AlbumSzandáról küldve

2022. május 08.

A mai Tisza parkot, a postázáskor a Felszabadulás teret, a fotó készítésekor pedig a Horthy Szabolcs teret mutatja ez a Rákosi-korban feladott, de a Horthy-korban készült képeslap, amit gyaníthatóan egy sorkatona küldött az önálló Szandaszőlősről Ózdra. Történelmünk egy lapon.

Az ismeretlen fotós a harmincas évek elején átadott Tisza-parti sétányról készítette ezt a képet, szerintem annak az évtizednek a végén. Nagyjából a mai Táncsics Mihály - akkor Apponyi Albert - utca középvonalában, a jelenleg még mindig üresen álló körépítmény közelében helyezkedett el a sétányon úgy, hogy a fák között mind a színház épülete, mind a Tisza szálló tornya látszódjék. Megörökítve ezzel az első világháború után kialakítani kezdett park második világháború előtti állapotát, az utakat, a növényeket, sőt egy kicsit ormótlan ülő alkalmatosságot is.

Persze nagyon hasonló fotó készülhetett volna a hatvanas évek elejéig bármikor, hiszen az 1956-ban ledöntött, a mai Zounuk szökőkút helyén álló obeliszket a bal oldali fák kitakarták volna, a színház homlokzata sem változott 1964-ig, a Tisza szálló tornya pedig ma is ilyen. Sőt, ha kicsit jobban megnézzük a kép jobb oldalát, akkor azt is hozzátehetjük, hogy a "gáztároló" vas szerkezete még néhány évvel ezelőtt is ott volt a parkban. A fotó és a képeslap születésének dátumozását nem is a képes oldal segíti, hanem a hátlapon lévő "Monostory utóda Kalántay" felirat. Monostory György és későbbi utódja a harmincas évek egyik nagy képeslapkiadó vállalkozása volt, akiket ugye elsodort az államosítás, így ilyen logóval ellátott képeslap a szocialista Magyarországon már nem jelenhetett meg. Feltételezem, hogy a háború előttről megmaradt készlet egy darabját értékesítették 1954 szeptemberében.

A tulajdonomban lévő képeslap igazi érdekessége számomra a hátlapján lévő pecsét, ami Szandaszőlős nevét őrizte meg. Merthogy Szolnok mai legnagyobb területű városrésze 1950 és 1963 között önálló község volt, így saját neves postabélyegző is megillette az ottani hivatalt. Mivel elég szűkszavú a képeslap szövegrészén szereplő üzenet, azaz sem utazásra, sem ünnepre, sem valami személyes dologra nem utal, ráadásul férfi küldi férfinak, a magam részéről azt feltételezem, hogy a szandaszőlősi laktanyában katonaidejét töltő ózdi fiatalember adhatta postára ezt az anzikszot. És, mint oly sokszor a történelem során, őt sem nagyon érdekelte, hogy a képes oldalon mi látható, mikori kiadású a megvásárolt képeslap, neki csak az lehetett a fontos, hogy néhány fillérért üzenni tudott a szeretteinek.

Így tényleg csak a mából érdekes, hogy ez a képeslap lenyomata Szandaszőlős különállásának. Megmutatja, hogy az ötvenes években, a Rákosi-korban simán használatban voltak még néhány rendszerrel korábbi, a harmincas években, a Horthy-korban készült képeslapok. Miként a mából nézve azt is jól reprezentálja, hogy egy nagyjából nyolcvan éves állókép esetében is mennyi minden változott a huszadik században, például a megörökített park neve: Horthy Szabolcs, Felszabadulás, Tisza park.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Rendszereken átívelő szolnoki lap
Négy rendszert élt túl ez a szolnoki képeslap, mire a nyomdából postára került. A Tisza szálló "reklámozására" születhetett, de csak közel két évtizeddel később adták fel Szolnokon szilveszterező fővárosi fiatalok. A Horthy Szabolcs tér irányából készült kép a Vöröshadsereg utcába került.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kablay Lajos mellszobra
Lassan másfél évtizede áll a róla elnevezett téren Kablay Lajos posztumusz ezredes mellszobra. Bevallom, eddig nem sokat tudtam arról az emberről, aki lényegében 1956-ban megmentette Szolnokot a vérontástól és a jelentősebb pusztítástól. Igyekszem pótolni.

A Szoborpark további képei