[1xvolt]

Utcasoroló (61.): Jókai út

2016. július 27.

NYI: Szolnoknak három olyan utcája van-volt, amelyet élő személyről neveztek el. Ám a másik kettő névadójával nem lehet egy lapon említeni Dr. Ásvay Jókay Móricot, azaz Jókai Mórt. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a róla elkeresztelt közterület 122 éve viseli a nevét és őrzi az emlékét.

(Nyári ismétlés /NYI/: Ez az írás 2016. február 11-én jelent meg először)

A XIX. század utolsó évtizedében a már küllemében is városias képet mutató - értsd: sorra épülő emeletes házak, paloták, jómódú polgárok házai - Szolnokon is felmerült a közterületek "üzenetértékű" elnevezésének az igénye. Ekkortól a modern államokban az utcák és a terek nevei ugyanis már nemcsak arra szolgáltak, hogy irányt mutassanak - pl. Abonyi út, azaz Abony felé vezető út -, egyértelműen meghatározzanak egy helyet - pl. Oskola utca, Piacz tér -, az ott élők nemzetiségére, munkájára utaljanak - pl. Molnár utca, Német utca -, hanem a közösség vagy a hatalom gondolkodásának is a lenyomatai legyenek. Nem véletlen, hogy a XIX. század közepétől dokumentálhatóan úgy változtak a közterületek nevei, ahogy a hatalmi széljárás, vagy a település és az állami viszonya megkívánta.

Egyértelmű üzenet értéke volt tehát az 1894-es, bizonyos tekintetben első nagy szolnoki közterület el- és átnevezési hullámnak. Az akkor már lassan két évtizede megyeszékhely Szolnok ilyen módon is kifejezhette viszonyát a Monarchiához és a történelemhez. Nem véletlen tehát, hogy a város főterének, az addig Piacz térnek nevezett közterület Kossuthra keresztelése után a közeli utcák is új neveket kaptak. Így született meg a Gorove, a Szapáry, a Werbőczy - ma Dózsa György -, az Arany János és a Jókai Mór utca.

A Jókai utca, ami átkereszteléséig a Csillag nevet viselte, Szolnok egyik legrégebben lakott részén fekszik. Mint a Kelet felől szomszédos Arany János utca bemutatásakor már utaltam rá, ez a terület - nagyjából a Kossuth térig és az Ady Endre útig - a szolnoki várhoz tartozó, fallal védett lakórész lehetett már a XVI. században is. Aminek a felszínen ma már semmi nyoma nincs, viszont biztos vagyok benne, hogy miként az 1-es számú irodaház alapozásakor az ötvenes években, az itteni telkeken mélyebbre ásva is meglepő dolgok kerülhetnének elő. (Már, ha odaengedik a régészeket.)

Persze a mai Jókai utcában is van mit észrevenni. A Kossuth utca felé eső elején álló legjellegzetesebbnek gondolható épületei - a már említett irodaház és a korábbi járási tanács, ma NAV székház - például nem a részei, hiszen másik két közterülethez tartoznak. Ugyanakkor ez az a két telek, amiről régebbi felvételek fennmaradtak. Igaz, hogy míg az Arany János és a Dózsa György utcák torkolatáról, sőt a szemben induló utcák elejéről is számtalan régi, olykor 120 éves fotót lehet találni, a Jókai elejéről a hatvanas éveknél korábbit még nem láttam. Minden bizonnyal azért, mert addig se nem túl szép, se nem túl jellegzetes épületek állhattak itt. A V-lábakkal díszített járási tanácsi épület helyén például egy vendéglő kerthelyisége működött a háború után.

Az utca egyébként egész jól megúszta a hatvanas-hetvenes évek átalakításait. A vonalvezetéséhez akkor még nem nyúltak, és csak a végéből metszettek le egy-egy teleknyi részt az Ady Endre út szélesítése miatt. Kvázi zsákutcává is talán csak a nyolcvanas években alakították, amikor lezárták a Kossuth utcai torkolatát, így azóta csak az irodaház mögé kanyarodva lehet elhagyni.

Nekem úgy tűnik, hogy ebben az utcában áll még a legtöbb múlt század elejéről vagy kicsit korábbról származó, utcafrontra épített, viszonylag hosszú homlokzatú, jellegzetes polgárház Szolnokon. Állapotuk természetesen eltérő.

Van néhány szépen megőrzött, pár elhanyagolt és talán egy-két kifejezetten pusztuló. Ilyenek például a 11-15. számú telkeken állók, amelyek együtt jellegzetes, száz éves utcaképet őriznek. A hetvenes évek végétől a társasházak is megjelentek itt, sőt - bár bizonyítani nem tudom - a város ilyen lakóházai közül az elsők itt épültek, de még nem vették át az uralmat az utcakép felett. Annak ellenére sem, hogy a XXI. századi építészet is itt hagyta már a kéznyomát, ám az ügyészség modern épülete egyáltalán nem bántóan vagy túlzóan telepszik be ebbe a szép régi utcába.

 
hirdetés Bolhabolt Szolnokon - www.bolhabolt.hu

Album

Építkezés a halott utcákban
A minden bizonnyal már lakatlan Könyök, Család, Kinizsi és Sas utcák házai még ott állnak a félig kész József Attila úti pontházak, meg a szinte csak az alapozásuknál tartó Csanádi György körúti tízemeletesek között, Nagy Zsolt körülbelül 1974-ben készült felvételén. Így épült a mai Szolnok egykor, ahol akár Csukás István ifjúsági regénye is játszódhatott volna.

Az Album további képei
 
hirdetés Bajnai Zsolt: Visszaköszönés - Megjelent

AKB

Hivatalos vélemény?
Tavaly novemberben írtam először erről a vállalhatatlan feliratról, ami a Várkonyi téri ABC melletti átjárót, de lényegében a bolt falát díszíti, és már akkor is több hónapja lehetett ott. Azt hittem, másnak is feltűnik, mást is zavar. De nem. Ez pedig azt is üzenheti, hogy a kijelentéssel egyetért a környék önkormányzati képviselője, maga a város, minden itt indulni akaró jelölt, de még a rendőrség is. Ami azért elég gyalázatos! A szégyen pedig továbbra is közös.

Az AKB korábbi képei
 

SzoborPark

Alapos emléktábla
A Baross utca 9. számú ház utcafrontján május 14-én helyezte el a Szolnoki Római Katolikus Egyházközség Dr. Tóth Tihamér, az 1939-ben elhunyt veszprémi püspök emléktábláját, ami jelenleg nemcsak a város legújabb ilyen mementója, de talán a legalaposabb is.

A Szoborpark további képei