító? Valami közpénzen fenntartott ügyfélszolgálat? Étterem? Mindegyiken meglepődnék.

Szerintem az egyetlen esély arra, hogy az 1-es ABC helyén bármi gazdaságosan működjön az 1-es parkoló, a Sütő utca, az egykori Sütő köz és a Szapáry út által határolt tömb - benne a néhai Tünde, a Nemzeti Nagyszálló, a valamikori mozi és bálterem, a Kindlovics-bazár és a Czinóber-ház meg a mindenféle üres telkek - egységesen kezelt, egy projektben megvalósuló rehabilitációja. Engedjék el a fantáziájukat! Milyen lenne, ha a Sütő utcai oldalon emeletes parkolóházak épülnének, tetejükön közparkkal, amik lehetővé tennék az 1-es parkoló felszámolását és a Szapáry út részleges lezárását? A néhai moziból többfunkciós rendezvényterem - koncert, konferencia, bál - lenne, miközben a tömbön belül passzázsok kötnék össze az épületeket, az utcai kijáratokat, amelyek mentén további üzletek és igényes irodák lennének elérhetőek. Ezzel talán újra életre kelne a Nemzeti Nagyszálló - akár butik hotelként, akár exkluzív irodaként, netán Szolnok múzeumként -, a Tünde/Kádár cukrászda és egy különleges delikát üzletként az 1-es is. Egy olyan új "városközpont" jöhetne létre, ami nagyjából az 1975-ös új városközponthoz lenne mérhető, ugyanakkor teljesen új lehetőségeket nyitna a belváros fejlődése előtt.

Magyarul: hajtsunk fejet a hetven év után bezárt 1-es ABC, Szolnok első "modern" élelmiszerüzletének emléke előtt. Ugyanakkor próbáljunk egy lezárt történet után valami újban gondolkodni. Nem egyedül, nem ingatlanonként és tulajdonosonként, pláne nem a város nélkül. Hanem szolnokiként, Szolnok választásokon átívelő jövőjében gondolkodva. Mert akkor az 1-esre akár úgy is emlékezhetnénk, mint egy első lépésre.

(A fekete-fehér fotó Kardos Tamás munkája)

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Harmincas évek
Ritkán kerül a kezembe olyan régi szolnoki felvétel, amelyen nemcsak épületek, de emberek is láthatók. Az ilyen képek általában nem a képeslapgyűjteményekben, hanem a családi képarchívumban bukkanhatnak fel.

Az Album további képei
 

AKB

Új évi csavar
Szolnokon népi hagyomány a közlekedési táblák elfordítása. Annak, akinek szilveszter éjszakáján vagy újév hajnalán is sikerül KRESZ-táblát fordítania, a néphagyomány szerint egész évben lesznek még ilyen sikerei. Akinek netán frekventált helyen, egynél több táblát is sikerül olyan irányba állítania, hogy a szerkezet értelmét veszítse, annak a város lakói minden jót kívánnak. Például: ez legyen idén a legnagyobb sikered!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A világ egyetlen Baumhorn-szobra
A világ egyetlen Baumhorn Lipótot ábrázoló szobra Szolnokon áll, holott a magyar zsinagógaépítészet legkiemelkedőbb alakjaként tartják számon, templomai pedig szerte az egykori Monarchia területén megtalálhatóak. Simon Ferencnek köszönhetően 2005 óta figyeli szolnoki alkotását.

A Szoborpark további képei