AlbumSzandáról küldve

2022. május 08.

A mai Tisza parkot, a postázáskor a Felszabadulás teret, a fotó készítésekor pedig a Horthy Szabolcs teret mutatja ez a Rákosi-korban feladott, de a Horthy-korban készült képeslap, amit gyaníthatóan egy sorkatona küldött az önálló Szandaszőlősről Ózdra. Történelmünk egy lapon.

Az ismeretlen fotós a harmincas évek elején átadott Tisza-parti sétányról készítette ezt a képet, szerintem annak az évtizednek a végén. Nagyjából a mai Táncsics Mihály - akkor Apponyi Albert - utca középvonalában, a jelenleg még mindig üresen álló körépítmény közelében helyezkedett el a sétányon úgy, hogy a fák között mind a színház épülete, mind a Tisza szálló tornya látszódjék. Megörökítve ezzel az első világháború után kialakítani kezdett park második világháború előtti állapotát, az utakat, a növényeket, sőt egy kicsit ormótlan ülő alkalmatosságot is.

Persze nagyon hasonló fotó készülhetett volna a hatvanas évek elejéig bármikor, hiszen az 1956-ban ledöntött, a mai Zounuk szökőkút helyén álló obeliszket a bal oldali fák kitakarták volna, a színház homlokzata sem változott 1964-ig, a Tisza szálló tornya pedig ma is ilyen. Sőt, ha kicsit jobban megnézzük a kép jobb oldalát, akkor azt is hozzátehetjük, hogy a "gáztároló" vas szerkezete még néhány évvel ezelőtt is ott volt a parkban. A fotó és a képeslap születésének dátumozását nem is a képes oldal segíti, hanem a hátlapon lévő "Monostory utóda Kalántay" felirat. Monostory György és későbbi utódja a harmincas évek egyik nagy képeslapkiadó vállalkozása volt, akiket ugye elsodort az államosítás, így ilyen logóval ellátott képeslap a szocialista Magyarországon már nem jelenhetett meg. Feltételezem, hogy a háború előttről megmaradt készlet egy darabját értékesítették 1954 szeptemberében.

A tulajdonomban lévő képeslap igazi érdekessége számomra a hátlapján lévő pecsét, ami Szandaszőlős nevét őrizte meg. Merthogy Szolnok mai legnagyobb területű városrésze 1950 és 1963 között önálló község volt, így saját neves postabélyegző is megillette az ottani hivatalt. Mivel elég szűkszavú a képeslap szövegrészén szereplő üzenet, azaz sem utazásra, sem ünnepre, sem valami személyes dologra nem utal, ráadásul férfi küldi férfinak, a magam részéről azt feltételezem, hogy a szandaszőlősi laktanyában katonaidejét töltő ózdi fiatalember adhatta postára ezt az anzikszot. És, mint oly sokszor a történelem során, őt sem nagyon érdekelte, hogy a képes oldalon mi látható, mikori kiadású a megvásárolt képeslap, neki csak az lehetett a fontos, hogy néhány fillérért üzenni tudott a szeretteinek.

Így tényleg csak a mából érdekes, hogy ez a képeslap lenyomata Szandaszőlős különállásának. Megmutatja, hogy az ötvenes években, a Rákosi-korban simán használatban voltak még néhány rendszerrel korábbi, a harmincas években, a Horthy-korban készült képeslapok. Miként a mából nézve azt is jól reprezentálja, hogy egy nagyjából nyolcvan éves állókép esetében is mennyi minden változott a huszadik században, például a megörökített park neve: Horthy Szabolcs, Felszabadulás, Tisza park.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Régi Szapáry ismét
Ezt a szinte fotópapírra nyomtatott képeslapot biztos, hogy 1949 után adták ki. Abban azonban bizonytalan vagyok, hogy a fotó is ugyanakkor készült-e. A bankok feliratai miatt gyanús, hogy a kép kicsit régebbi.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

De miért pont ott?
Értem én, hogy rollerezni jó, környezettudatos és valakinek hasznos is. De amikor már nem jó, nem környezettudatos és az eszköz gazdájának sem hasznos, akkor a rollerek többsége miért az út közepén végzi? Mintha minden második szolnoki rollerező menet közben, az út közepén gondolná meg magát, és hagyja magára zöld eszközét, mint gazdátlan eb az ürülékét. Én meg kerülgethetem. Vagy hódolhatok a lassan alakuló új szenvedélyemnek: az útban lévő rollerek útból elpakolásának. De ebben nekem mi a jó?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kátay Endre emléktábla
Véletlenül bukkantam az Alcsi városrészben lévő Tulipán kocsma falán Kátay Endre színművész emléktáblájára, amiről kiderül, hogy a nagyszerű színész Szolnokon született. Február 23-án talán friss koszorú is kerül a tábla alá.

A Szoborpark további képei