AlbumFelvonuló sportrepülők

2020. április 11.

Ezeken a képeken a Magyar Honvédelmi Sport Szövetség (MHS) - 1967-től MHSZ - Szolnoki Repülő Egyesületének tagjai és eszközei vonulnak fel a hatvanas évek legelején rendezett május elsejei parádé(ko)n. Tóth Róbertnek köszönöm a képeket, amelyeknek a háttereit bogarásztam.

Még március elején kaptam több tucat repülős képet Tóth Róberttől, aki levelében azt is megírta, hogy a Reptár felkérésére a szolnoki repülősport történetéről szóló összefoglaló előadásra készülnek. Ehhez pedig elkezdték digitalizálni azokat a fényképeket, amelyek 1935-től különböző fiókok mélyén gyűltek a Közép-Magyarországi Autós és Motoros Klub, a Szolnok Megyei Repülő Egyesület, majd az MHS és az MHSZ keretében működő, 1990-től önálló Szolnoki Repülő Egyesület, 2014-től pedig Pelikán Repülő Egyesület ténykedéséről. A fotók többsége a szandai sportrepülőtéren készült, de akad közöttük jó néhány olyan is, amit Szolnok belvárosában lőttek. Miután Tóth Róberttől engedélyt kaptam a képek bemutatására, ezúttal négy olyan fotót publikálok, amelyeken Szolnok "főutcája" látható, szerintem valamikor az 1960-as évek legelején. A repülősport szerelmeseitől előre is elnézést kérek, mert ebben a posztban elsősorban a szolnoki házakról és utcákról lesz szó.

Az első fotó - amely egy Zlin-381 Fecske típusú gépet örökít meg - a sorozat első darabja, ami nem tudom, hol készült. A többi fotó illetve a Május elsejei parádék alapján világos, hogy a vonulás iránya a vasútállomás felől a Tisza-híd felé volt, és mivel a későbbi képeken már a Baross utcán láthatóak az egyesület tagjai, számomra egyértelmű, hogy ez a kép még valahol a Gólyánál vagy azon túl készült. A sarki ház már biztos, hogy nem áll. Mivel azt feltételezem, hogy a repülőgépet a vonulás irányába állították, valahol a Barosstól vagy a József Attilától a Tisza felé eső oldalon kellene keresgélni. Én elsőre a Mikszáth Kálmán út Gólya felé eső végére tippelnék. Mindenesetre a képen nemcsak a repülőt érdemes észrevenni, hanem a macskaköves utat, a jobb szárnya mögött várakozó fagylaltárust - a tricikli kerekei a szárny alatt láthatóak -, illetve a bal szélen belógó Ikarusz 30-ast is. (Ha valakinek van tippje, hogy hol készülhetett ez a kép, kérem, ossza meg velem!)

Sorrendben a második fotó helyszínének azonosítása már roppant egyszerű. A prémgalléros repülős kabátban vonuló férfiak és nők - utóbbiak kezében két hatalmas, szerintem meteorológiai léggömb - a mai Baross utca Elek István utcai torkolata után vonulnak. Az Eötvös téri víztorony és a volt mentőállomás tornyos épülete is egyértelműen azonosítható, sőt a ma még álló földszintes házak is. Érdemes a gyalog vonulók mögött feltűnő Dodge Weapon C-130 "kecskét" is megnézni, ami az ötvenes évekig a Magyar Néphadsereg fontos járműve volt, hogy aztán a még működőképes példányok fokozatosan a téeszekhez, tűzoltókhoz, munkásőrökhöz és a Magyar Honvédelmi Szövetség egységeihez kerüljenek. Talán már ezen a fotón is egy ilyen példány vonul.

A harmadik kép számomra a legérdekesebb (az eredeti a címlapon látható), hiszen a felirata szerint Lepke típusú vitorlázó ezen ér be a Kossuth térre. A szárnya alatt jól látjuk az iménti képen vonulókat, illetve a Dodge is feltűnik. Hogy ez a kép - és az egész sorozat - csak 1957 után készülhetett, azt a bal szárny alatt, a sok pici gyerek között fej nélkül látható két munkásőr bizonyítja, akik a kordont képezhették a felvonuláson. Ha körbenézünk a repülő fölött a képen, akkor némi fogalmunk lehet arról, hogy miként is festett Szolnok főterének nyugati oldala az ötvenes évek végén, amikor még nem kezdődött el a város nagy átépítése.

Ha balról indulunk, akkor a kép szélén a Népbank épületét, a későbbi Sztár áruházat - ma írószerbolt van a földszintjén - látjuk. Utána a Nerfeld-palota egyes elemeit lehet észrevenni, legtávolabb, keresztben pedig a Madas-ház - a 33-as épülete a Csarnok utca sarkán - egy része látható. Az utca vonalának meghosszabbításában az egykori Kereskedelmi Bank, romjaiban is a szecesszió emlékét őrző épülete tűnik fel, tehát a felvétel biztos, hogy 1964 előtt készült. A teret ekkor még a Steiner-féle ház zárta - ma már rendezvénytér van a helyén -, ami éppúgy eltűnt a hatvanas évek végére, mint a fotón látható összes többi földszintes ház. Ma már csak a fotó jobb szélébe belógó Múzeum épülete áll. A kép érdekessége, hogy a kis pilóta fölött még itt láthatjuk a 68-as gyalogezred obeliszkjét, amit talán 1960-ban helyeztek át az Eötvös tér sarkára. Tehát a sorozat legkésőbb 1960. május elsején készülhetett.

Aminek a negyedik darabjáról először azt gondoltam, hogy ugyanabban az évben készült. Jobban megnézve és összehasonlítva a harmadik képpel, be kellett látnom, hogy ez a felvétel egy-két évvel fiatalabb. A Fecske egymotoros ezen is látható, a városháza Táncsics utcai sarkánál. Mögötte viszont nem egy Lepke vonul. De, ami ennél jobban igazolja, hogy ez a fotó nem az előző hárommal egyidős, az a városháza mellett épülő, a Magyar utcát lezáró társasház. Ez ugyanis még hiányzik a harmadik felvételről, hiszen az említett Népbank keleti tűzfala még szabadon látható. Az ezen a fotón még felállványozott 77 lakásos társasház alapján azt kell mondanunk, hogy a szolnoki repülősök május elsejei felvonulását minimum kétszer vezette az a bizonyos Zlin-381 Fecske, amit általában a vitorlázó felemelésére használhattak Szolnokon. (Avagy tévedek, és az 1-es és 4-es illetve a 2-es és 3-as kép készült egyszerre.)

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

105 éves pipacsok
A világ szerencsésebb felén éppen 105 évvel ezelőtt véget ért "nagyháború" szolnoki történetét jó lenne egyszer elmesélni a nálunk feladott, és a szétesőben lévő Monarchia országaiba postázott anzikszok hátlapjaira írt üzenetek alapján. Megmutatva a szenvedő kisemberek történeteit.

Az Album további képei
 
hirdetés

AKB

A parkolás minden előtt
Ausztriában így szokás. Vagy, akinek ilyen autója van, annak így kell, szabad, lehet. De hagyjuk meg annak a lehetőségét is, hogy a kiállított autókat parkoló autóknak nézte a Helyi Termékek Vására idején a sofőr. Persze az sem kizárt, hogy terméket hozott. Vasárnap délelőtt, amikor nem gond Szolnokon parkolni. Igaz, lehet is bárhogyan, mert rendőr nem járt arra. Nincs itt semmi látnivaló! A haza meg a parkolás osztrák rendszámmal is minden előtt.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Két háború hős orvosa
Minimum hat rendszerben, közel fél évszázadon át szolgálta Szolnokot Dr. Elek István, akinek egykori otthonára július elején került fel a Révi Norbert, szolnoki szobrászművész által készített domborműve. A város egykori tiszti főorvosának arcából két világégés tekint ránk.

A Szoborpark további képei