AlbumSzandáról küldve

2022. május 08.

A mai Tisza parkot, a postázáskor a Felszabadulás teret, a fotó készítésekor pedig a Horthy Szabolcs teret mutatja ez a Rákosi-korban feladott, de a Horthy-korban készült képeslap, amit gyaníthatóan egy sorkatona küldött az önálló Szandaszőlősről Ózdra. Történelmünk egy lapon.

Az ismeretlen fotós a harmincas évek elején átadott Tisza-parti sétányról készítette ezt a képet, szerintem annak az évtizednek a végén. Nagyjából a mai Táncsics Mihály - akkor Apponyi Albert - utca középvonalában, a jelenleg még mindig üresen álló körépítmény közelében helyezkedett el a sétányon úgy, hogy a fák között mind a színház épülete, mind a Tisza szálló tornya látszódjék. Megörökítve ezzel az első világháború után kialakítani kezdett park második világháború előtti állapotát, az utakat, a növényeket, sőt egy kicsit ormótlan ülő alkalmatosságot is.

Persze nagyon hasonló fotó készülhetett volna a hatvanas évek elejéig bármikor, hiszen az 1956-ban ledöntött, a mai Zounuk szökőkút helyén álló obeliszket a bal oldali fák kitakarták volna, a színház homlokzata sem változott 1964-ig, a Tisza szálló tornya pedig ma is ilyen. Sőt, ha kicsit jobban megnézzük a kép jobb oldalát, akkor azt is hozzátehetjük, hogy a "gáztároló" vas szerkezete még néhány évvel ezelőtt is ott volt a parkban. A fotó és a képeslap születésének dátumozását nem is a képes oldal segíti, hanem a hátlapon lévő "Monostory utóda Kalántay" felirat. Monostory György és későbbi utódja a harmincas évek egyik nagy képeslapkiadó vállalkozása volt, akiket ugye elsodort az államosítás, így ilyen logóval ellátott képeslap a szocialista Magyarországon már nem jelenhetett meg. Feltételezem, hogy a háború előttről megmaradt készlet egy darabját értékesítették 1954 szeptemberében.

A tulajdonomban lévő képeslap igazi érdekessége számomra a hátlapján lévő pecsét, ami Szandaszőlős nevét őrizte meg. Merthogy Szolnok mai legnagyobb területű városrésze 1950 és 1963 között önálló község volt, így saját neves postabélyegző is megillette az ottani hivatalt. Mivel elég szűkszavú a képeslap szövegrészén szereplő üzenet, azaz sem utazásra, sem ünnepre, sem valami személyes dologra nem utal, ráadásul férfi küldi férfinak, a magam részéről azt feltételezem, hogy a szandaszőlősi laktanyában katonaidejét töltő ózdi fiatalember adhatta postára ezt az anzikszot. És, mint oly sokszor a történelem során, őt sem nagyon érdekelte, hogy a képes oldalon mi látható, mikori kiadású a megvásárolt képeslap, neki csak az lehetett a fontos, hogy néhány fillérért üzenni tudott a szeretteinek.

Így tényleg csak a mából érdekes, hogy ez a képeslap lenyomata Szandaszőlős különállásának. Megmutatja, hogy az ötvenes években, a Rákosi-korban simán használatban voltak még néhány rendszerrel korábbi, a harmincas években, a Horthy-korban készült képeslapok. Miként a mából nézve azt is jól reprezentálja, hogy egy nagyjából nyolcvan éves állókép esetében is mennyi minden változott a huszadik században, például a megörökített park neve: Horthy Szabolcs, Felszabadulás, Tisza park.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Piac a századfordulón
Mármint az előzőn lehetett az a forró nyári hétköznap, amikor a Kossuth teret a Steiner és fia féle házból megörökítette egy fotós, hogy aztán színesre fesse az eredeti képet, így kínálva a mából nézve is különlegesen szép szolnoki anzikszot az azt megfizetni tudóknak.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

Nekünk viszi a szél
Nem a kezünk rövid, hanem a kuka van messze. Nem a kuka van messze, hanem trehányak vagyunk. Nem a kuka kicsi, hanem a parkoló autó sok. Nem közterület, mégis közös a szemét. Nem a parkolással és a díjfizetéssel, hanem az utána maradó cetlikkel van a gond. Nem, nem jó ez így. Nem, nem akarok kifogásokat és magyarázatokat kitalálni a Pelikán pláza parkolóház kijáratának állapota kapcsán. Mert nem jó ez így. És pont.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Intelmekre mutató államalapító
A szolnoki Vártemplom előtt 2001 óta álló Szent István-szobor lefelé mutató jobbja arra emlékeztet, hogy a hatalmon lévőknek lassan ezer éve rendszeresen olvasgatniuk kellene az Imre herceghez írt intelmeket. Néha azon is elgondolkodom, kire hasonlít a szolnoki Szent István arca.

A Szoborpark további képei