AlbumÉgbenyúló Szolnok

2023. január 14.

Két állóformátumú képeslap, amelyeknek a felvételei valamikor a hetvenes évek második felében, legfeljebb a nyolcvanas évek elején készültek Szolnokon. Közös bennük a modern, fejlődő Szolnok érzékeltetése, az égbenyúló toronyházakkal, az azokat körülvevő rendezett környezettel.

Csobaji Előd - aki nagyon sok képeslappá lett fotót készített Szolnokról - a Tiszai hajósok teéről, talán az első világháborús emlékmű talapzatánál lévő virágágyásból örökítette meg a Ságvári Endre körutat. A felvétel legmeghatározóbb eleme a 17 emeletes vízügyi székház, ám a képeslap hátuljára sem ez, sem az utca neve nem került fel. Csupán annyi áll ott, hogy "Szolnok, Irodaház", ez utóbbi azonban németül, angolul és természetesen oroszul is felkerült a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által megjelentetett anzikszra.

A fotó készítésének pontos időpontját nehéz meghatározni, mivel azonban a vízügyi székház előtt kicsit látszik a Centrum áruház narancssárga emeleti borítása, abban legalább biztosak lehetünk, hogy a kép csak 1976 után készülhetett. Az ugyancsak távolabb, valahol a Beloiannisz utcai kereszteződésnél látható, még szürke színű, helyi járatú Ikarusz busz, illetve a közelebb parkoló autók alapján azonban úgy tippelném, hogy a felvétel inkább a hetvenes évek végén készült, bár magát a birtokomban lévő lapot csak 1984-ban vagy utána adták postára. Az árnyékok alapján annyit mondhatunk még, hogy valamikor egy nyári délelőttön dolgozott a fotós.

És minden bizonnyal szándékán kívül örökített meg a kép jobb szélén, a mai Tiszai hajósok tere és Sóház utca sarkán egy rendőri intézkedést. Egy kék Trabant mögött, hátra kulcsolt kézzel, fehér - azaz nyári - tányérsapkát viselő rendőr látható. De érdekes a fotón az is, hogy a kép készítésekor a mai Szapáry út végén - ami annak idején a Ságvári körút eleje volt -, még zebra kötötte össze a két oldalt. És, ha már apró különlegességek: emlékszik még valaki a beton talpakon álló, henger alakú, különböző színű utcai kukákra? A kép bal oldalán ránk maradt egy.

A másik állóformátumú képeslapot Németh Tamás, a Magyar Távirati Iroda (MTI) fotóriportere készítette a vasútállomás előtt, a Galaxis-os szökőkút sarkától, nagyjából onnan, ahol ma egy szedett-vedett kerékpártároló található. A felvétel sokaknak lehet ismerős, hiszen ez a kép szerepelt az 1983-ban megjelent Magyarország megyéi sorozat Szolnok megyét feldolgozó kötetének címlapján is. Mivel a fotón már elkészült állapotában látható a Szolnok ABC és étterem épülete, illetve nyári felvételről van szó, azt mondhatjuk, hogy ez a kép valamikor 1978 és 1983 között készült. És ország-világ számára egyértelművé tette, hogy Szolnokon a Jubileum emlékpark egy csupa beton, sehol egy fa közterület. Merthogy négy nyelven ez a helymeghatározás került a képeslappá lett fotó hátsó oldalára, holott a Jubileum tér látható a képen.

No meg a modern, égbenyúló Szolnok később legismerteb épülete, hála a MÁV személykocsikban lévő fotóknak. A Jubileum téri toronyház a fotózás pillanatában csak az ország második legmagasabb lakóháza volt, hiszen akkoriban a pécsi - azóta lebontott - épület még megelőzte a rangsorban. Persze nincs kétségem afelől, hogy éveknek kellett eltelnie, amíg sokak számára a 24 emeletesünk összeforrt Szolnokkal, főleg, hogy hasonló kialakítású épülettel Gyöngyösön vagy Debrecenben is találkozhatott az utazó.

E két képeslap mellé egyébként egy harmadikat is be lehetne illeszteni, hiszen a Várkonyi téri 18 emeletesről is több anziksz született. Igaz, inkább csak a hetvenes évek elején, amikor még az a ház számított újdonságnak. Viszont a Tallinn városrész egy évvel fiatalabb 18 emeletese - tudomásom szerint - egyetlen képeslapra se került fel, annak régi "arcait" inkább a Fortepan gyűjteménye őrzi.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

A hatvanas évek autócsodái
A képen látható, jórészt típustervek alapján készült házak szinte bármelyik magyar városban állhatnának, így ha nem lenne feliratozva a fotó, mi is csak bizonytalanul mondanánk rá, hogy Szolnokon készült. A három autócsoda a Várkonyin parkol a hatvanas évek végén.

Az Album további képei
 

AKB

Apró figyelmetlenség
Mikor lettünk beoltva gondolkodás ellen? Egy rendelő felújítása mindig öröm. Szandaszőlősön is. A bekerítést ugyan meg tudom érteni, de van vele problémám. Adott esetben a bezárt kerítéskapu és a bejárati ajtó közötti távolság. Merthogy felújítás ide, drága beruházás oda, maradtak az ajtóra ragasztott tacepaók. Rajtuk a rendelési idővel. Ami a kerítésen túlról elolvashatatlan. Ha már kerítésre futotta, egy vállalható hirdetőtábla sokba került volna? Apró, de hasznos figyelmesség lenne.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

A miniszterelnökünk szobra
Az eredeti elpusztulása után közel hetven évvel állították fel Szapáry Gyula egészalakos szobrát Szolnokon. A nem pontosan az eredeti helyre került műalkotás Simon Ferenc és Pogány Gábor Benő munkája, így nemcsak utca, díj, de két köztéri alkotás is emlékeztet a városban a néhai miniszterelnökre.

A Szoborpark további képei