AlbumSzandáról küldve

2022. május 08.

A mai Tisza parkot, a postázáskor a Felszabadulás teret, a fotó készítésekor pedig a Horthy Szabolcs teret mutatja ez a Rákosi-korban feladott, de a Horthy-korban készült képeslap, amit gyaníthatóan egy sorkatona küldött az önálló Szandaszőlősről Ózdra. Történelmünk egy lapon.

Az ismeretlen fotós a harmincas évek elején átadott Tisza-parti sétányról készítette ezt a képet, szerintem annak az évtizednek a végén. Nagyjából a mai Táncsics Mihály - akkor Apponyi Albert - utca középvonalában, a jelenleg még mindig üresen álló körépítmény közelében helyezkedett el a sétányon úgy, hogy a fák között mind a színház épülete, mind a Tisza szálló tornya látszódjék. Megörökítve ezzel az első világháború után kialakítani kezdett park második világháború előtti állapotát, az utakat, a növényeket, sőt egy kicsit ormótlan ülő alkalmatosságot is.

Persze nagyon hasonló fotó készülhetett volna a hatvanas évek elejéig bármikor, hiszen az 1956-ban ledöntött, a mai Zounuk szökőkút helyén álló obeliszket a bal oldali fák kitakarták volna, a színház homlokzata sem változott 1964-ig, a Tisza szálló tornya pedig ma is ilyen. Sőt, ha kicsit jobban megnézzük a kép jobb oldalát, akkor azt is hozzátehetjük, hogy a "gáztároló" vas szerkezete még néhány évvel ezelőtt is ott volt a parkban. A fotó és a képeslap születésének dátumozását nem is a képes oldal segíti, hanem a hátlapon lévő "Monostory utóda Kalántay" felirat. Monostory György és későbbi utódja a harmincas évek egyik nagy képeslapkiadó vállalkozása volt, akiket ugye elsodort az államosítás, így ilyen logóval ellátott képeslap a szocialista Magyarországon már nem jelenhetett meg. Feltételezem, hogy a háború előttről megmaradt készlet egy darabját értékesítették 1954 szeptemberében.

A tulajdonomban lévő képeslap igazi érdekessége számomra a hátlapján lévő pecsét, ami Szandaszőlős nevét őrizte meg. Merthogy Szolnok mai legnagyobb területű városrésze 1950 és 1963 között önálló község volt, így saját neves postabélyegző is megillette az ottani hivatalt. Mivel elég szűkszavú a képeslap szövegrészén szereplő üzenet, azaz sem utazásra, sem ünnepre, sem valami személyes dologra nem utal, ráadásul férfi küldi férfinak, a magam részéről azt feltételezem, hogy a szandaszőlősi laktanyában katonaidejét töltő ózdi fiatalember adhatta postára ezt az anzikszot. És, mint oly sokszor a történelem során, őt sem nagyon érdekelte, hogy a képes oldalon mi látható, mikori kiadású a megvásárolt képeslap, neki csak az lehetett a fontos, hogy néhány fillérért üzenni tudott a szeretteinek.

Így tényleg csak a mából érdekes, hogy ez a képeslap lenyomata Szandaszőlős különállásának. Megmutatja, hogy az ötvenes években, a Rákosi-korban simán használatban voltak még néhány rendszerrel korábbi, a harmincas években, a Horthy-korban készült képeslapok. Miként a mából nézve azt is jól reprezentálja, hogy egy nagyjából nyolcvan éves állókép esetében is mennyi minden változott a huszadik században, például a megörökített park neve: Horthy Szabolcs, Felszabadulás, Tisza park.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szandáról küldve
A mai Tisza parkot, a postázáskor a Felszabadulás teret, a fotó készítésekor pedig a Horthy Szabolcs teret mutatja ez a Rákosi-korban feladott, de a Horthy-korban készült képeslap, amit gyaníthatóan egy sorkatona küldött az önálló Szandaszőlősről Ózdra. Történelmünk egy lapon.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Csálé képek

AKB

Szomorú Szapáry
Nagyjából a Szapáry út közepén, a néhai Ságvári Művelődési Ház és a Népfront székház között, a Deák Ferenc terünkhöz vivő kis köz egyik oldalán áll ez a minimum 125 éves ház. Már a 19. században is ott volt a szolnoki korzón, de nem biztos, hogy még néhány év múlva is ott lesz. Építészetileg talán nem képvisel komoly értéket. Az azonban biztos, hogy az évek óta folyamatosan romló állapota miatt az utca és egyben Szolnok csúfsága is. Amit tehetetlenül kell szemlélnünk. Amíg össze nem dől?

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Vízügyes emlék a parkoló szélén
Ledöntés, áthelyezés, lopás vagy csak felújítás. Egy elvitathatatlan szakember szerényen megbújó portréjának is lehet kalandos a sorsa Szolnokon. A Boldog Sándor István körút és az Ady Endre út kereszteződésénél, a "vízügyi" parkoló szélén álló Sajó Elemér szobornak legalábbis az lett.

A Szoborpark további képei