[1xvolt]

Utcasoroló (61.): Jókai út

2016. július 27.

NYI: Szolnoknak három olyan utcája van-volt, amelyet élő személyről neveztek el. Ám a másik kettő névadójával nem lehet egy lapon említeni Dr. Ásvay Jókay Móricot, azaz Jókai Mórt. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a róla elkeresztelt közterület 122 éve viseli a nevét és őrzi az emlékét.

(Nyári ismétlés /NYI/: Ez az írás 2016. február 11-én jelent meg először)

A XIX. század utolsó évtizedében a már küllemében is városias képet mutató - értsd: sorra épülő emeletes házak, paloták, jómódú polgárok házai - Szolnokon is felmerült a közterületek "üzenetértékű" elnevezésének az igénye. Ekkortól a modern államokban az utcák és a terek nevei ugyanis már nemcsak arra szolgáltak, hogy irányt mutassanak - pl. Abonyi út, azaz Abony felé vezető út -, egyértelműen meghatározzanak egy helyet - pl. Oskola utca, Piacz tér -, az ott élők nemzetiségére, munkájára utaljanak - pl. Molnár utca, Német utca -, hanem a közösség vagy a hatalom gondolkodásának is a lenyomatai legyenek. Nem véletlen, hogy a XIX. század közepétől dokumentálhatóan úgy változtak a közterületek nevei, ahogy a hatalmi széljárás, vagy a település és az állami viszonya megkívánta.

Egyértelmű üzenet értéke volt tehát az 1894-es, bizonyos tekintetben első nagy szolnoki közterület el- és átnevezési hullámnak. Az akkor már lassan két évtizede megyeszékhely Szolnok ilyen módon is kifejezhette viszonyát a Monarchiához és a történelemhez. Nem véletlen tehát, hogy a város főterének, az addig Piacz térnek nevezett közterület Kossuthra keresztelése után a közeli utcák is új neveket kaptak. Így született meg a Gorove, a Szapáry, a Werbőczy - ma Dózsa György -, az Arany János és a Jókai Mór utca.

A Jókai utca, ami átkereszteléséig a Csillag nevet viselte, Szolnok egyik legrégebben lakott részén fekszik. Mint a Kelet felől szomszédos Arany János utca bemutatásakor már utaltam rá, ez a terület - nagyjából a Kossuth térig és az Ady Endre útig - a szolnoki várhoz tartozó, fallal védett lakórész lehetett már a XVI. században is. Aminek a felszínen ma már semmi nyoma nincs, viszont biztos vagyok benne, hogy miként az 1-es számú irodaház alapozásakor az ötvenes években, az itteni telkeken mélyebbre ásva is meglepő dolgok kerülhetnének elő. (Már, ha odaengedik a régészeket.)

Persze a mai Jókai utcában is van mit észrevenni. A Kossuth utca felé eső elején álló legjellegzetesebbnek gondolható épületei - a már említett irodaház és a korábbi járási tanács, ma NAV székház - például nem a részei, hiszen másik két közterülethez tartoznak. Ugyanakkor ez az a két telek, amiről régebbi felvételek fennmaradtak. Igaz, hogy míg az Arany János és a Dózsa György utcák torkolatáról, sőt a szemben induló utcák elejéről is számtalan régi, olykor 120 éves fotót lehet találni, a Jókai elejéről a hatvanas éveknél korábbit még nem láttam. Minden bizonnyal azért, mert addig se nem túl szép, se nem túl jellegzetes épületek állhattak itt. A V-lábakkal díszített járási tanácsi épület helyén például egy vendéglő kerthelyisége működött a háború után.

Az utca egyébként egész jól megúszta a hatvanas-hetvenes évek átalakításait. A vonalvezetéséhez akkor még nem nyúltak, és csak a végéből metszettek le egy-egy teleknyi részt az Ady Endre út szélesítése miatt. Kvázi zsákutcává is talán csak a nyolcvanas években alakították, amikor lezárták a Kossuth utcai torkolatát, így azóta csak az irodaház mögé kanyarodva lehet elhagyni.

Nekem úgy tűnik, hogy ebben az utcában áll még a legtöbb múlt század elejéről vagy kicsit korábbról származó, utcafrontra épített, viszonylag hosszú homlokzatú, jellegzetes polgárház Szolnokon. Állapotuk természetesen eltérő.

Van néhány szépen megőrzött, pár elhanyagolt és talán egy-két kifejezetten pusztuló. Ilyenek például a 11-15. számú telkeken állók, amelyek együtt jellegzetes, száz éves utcaképet őriznek. A hetvenes évek végétől a társasházak is megjelentek itt, sőt - bár bizonyítani nem tudom - a város ilyen lakóházai közül az elsők itt épültek, de még nem vették át az uralmat az utcakép felett. Annak ellenére sem, hogy a XXI. századi építészet is itt hagyta már a kéznyomát, ám az ügyészség modern épülete egyáltalán nem bántóan vagy túlzóan telepszik be ebbe a szép régi utcába.

 

A rovat legfrissebb cikkei:

hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Szökőkút a meztelen szobor helyén
Ott, ahol a második világháború vége óta az első világháború hőseinek szolnoki emlékműve - közismert nevén a meztelen szobor - áll, ezen 1935 karácsonyán postára adott képeslap tanúsága szerint még díszes szökőkút volt nyolc évtizeddel ezelőtt. Persze, még az Erzsébet királyné téren.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Balkáni köz
A Tófenék és az Ady Endre utcák között, a Jókai utcai ügyészség mögött van egy név nélküli, csak gyalog és bringával járható kis köz, amit nyugodtan nevezhetnénk Balkáni köznek. Már, ha a balkániak nem kérnék ki maguknak. Áll ott egy kuka, aminek a környéke általában tragikus. Van ott egy fal, ami rettenetes. A város közepén, mondjuk 50 méterre a főterünktől egy olyan pont, ami mellett többnyire csak undorral lehet elmenni. Nem lehetne kreatív építészhallgatókat, leendő városüzemeltetőket megkérni, hogy ötleteljenek egy kicsit? Talán viszonylag olcsón vissza lehetne térni Európába.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Centrum-sarok tűz tábla
Senkit sem szeretnék megbántani, de úgy érzem, a történelmi hűség kedvéért néhány gondolattal fontos kiegészíteni azt az emléktáblát, amit tisztelendő módon, április 11-én helyezett ki az Árkádra a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A Szoborpark további képei