[Ajánlom]

Kismesterek nagy képei

2018. április 23.

Van még szabad falfelület a városban, megörökítendő szolnoki épület is bőven akad, miként portréból is lehetne továbbiakat festeni. Azt hiszem, nemcsak nekem jut ez eszembe a Magiszter iskola diákjai és tanárai által, a Tisza-parti sétány mellvédjének folyó felőli oldalára festett képei láttán.

A Magiszter iskola harminckét diákja és hat tanára olyan csodát varázsolt a Tisza-parti sétány országzászló és református templom közötti szakaszának, folyó felőli oldalára, hogy csodájára járnak a szolnokiak. Pedig a magiszteresek nem tettek egyebet, minthogy a hatalmas falfelületekre felfestették Szolnok néhány jellegzetes épületét, és elhelyezték a városhoz kötődő művészek illetve tudósok portréját. Ám ezzel egy olyan különleges szabadtéri tárlatot hoztak létre, amilyen meglehetősen ritka Magyarországon. Ráadásul a kreativitásból, a művészi képességekből és a vidámságból is hatalmas adagot hagytak maguk után a mellvéden.

Egy újabb ok, hogy a kövezett sétányról lemenjünk az ártérre. És egy újabb szolnoki látványosság, amire nemcsak büszkék lehetünk, de meg is mutathatunk, ha idegent kalauzolunk a városban.

Nehéz eldönteni, hogy a hat jellegzetes szolnoki épületet mutató festmény közül melyik a legjobb, pontosabban, melyik áll legközelebb a szívemhez. Az országzászlónál lévő Zsinagóga képe a megtört falfelület miatt zseniális, arról nem is beszélve, hogy a mintát adó épület és másolta bizonyos szögből egyszerre is látható. A Művésztelepről készült kép varázslatos a lebegő, lidérces, meseszerű kerttel. A Tisza szálló és gyógyfürdő olyan, amilyennek álmainkban mindig is látni szeretnénk, elfeledkezve a valóságról. A színház másolata egyszerűen szép, miközben a Megyeháza főhomlokzata különleges színeivel és fényeivel magával ragadó, mint egy igazi kiállítás, díjazott festménye. Ám nekem a Belvárosi Nagytemplom Szentháromság tér felöli ábrázolása tetszik a legjobban. Nemcsak a színek és a fények játéka miatt, hanem mert ebben érzem leginkább Szolnok múltját és jelenét. Falra tenném, ha nem egy falon lenne.

És ez még nem minden. Két rézsű találkozásához került Szolnok stilizált látképe - rengeteg felismerhető épület sziluettjével -, ami olyan, mintha Zounuk püspök, a szobráról ismert ladikon evezne a Tiszán, a naplemente aranyjában úszó város előtt. A különböző síkok találkozásának köszönhetően az az ember érzése, hogy a hajós valóban mozog, szinte szemlét tart a város "alapítója". De nemcsak Zounuk ispán az egyetlen, aki megjelenik ezen a hatalmas alkotáson. Mint egy szabadtéri panteonban, az épületek fölött ott sorakoznak Szolnok elmúlt kétszáz évének fontos alakjai: Damjanich éppúgy megfér itt, mint Szapáry, Pólya, Laki Kálmán vagy éppen a méltatlanul elfelejtett Szabó Barna. Csak remélni tudom, hogy olykor legalább a szolnoki diákoknak tart majd itt valaki idegenvezetést, néhány történettel megvilágítva, ki, miért is került erre a falra.

Ahogy a közösségi oldalakat elnézem, már festés közben is sok szolnoki felfedezte a Magiszter iskola tanárainak és diákjainak munkáját. A kommentekből pedig az is kitűnik, hogy sok helyen látnának szívesen hasonló képeket a szolnokiak, hisz nemcsak a mellvéden lenne még szabad felület, de csupasz tűzfalból és kerítésből is akad elég a városban. Persze tudom, ez hatalmas munka. Miként az elkészült képek megőrzése, időnkénti renoválása sem lesz kis feladat. De a magam részéről nagyon bízok abban, hogy nem egyszeri fellángolásról van szó. A város pedig magáénak érzi diákjai munkáját, akik néhány nap alatt hosszú időre való vidámságot és büszkeséget varázsoltak a Tisza-partunkra.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szolnok leghíresebb kéménye
Ha festett is a gyárkéményből felszálló füst Szigeti Henrik felvételén, kétség nem férhet ahhoz, hogy a kép 1914. szeptember 20-a, azaz a Szolnoki Cukorgyár Rt. üzemének beindulása után készült. Szűk száz esztendővel a kémény felrobbantása előtt. Persze ez érdekelte legkevésbé e fotót megőrző képeslap feladóját és címzettjét.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Szolnoki guanó
Még néhány év és megnyitható az első szolnoki guanó bánya, így a város már nemcsak a műtrágya, de a magas foszfor- és nitrogéntartalmú, állati eredetű talajjavítóról is híres lehet. Addig már csak azt kell megoldani, hogy a Szapáry és a Kreutzer köz - egykori Sütő köz - sarkán megnyíló bánya ne fertőzze meg és pusztítsa ki a város lakosságát. Ám ettől nem igazán kell tartani, mert mind a helyi közterületesek, mind a közegészségügyi szervek hasonló módon tesznek madárürülék felhalmozódására a megyeszékhely közepén, mint maguk a szárnyasok. Büszkén jelenthetjük: Szolnokon ma még "sz@rnak, bajnak nincs gazdája", zavartalanul épülhetnek a guanó-hegyek.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Melósok emlékére
A Tiszaliget bejáratánál álló Olajbányászok című, idén 30 éves alkotás 2008-ban került a mai helyére a Baross utcából. Alkotója az a haláláig a Művésztelepen élő Szabó László, akinek valószínűleg a legtöbb köztéri szobra látható ma Szolnokon.

A Szoborpark további képei