AlbumTömbkereső

2023. június 24.

Amennyiben elfogadjuk, hogy helyes felirat került erre a legalább 120 éves képeslapra, akkor azt mondhatjuk: a mellékelt felvétel a mai Tószagi úton, a jelenlegi Hetényi Géza kórház területén készült. Azt gondoltam, tudom azonosítani az épületet, de ez ma már szinte lehetetlen.

A hatalmas kémény és az épület alakja miatt eddig azt hittem, hogy a mellékelt képeslapon látható épület azonos a megyei kórháznak azzal a szárnyával, amelyik a legközelebb esik a belvároshoz, és csak nem régiben emeltek elé egy újabb pavilont. Aztán kikerekeztem, jobban megnéztem, és bár a homlokzat tetején lévő körablak, meg a kisebb párosablak miatt akár azt is lehetne gondolni, ez az, az oldalszárnyak elhelyezkedés és tetőszerkezete szinte kizárja ezt. Arról nem is beszélve, hogy e képeslap bal oldalán egy másik klinkertéglás tömb is látható, ami nagyjából lehetetlenné teszi, hogy a képen a majdnem az Avar utcáig nyúló kórházi szárny legyen, hiszen attól a város felé eső telekrészen egy másik épület már nem fért volna el. (És az Avar utca nem ment odébb!)

Persze nincs ebben semmi meglepő, hiszen az 1896-ban elkészült, először még városi közkórház az elmúlt 127 évben rengeteg változáson ment keresztül. Eredetileg mindössze négy, Quittner Zsigmond által tervezett és Kocsis Lajos aradi vállalkozó által épített pavilonból állt az intézmény, ám alig három évtizeddel később már nyolc tömböt jelölt Szolnok 1926-ban kiadott térképe. Amennyiben azt feltételezem, hogy az intézmény első harminc évében inkább építettek új tömböket, mintsem elbontották volna a régieket, akkor az ezen a képeslapon lévő épület csak a mellékelt térképrészleten az Attila utca felőli második sorban, magányosan álló lehet. Megengedve, hogy a valamikor az előző századfordulón ezt a képet készítő fotós esetleg nem a jelenlegi Tószegi, hanem az Alvégi utca felől dolgozott. Ami persze csak találgatás.

Az azonban nem az, hogy a szolnoki kórházban már a 19. század végétől volt villanyvilágítás, amit e fotó középpontjában lévő kovácsoltvas lámpaoszlop is bizonyít. A növények alapján azt mondanám, hogy az ismeretlen fotós nem sokkal a kórház átadása után dolgozhatott a belvárostól kissé távol eső, de már parkosított területen. Sajnos a birtokomban lévő képeslap hátulját barbár kezek letépték, csak annyi látszik, hogy már nem hosszúcímzéses anziksz volt, tehát 1905 után jelenhetett meg. A papír és a kép minősége alapján azonban azt mondom, maximum 1906-7 körüli lehet ez a kisnyomtatvány, tehát a felvétel is a szolnoki kórház első tíz évében készült, így az első négy pavilon egyikét mutathatja a kép. De melyiket? És, ha igaz ez a feltételezés, akkor a korábban már bemutatott, 1899-es képeslapon (a mellékelt felvétel - a szerk.) miért nem látszik az ezen fotó közepén magasodó kémény? Pedig annak már a kórház avatásakor a helyén kellett lennie, hiszen a leírások szerint nemcsak villanyvilágítás volt a tömbökben, de egy részükben légbefúvásos fűtés is. Szóval talány.

Mindenesetre az biztos, hogy a szolnoki Vármegyei kórház kertjét az előző századfordulón már kertész ápolta, akit szerintem a fotó jobb oldalán, a két fa között sikerült is megörökíteni. Miként néhány ápolót is, akik szerintem a kovácsoltvas lámpaoszloptól balra, a nyitott ajtó előtt láthatóak. A kőperemmel ellátott lámpaoszlop körül pedig talán egy család tagjai maradtak ránk kisebb-nagyobb gyerekekkel. Hogy ők csak látogatók voltak, vagy esetleg a kórház valamelyik orvosának a családtagjai, természetesen nem tudható. Jelenlétük, és a kamera felé nézésük viszont erősíti a feltételezésemet, miszerint ez a kép a 20. század első éveiben készülhetett, amikor még tényleg csodának számított egy ember egy hatalmas fotóaparáttal.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A szolnoki Ferencváros
Nagy Zsolt, a megyei napilap egykori fotósa nem repülőn szállt 1975 körül az átépülő Szolnok fölé, hanem az akkor már majdnem átadott Vízügyi Székházból örökítette meg a mi Ferencvárosunk keleti szélét. Azaz a még gyér forgalmú, a Horánszky nyomvonalát részben már elhagyó Ady Endre utcát.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Újrahasznosított emlékmű
A szolnoki fűtőház területén álló Magyar Millennium feliratú emlékmű nemcsak a város legnehezebben megtalálható "köztéri" alkotása címért indulhatna versenybe, hanem az újrahasznosított "műalkotás" kategóriában is. Szerintem nem olyan nagy baj, hogy hatalmas bukszusok takarják.

A Szoborpark további képei