[Ajánlom]

Tabáni vallomások

2019. augusztus 26.

Ha lenne időgép, akkor visszamennék ötven-hatvan évet, hogy az esetleges veszélyekkel dacolva sétálhassak a szolnoki Tabánban. Időgép nincs, viszont a Szolnoki Galériában szeptember végig látható kiállítás "katalógusa" valami hasonlót kínál: olvasása közben visszarepít a múltba.

A nyár elején már írtam a Tabán (p)anno című nagyszerű kiállításról, ami szeptember 30-ig még megtekinthető a Szolnoki Galériában. A két szintet elfoglaló tárlat Szolnok mára csak nevében fennmaradt, egyébként egyetlen háza kivételével teljesen eltűnt, több száz éven át létező városrészét mutatja be. Megidézi többek között a hely középkori múltját, az elmúlt másfél évszázad iratokkal is igazolható lakosságát, és természetesen a Tabán festőkre gyakorolt hatását. Szerintem az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb helytörténeti, időszaki kiállítása.

Amihez kapcsolódóan a Damjanich János Múzeum kiadásában és Kaposvári Gyöngyi szerkesztésében egy kiállítási katalógusnak is beillő, ám annál jóval többnek tekintendő kötet is megjelent Tabán (p)anno, tények és vallomások a szolnoki Tabánról címmel. A tizenhárom, elképesztően gazdagon illusztrált dolgozat ugyanis a középkortól kezdve meséli el Szolnok talán legrégebbi lakóövezetének történetét. És nemcsak múzeumi munkatársaktól elvárható tudományos alapossággal, mégis érthetően megírt dolgozatokkal, hanem egykori tabániak szívszorítóan személyes emlékezéseivel is. A kötet egyik legnagyobb érdeme, hogy a szűk 170 oldalon nem akar egy visszahivatkozható, akadémiai színvonalú monográfia lenni, inkább közérthető, szerethető történetek gyűjteménye. És, ha már az előző bekezdés végén azt írtam, hogy a Tabán (p)anno az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb helytörténeti kiállítása, akkor a hasonló címmel kiadott könyvre is ilyesmit kell mondanom: nagyon régen jelent meg Szolnokról ehhez fogható helytörténeti kötet. Aminek minden lokálpatrióta könyvespolcán ott kellene lennie.

Számomra rendkívül izgalmas volt olvasni Gulyás Katalin Külváros a belvárosban, avagy kis tabáni tér- és társadalomrajz című dolgozatát, aminek segítségével szinte benyithatunk a városrész házainak kapuin, és szembejönnek az egykor ott lakó iparosok, földművesek, halászok vagy éppen kishivatalnokok. Nagyon jó szerkesztői érzékre vall, hogy a kötet közepén, ezt követik az egykori tabániak visszaemlékezései. Így ha már belépünk a kiskertekbe, nemcsak azt tudjuk, mivel foglalkoznak az ott lakók, de azt is, miként telnek a szürke hétköznapok, hogyan ért össze a munka, a család és a lakhatás. Gyönyörű személyes történetek, amelyek mindegyike után rám tört a vágy, hogy jó lett volna legalább csak egyszer szaladgálni a zegzugos Tabánban.

A városrészben, ami nagyjából fél évszázada esélyt kaphatott volna arra, hogy Szolnok turisztikai mágnese legyen, megőrződjön és ne csak egy kiállítás vagy egy könyv lapjain lehessen megidézni. De Szolnok nem élt ezzel a lehetőséggel, mert egy falucskának nem lehetett helye a modern nagyváros közepén. Sirathatjuk. És talán az utolsó pillanatban összeállított kiállítás és könyv révén emlékezhetünk rá. Sajnálva, hogy nincs időgép, de örülve, hogy van Damjanich Múzeum.

(A felhasznált fotók a Tabán (p)anno - Tények és vallomások a szolnoki Tabánról című kötetből valók - Damjanich Múzeum, Szolnok, 2019.)

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Ismét a Változó tér
Még áll a Steiner-féle ház, de már épül mögötte a ?Fradi? ház. A Munkásmozgalmi emlékmű már a helyén van, de a múzeum melletti házat még nem bontották el. Az egykori Népbank még csupasz, a Madas-ház is idelátszik, a Centrum-sarok tetején pedig már ott a biztosító fényreklámja.

Az Album további képei
 
hirdetés Az eltűnt városháza borító

AKB

A közelmúlt emléke
A közelmúlt politikai és ezzel összefüggő médiaváltozásainak állít - az eredeti szándék ellenére - emléket a Baross és a Boldog Sándor István út kereszteződésében elfelejtett speciális hirdetőoszlop. Hol van már az a Hír TV és azok a műsorvezetők, akiket ez a legalább hét éve készült, azóta meg árván maradt plakát hirdetett? És hol van már e hirdetőoszlop sokak által félt tulajdonosa? Tekinthetjük szemétnek a kint felejtett plakátot, de történelmi emlékhelynek is, ami arra figyelmeztet, hogy öröknek hitt dolgok sem állandóak, és a fordulásokat követhetik visszafordulások.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Kablay Lajos mellszobra
Lassan másfél évtizede áll a róla elnevezett téren Kablay Lajos posztumusz ezredes mellszobra. Bevallom, eddig nem sokat tudtam arról az emberről, aki lényegében 1956-ban megmentette Szolnokot a vérontástól és a jelentősebb pusztítástól. Igyekszem pótolni.

A Szoborpark további képei