[1xvolt]

Utcasoroló (85.): Utca a főút két oldalán

2018. július 09.

Az Abonyi út - néhol utca - Szolnok azon közterületeinek egyike, ahol a szembe szomszéd fogalma nehezen értelmezhető, ugyanis a négysávos, ma már talán kevésbé forgalmas főút másik oldalára tényleg születni kell. Vannak ennek az utcának más érdekességei és különlegességei is.

(NYÁRI ISMÉTLÉS: Ez az írás 2018. január 8-án jelent meg először.)

Nem kell hozzá se helytörténésznek, se földrajzosnak lenni, hogy ki tudjuk találni, miről és miért is kapta ez a közterület a ma is használatos, hivatalossá lett nevét. Valószínű, hogy több száz éve itt, ezen a nyomvonalon vezet a szomszédos településsel, és ahhoz kapcsolódóan a főváros irányába vezető út. Szerintem ahhoz se fűződhet sok kétség, hogy a helyiek jóval a hivatalos elnevezés előtt már az út iránya alapján jelölték ezt az utcát, amit 1926-ban szentesített a város. Azaz a szolnoki Abonyi útnak legalább két születésnapja van: egy hivatalos, és egy, a múlt homályába vesző valódi.

Az Abonyi út, azon kívül, hogy a szomszédos település és a főváros felé vezet, még minimum két dologról nevezetes. Egyrészt sokáig hivatalosan is itt ért be Szolnokra a fővárost és a Kolozsvárt összekötő állami főút - nem véletlen a Kolozsvári-felüljáró elnevezés sem -, amit a hetvenes évek elején, a város határa felől szélesítettek, korszerűsítettek. Azaz az Abonyi út a Szent István híd 1992-es átadásáig a 4-es, azt követően pedig a 32-es főút szolnoki szakasza is volt. Másrészt tekinthetjük az Abonyi utat a Pletykafalunak nevezett, elvileg a város IX. kerületéhez tartozó városrész főutcájának, tengelyének is. Ez a két dolog pedig alapvetően meghatározza ennek az elsőre nem túl szép és meglehetősen forgalmas, második ránézésre viszont minimum érdekes szolnoki közterületnek a képét.

Érdemes rögzíteni, hogy az Abonyi út eredeti elejét, azaz a Pest-Cegléd-Szolnok vasútvonaltól a városközpont felé eső részét 1938-ban leválasztották a közterületről, hogy 1945-ig Gömbös Gyula néhai miniszterelnök nevét viselje. Ebben az időben készült el a két közterületet elválasztó Kolozsvári-felüljáró is, majd 1945 után természetesen a belváros felé eső rövid szakasz új nevet kapott, és lett belőle Bajcsy-Zsilinszky út. Azt hiszem, részben ez is hozzájárult ahhoz, hogy az Abonyi út egyébként sorrendben következetes házszámai esetében a páros és a páratlan oldal eléggé el legyen csúszva egymástól. A páros oldal első háza ugyanis a felüljáró töltésének tövében, a Sorompó utca sarkán található, miközben az Abonyi út 1. a Kacsa utcával, azaz az ABC-vel átellenben. Azaz a sokak számára Abonyi úton keresendő szupermarket, közútkezelő ügyfélszolgálat és autószalonok formálisan más közterületeken állnak.

Számomra az Abonyi út egyik különlegessége, hogy a két oldalán sorakozó házak a főút szintje alatt fekszenek legalább egy méterrel. Csak feltételezem, hogy a hetvenes években végrehajtott főút rekonstrukció előtt ez a szinteltérés jóval kisebb lehetett, illetve vízelvezető-árok választhatta el az kocsi- és a gyalogutakat egymástól. Az mindenesetre biztos, hogy ezek az alacsonyan fekvő házak és lakóik az egyik legkomolyabb környezeti terhelésnek lehettek kitéve, amíg itt robogott keresztül a keletre tartó teherforgalom. Illetve sem akkor, sem ma nem könnyű ezeket az ingatlanokat a főútról megközelíteni, nem véletlen, hogy az Abonyi útra számozott házak többsége autóval a közterületre merőleges, általában zsákutcaként végződő mellékutcákból közelíthető meg. A ritkábban és akkor is elképesztően meredek bejárókon vagy némi szerviz úton keresztül.

Az utca házait figyelve az is egyértelműnek tűnik, hogy a páros oldal épült be korábban, természetesen a Kolozsvári-felüljárótól indulva. Ezt támasztja alá, hogy a belvároshoz közelebb eső része az 1927-es városi térképen Fűtőház-telepként, az 1965-ösön pedig Pletykafaluként emlegetett városrészhez tartozott, távolabbi szakasza pedig az Abonyi újtelep széle volt. A Cseh Géza szerint már 1894-ben is használt Pletykafalu elnevezés csak az 1975-ös Szolnok térképen jelent meg először az egész városrész elnevezéseként. Tehát az Abonyi út páros oldalán évtizedeken át épültek az egész Pletykafalura jellemző, viszonylag apró telkeken álló, kisiparosok, kiskereskedők, kishivatalnokok és munkások által lakott házak, amelyekből néhány még ma is áll. Illetve amelyeket a hatvanas-hetvenes évektől a szocializmusra jellemző, az utcafrontra két szobával néző, jellegzetes, sátortetős, kockaházak kezdtek felváltani.

Az utca másik oldala szerintem csak a hetvenes évek környékén, egészen más indíttatásból kezdett beépülni. A korábban ugar jellegű területen ugyanis korai iker- és sorházak, majd beljebb egy egészen speciális kis lakótelep épült. Az Abonyi útra eső, többnyire ikerházakat a hetvenes-nyolcvanas években olajos házakként emlegették. Remélem, e cikk olvasása kapcsán néhányan visszajeleznek, hogy mi is lehetett ennek az alapja. Feltételezem, a városban éppen hatvanöt éve megtelepedett kőolajkutató illetve kitermelő cég dolgozói kaptak itt szervezett keretek között épül otthonokat, esetleg bérlakásokat.

E különleges "lakóövezet" mellett az Abonyi út másik specialitása a hatvanas-nyolcvanas évek vidéki Magyarországára jellemző kerítésdivat megőrződése. Komolyan mondom, némelyik negyven-ötvenéves kerítést helyi védettség alá kellene helyezni, mert néhány éven belül hírmondója se marad ezeknek az előre gyártott fém elemekből összerakott, különböző színű, illetve a gyárak "fusi részlegeiből" kiügyeskedett kerítéseknek. Ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy az egyébként a belvároshoz közelebb eső részekre jellemző, felül "keresztgerendával" összekötött kertkapuknak is egészen különleges példányai bukkannak fel itt, akkor talán megengedik nekem, hogy az Abonyi utat egyfajta szolnoki "kerítés skanzennek" tekintsem.

Aminek ezen kívül is vannak említésre érdemes pontjai. Az egyik, a néhai Abonyi úti iskola környékén található "városrész-központ". A hatvanas-hetvenes években Szolnok valamennyi, hasonló "városrészében" igyekeztek ilyen, a közszolgáltatásokat koncentrált helyre gyűjtő mini központokat létrehozni, lásd akár Szandát, akár a Kertvárost vagy éppen a Városmajor nem lakótelepes részét. Az Abonyi úton is épült bölcsőde és óvoda, majd egész nagy általános iskola, aztán komoly ABC, posta és gyógyszertár. Azaz, aki a 10-es buszt mellőzve, egész napját a Pletykafaluban töltötte, lényegében mindent megtalált és elintézhetett itt. Az más kérdés, hogy egy nagy forgalmú út mellet jó helyen voltak-e a gyerekek. Igaz, a városrész átalakulása miatt mára többnyire más funkciót kaptak a néhai közintézmények.

Volt még egy fontos intézmény az Abonyi úton. Az ÁFOR benzinkút. Ami mára csak egy a város számtalan benzinkútja közül, ám amikor a nemzetközi 4-es út még itt haladt át, és jóval kevesebb töltőállomás akadt az országban, ez egy valóban internacionalista és nagy forgalmú kút volt. Ahol rendszeresen bukkantak fel a külföldi kamionok, így aki velük akart seftelni, az sokszor felkereste ezt a benzinkutat.

És emlékezzünk meg az utca végéről is. Ami ugyancsak a hetvenes évek főút rekonstrukciójának köszönhetően ketté vált. Egy felüljáróra, és a mellette futó, régi közútra. Ahol nemcsak a mai "lengyelpiac" található, hanem minden bizonnyal Szolnok leghosszabb, egybefüggő, macskakő burkolata is.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Régi állomás eredetiben és festve
Nyilvánvaló, hogy a fekete-fehér és a színesnek tűnő képeslap ugyanazon, a szolnoki állomást a sínek felől mutató fotó alapján készült. Mivel a színesen kiadási dátum is szerepel, nyugodtan kijelenthetjük, hogy valamikor 1908 és 1916 között dolgozhatott a fotós és a színező.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Ismételheti magát a történelem
Ezelőtt 74 évvel Szolnok már javában "készülődhetett" XX. századi történelmének legapokaliptikusabb időszakára, két birodalom hatalmas hadseregeinek összecsapására. Mindkét oldalon és a köztük rekedt városban is rengetegen elpusztultak, amire a Hősök terén álló Golgota című kompozíció emlékeztet. Már azt, akinek sikerül erről valamit elsajátítania. Akinek nem, az festékszórót ragad, és rajta hagyja a szellemi ürülékét az emlékművön. Ezúton szeretnék gratulálni a primitív lénynek, remek szüleinek, eredményes munkát végző pedagógusainak. Ezért ismételheti magát a történelem!

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Magányos Gyermekek
Jövőre lesz negyven éves az a három gyerek, akik a város alapításának 900 éves jubileuma óta szemlélik a Dr. Sebestyén Gyula körút és a Városmajor - 1990-ig Vörös Csillag - út kereszteződését. A kis szobor beleolvad a környezetébe, talán fel se tűnne, ha a puha mészkő elfogyna.

A Szoborpark további képei