AlbumFelvonuló sportrepülők

2020. április 11.

Ezeken a képeken a Magyar Honvédelmi Sport Szövetség (MHS) - 1967-től MHSZ - Szolnoki Repülő Egyesületének tagjai és eszközei vonulnak fel a hatvanas évek legelején rendezett május elsejei parádé(ko)n. Tóth Róbertnek köszönöm a képeket, amelyeknek a háttereit bogarásztam.

Még március elején kaptam több tucat repülős képet Tóth Róberttől, aki levelében azt is megírta, hogy a Reptár felkérésére a szolnoki repülősport történetéről szóló összefoglaló előadásra készülnek. Ehhez pedig elkezdték digitalizálni azokat a fényképeket, amelyek 1935-től különböző fiókok mélyén gyűltek a Közép-Magyarországi Autós és Motoros Klub, a Szolnok Megyei Repülő Egyesület, majd az MHS és az MHSZ keretében működő, 1990-től önálló Szolnoki Repülő Egyesület, 2014-től pedig Pelikán Repülő Egyesület ténykedéséről. A fotók többsége a szandai sportrepülőtéren készült, de akad közöttük jó néhány olyan is, amit Szolnok belvárosában lőttek. Miután Tóth Róberttől engedélyt kaptam a képek bemutatására, ezúttal négy olyan fotót publikálok, amelyeken Szolnok "főutcája" látható, szerintem valamikor az 1960-as évek legelején. A repülősport szerelmeseitől előre is elnézést kérek, mert ebben a posztban elsősorban a szolnoki házakról és utcákról lesz szó.

Az első fotó - amely egy Zlin-381 Fecske típusú gépet örökít meg - a sorozat első darabja, ami nem tudom, hol készült. A többi fotó illetve a Május elsejei parádék alapján világos, hogy a vonulás iránya a vasútállomás felől a Tisza-híd felé volt, és mivel a későbbi képeken már a Baross utcán láthatóak az egyesület tagjai, számomra egyértelmű, hogy ez a kép még valahol a Gólyánál vagy azon túl készült. A sarki ház már biztos, hogy nem áll. Mivel azt feltételezem, hogy a repülőgépet a vonulás irányába állították, valahol a Barosstól vagy a József Attilától a Tisza felé eső oldalon kellene keresgélni. Én elsőre a Mikszáth Kálmán út Gólya felé eső végére tippelnék. Mindenesetre a képen nemcsak a repülőt érdemes észrevenni, hanem a macskaköves utat, a jobb szárnya mögött várakozó fagylaltárust - a tricikli kerekei a szárny alatt láthatóak -, illetve a bal szélen belógó Ikarusz 30-ast is. (Ha valakinek van tippje, hogy hol készülhetett ez a kép, kérem, ossza meg velem!)

Sorrendben a második fotó helyszínének azonosítása már roppant egyszerű. A prémgalléros repülős kabátban vonuló férfiak és nők - utóbbiak kezében két hatalmas, szerintem meteorológiai léggömb - a mai Baross utca Elek István utcai torkolata után vonulnak. Az Eötvös téri víztorony és a volt mentőállomás tornyos épülete is egyértelműen azonosítható, sőt a ma még álló földszintes házak is. Érdemes a gyalog vonulók mögött feltűnő Dodge Weapon C-130 "kecskét" is megnézni, ami az ötvenes évekig a Magyar Néphadsereg fontos járműve volt, hogy aztán a még működőképes példányok fokozatosan a téeszekhez, tűzoltókhoz, munkásőrökhöz és a Magyar Honvédelmi Szövetség egységeihez kerüljenek. Talán már ezen a fotón is egy ilyen példány vonul.

A harmadik kép számomra a legérdekesebb (az eredeti a címlapon látható), hiszen a felirata szerint Lepke típusú vitorlázó ezen ér be a Kossuth térre. A szárnya alatt jól látjuk az iménti képen vonulókat, illetve a Dodge is feltűnik. Hogy ez a kép - és az egész sorozat - csak 1957 után készülhetett, azt a bal szárny alatt, a sok pici gyerek között fej nélkül látható két munkásőr bizonyítja, akik a kordont képezhették a felvonuláson. Ha körbenézünk a repülő fölött a képen, akkor némi fogalmunk lehet arról, hogy miként is festett Szolnok főterének nyugati oldala az ötvenes évek végén, amikor még nem kezdődött el a város nagy átépítése.

Ha balról indulunk, akkor a kép szélén a Népbank épületét, a későbbi Sztár áruházat - ma írószerbolt van a földszintjén - látjuk. Utána a Nerfeld-palota egyes elemeit lehet észrevenni, legtávolabb, keresztben pedig a Madas-ház - a 33-as épülete a Csarnok utca sarkán - egy része látható. Az utca vonalának meghosszabbításában az egykori Kereskedelmi Bank, romjaiban is a szecesszió emlékét őrző épülete tűnik fel, tehát a felvétel biztos, hogy 1964 előtt készült. A teret ekkor még a Steiner-féle ház zárta - ma már rendezvénytér van a helyén -, ami éppúgy eltűnt a hatvanas évek végére, mint a fotón látható összes többi földszintes ház. Ma már csak a fotó jobb szélébe belógó Múzeum épülete áll. A kép érdekessége, hogy a kis pilóta fölött még itt láthatjuk a 68-as gyalogezred obeliszkjét, amit talán 1960-ban helyeztek át az Eötvös tér sarkára. Tehát a sorozat legkésőbb 1960. május elsején készülhetett.

Aminek a negyedik darabjáról először azt gondoltam, hogy ugyanabban az évben készült. Jobban megnézve és összehasonlítva a harmadik képpel, be kellett látnom, hogy ez a felvétel egy-két évvel fiatalabb. A Fecske egymotoros ezen is látható, a városháza Táncsics utcai sarkánál. Mögötte viszont nem egy Lepke vonul. De, ami ennél jobban igazolja, hogy ez a fotó nem az előző hárommal egyidős, az a városháza mellett épülő, a Magyar utcát lezáró társasház. Ez ugyanis még hiányzik a harmadik felvételről, hiszen az említett Népbank keleti tűzfala még szabadon látható. Az ezen a fotón még felállványozott 77 lakásos társasház alapján azt kell mondanunk, hogy a szolnoki repülősök május elsejei felvonulását minimum kétszer vezette az a bizonyos Zlin-381 Fecske, amit általában a vitorlázó felemelésére használhattak Szolnokon. (Avagy tévedek, és az 1-es és 4-es illetve a 2-es és 3-as kép készült egyszerre.)

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A Kossuth tér harmadik pillanata
Szolnok főtere valamikor 1962 kora nyarán, hétköznap délidőben. Ez a színes képeslap azonban nemcsak azért érdekes, mert megőrizte a tér egy pillanatát, hanem azért is, mert ez a harmadik olyan képeslappá lett fotó, amiről biztosan állíthatjuk, hogy ugyanonnan, ugyanazokban a percekben készült.

Az Album további képei
 

AKB

Minek a hírmondója?
"Úgy is mondhatnám, hogy én vagyok az utca hírmondója." Mit szólna Lópici Gáspár, ha látná, mivé vált a szakmája? Vagy a Vadliba őrsnek örömmel nyilatkozna arról is, hogy a szolnoki Baross utcán még olyan plakátokra is bukkanhat az újak alatt, amiket még az ő idejében ragasztottak ki? Nem olcsó ilyen helyekre plakátokat kihelyezni. A profitráta azonban nem engedi, hogy időnként letakarítsák a hirdetőoszlopokat. Persze, ha nincs a városházán senki, akinek ez bántaná a szépérzékét, és merne szólni is a gazdának, akkor maradnak a "plakátmagányban ázó éjjelek" - és nappalok.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

49 éves Diáklány
Sokáig azt hittem, hogy Ápolónő vagy Nővérke a címe ennek a szobornak. Minden bizonnyal azért, mert felállításakor és még utána évtizedekig egy olyan iskola előtt állt, amelyik leginkább az egészségügyi képzéséről volt ismert és híres. Lehet, hogy a következő nemzedék valamilyen egyházi névvel illeti majd?

A Szoborpark további képei