[Ajánlom]

Valami elkezdődött

2023. szeptember 11.

El kellene dönteni, hogy mit akarunk kezdeni a 950 éves Szolnok évfordulóval. Egy igazi szolnoki örömünnep, kreatív kavalkád, a várost évtizedekre meghatározó program lesz belőle, vagy egy közintézmények által, fizetésért szervezett, letudott, lejelentett, kipipált dolog. Az indulás már kétséges.

"Szolnok nagy évfordulóra készül, 2025-ben a város alapításának 950. évfordulója közeleg." Ez a mondat olvasható először a szolnok950.hu címen elérhető weblapon, amelyet minden bizonnyal a városháza megbízásából, talán a Verseghy könyvtár lelkes munkatársai raktak össze. Azért ez a sok bizonytalanság, mert a nemrég indult honlap nemcsak hasznos és új információkban rendkívül szegényes, de egy impresszumot sem sikerült elhelyezni rajta. Így nehéz bárkinek is címezni a nyitómondat "kritikáját". Merthogy Szolnokot nem 950 éve alapították, hiszen 2025-ben első ismert, írásos említésének - Garamszentbenedeki alapítólevél - évfordulóját ünnepelhetjük majd. Nem kell különösebb történelmi tudással rendelkezni ahhoz, hogy belássuk: ha egy király (és hivatalnokai) fontosnak tartotta megemlíteni adományában egy település nevét, akkor az már létező, sőt valamiért fontos volt, azaz Szolnok 950 éve már igencsak létezett. De hogy a kákán is megkeressük a csomót, 2025-ben már nem közelegni fog a "nagy évforduló", hanem itt lesz, amire tényleg nem ártana elkezdeni készülni.

Merthogy a minta, a 900 éves Szolnok jubileum minden momentumával igencsak előttünk van. Igaz, az akkori évfordulós ünnepségekkel már egészen biztos, hogy nem lesz összevethető a 950 éves - és nemcsak az elköltött milliárdok miatt -, hiszen az 1975-ös eseményekre lényegében az évtized elején (ha nem korábban) elkezdett készülni az akkori város. Magyarul ezzel a honlappal - mint a 950 éves készülődés első kézzelfogható jelével - is már néhány éves késésben vagyunk. Bár szó se róla, nagyon szimpatikus egy ilyen városi ügyet társadalmasítani, azaz lehetővé tenni, hogy a városlakók is elmondják ötleteiket, vagyis azt, mivel ünnepelnék a város első, írásos említésének 950 éves - és tegyük hozzá gyorsan: a mai városkép kialakulásának 50 éves - évfordulóját. Igaz, be kell vallanom: kicsit megremeg a kezem, amikor "projektöltet bejelentő" kérdőívet kellene kitöltenem. Attól meg elkerekedik a szemem, hogy mindezt csak 2023. október 31-ig tehetem meg. November 1-jén zárul az ötletbörze, utána már csak megvalósítani "lehet" a 2025-ös nagy eseményeket?

Persze a frissen indított Szolnok950 oldallal nemcsak ez a bajom. Egyszerűen nem értem, hogy a készítői miért abból indultak ki, hogy ezzel a témával még nem foglalkozott senki, ezen a területen eddig nem történt semmi. Arról nem is beszélve, hogy az oldal egyik leglátogatottabbnak ígérkező rovatát, a "Múltidézőt" sikerült egyetlen Filmhíradó részlettel letudni, mintha a 900 éves eseményekről nem állna rendelkezésre rengeteg kép, kiadvány dolgozat. Olyan az egész, mintha az oldal szerkesztői vagy csonttoronyba zárkóztak volna, vagy szándékosan nem akartak volna tudomást venni sem a város intézményhálózatáról, sem a város múltja iránt érdeklődő civilekről. Esetleg azt az utasítást kapták, hogy gyorsan sajátítsák ki az egész évfordulót. Nem tudom. Mindenesetre szeretném felhívni a figyelmét minden érintettnek, hogy 2025-ben már egy egészen más összetételű önkormányzatnak kell majd megfelelniük.

Nem a rosszindulat próbálna beszélni belőlem, bár nem tagadom, ez egy nagyon savanyú szőlő, sőt elég dühös is vagyok az oldal készítőire. Igen, elsősorban azért, mert az elmúlt évtizedben nemcsak elég sok előadást tartottam Szolnok 900 éves, jubileumi történéseiről, a blogSzolnok hasábjain rengeteget írtam az egykori és az esetleges jövőbeli eseményekről, de nem kevés ötletet is bedobtam már a témában. Persze hiúság lenne azt feltételezni, hogy ezeket az előadásokat illetékesek vagy a város ügyeivel fizetésért, hivatásszerűen foglalkozók hallották volna, miként azt is, hogy olvasnák vagy értenék mindazt, ami a blogSzolnokon megjelenik, ötlete meg bárkinek lehet. Ugyanakkor most tényleg azt gondolom, van némi alapom, hogy azt mondjam: a szolnok950 oldal nyitó állapotában kissé félrement.

Ám mégis fontosnak tartom. Magát az ügyet. És, ahogy Gábor Zsazsa mondta önmagáról: mindegy, hogy mit, csak írjanak róla. Szolnok első írásos említésének 950 éves évfordulóját, meg a 900 éves évfordulóhoz kapcsolódó beruházásokat is sokkal fontosabbnak tartom, mintsem az azokról való megemlékezés, meg az azok kapcsán talán kibontakoztatható "Szolnok kitalálása" egy félresikerült hivatalos próbálkozáson elcsússzon. Szóval, tessék csak készülni a 950 éves évfordulóra! Hivatalosan vagy csak úgy civilként. Mert fontos.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Kapott Pali levelet?
Ahogy elnézem ezt a képeslapot, úgy tűnik, hogy az elkészült gépiparira nagyon büszkék lehettek az egykori szolnokiak, hiszen még átadása előtt képeslapon jelent meg az épület. Az én példányomat két évvel később egy reményét vesztett fiatalember adta postára.

Az Album további képei
 

AKB

Tiszaligeti félmunka
Szolnok a félmunkák városa. A tiszaligeti Aréna utcában - a pólócsarnok mellet visz a futópályához - nagyjából 3 hónapja ritkították az erdőt, és azonnal aprították a nyesedéket. Aztán hazamentek a legények. A nyesedékhalmok egy része pedig azóta is ott rohad az út szélén. A fűrészre, az aprítógépre volt pénz, a szállításra nem? Vagy más dolga lett volna? Netán ez valami terv? A város rendjéért felelősek közül 3 hónapja senki nem járt arra? Gyorsan-gyorsan egy képviselőjelölt kamerával szaladjon, mert három hétig még bennük bízhatunk!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Két emlék egyben
A Lengyel légió utca közepén van egy emléktábla, ami tulajdonképpen két dologra emlékeztet. Egyrészt egy nagyszerű férfira, aki két nemzet nevében kétszer szállt szembe az I. Miklós vezette Orosz Birodalommal. Másrészt a szabadságharcunk lengyel katonáira. De ez sem egyszerű történet.

A Szoborpark további képei